Aansluiting Busch - Dimmer 2250 U

Liesker

  • #1
Hoi,

Ik ben momenteel bezig met het aansluiten van een dimmer voor halogeenverlichting en heb een vraag over de aansluiting (Busch Jaeger 2250 U). Ik heb 3 draden (2 bruin en 1 zwart) die ik moet aansluiten op de dimmer. De dimmer heeft 4 ingangen: 1 met pijltje omlaag, 2 met pijltjes omhoog en 1 die ik niet goed kan zien maar lijkt op een schuin pijltje. Het is een wisselschakelaar dus vandaar waarschijnlijk de 3 draden. Er is zelfs een 4e draad (zwart) maar die was op de vorige schakelaar niet aangesloten. En alles werkte perfect dus heeft waarschijnlijk geen functie?

Kan iemand mij vertellen hoe ik deze dimmer kan aansluiten? Ik heb voor de duidelijkheid 2 foto's bijgevoegd. Alvast hartstikke bedankt!!

Groet,
Robert



 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De beide bruine draden moeten samen onder een van die klemmen waar de pijl richting draaiknop wijst. Welke maakt niet uit, maar wel allebei onder één klem.

De zwarte draad komt op de meest rechter klem met het golfjessymbool.

Tip: Vóór het weghalen van een schakelaar eerst een foto maken van de oude situatie.
 

Liesker

  • #3
Bedankt voor de reactie! Ik heb vanmiddag de zwarte draad in de meest rechter klem en de 2 bruine draden in de 1e en 2e klem geplaatst. Dus niet bij elkaar. Alles werkt wel naar behoren. Zowel dimmer als wisselschakelaar. Moet ik het nog aanpassen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als de contactdozen onderaan de schakelaar het ook nog doen, dan mag je het zo laten.
 

Liesker

  • #5
Net even getest en wat denk je... doen het idd niet, haha. Tnx!
 

Liesker

  • #6
Hoi,

Daar ben ik weer... 😃 Sinds enige tijd flikkeren de lampen als ik ze via de dimmer aanzet. Een tijd de ruimte niet gebruikt, maar ga er nu een gameroom voor de kids van maken dus maar weer aan het proberen geslagen. Ik heb de dimmer aangesloten zoals Tom hierboven aangeeft. De 2 bruine draden bij elkaar in de 2e klem, 1 van de zwarte draden in de meest rechter klem. Toch flikkeren de lampen. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat zowel de halogeenlampen in de toekomstige gameroom als de normale lamp in de garage hierop is aangesloten? Betreft namelijk een wisselschakelaar.

Kunnen jullie mij helpen? Alvast bedankt!

Groet,
Robert

PS. Een 4-tal foto's bijgevoegd. 1e foto: huidige aansluiting, 2e foto: halogeenlampen die zijn aangesloten in de game room, 3e foto: gloeilamp in de garage, 4e foto: schakelaar in de garage.




 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Maak even een tekening waaruit duidelijk wordt, hoe de dimmer, de wisselschakelaar en de twee lichtpunten onderling verbonden zijn.
Is dat flikkeren spontaan opgetreden of direct nadat je de tweede lamp hebt toegevoegd aan de schakeling?
 

Liesker

  • #8
Ik heb werkelijk waar geen idee hoe het allemaal is aangesloten. Wat ik wel weet is dat slechts 1 bruine draad stroom bevat. De andere bruine draad dus niet. Gisteren een andere dimmer uit de kamer gemonteerd en die deed net zo raar als de dimmer die er op zat (flikkerende lampen). Ik denk dat ik er maar een elektricien naar laat kijken...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Zijn de halogeenlampjes wel dimbaar?
Als je deze losmaakt, knippert de gloeilamp dan nog?
De bruine draad was dus doorgelust, dus daarom staat er maar op een van de twee draden stroom.
 

Liesker

  • #10
Ik heb er toch maar iemand bij gehaald. Travo van de halogeen blijkt kapot te zijn. Morgen maar een nieuwe halen. Bedankt voor de hulp iig!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu