Schakeldraad werkt niet meer

Bramspann

  • #1
Ik heb een contactdoos in t plafond met 1x aarde, 1x bruin, 1x blauw en 3x zwart. Ik had een metalen hanglamp opgehangen aan aarde, blauw en zwart op een dimmer. Dit werkte goed.

Nu heb ik laatst een stukje van zwart afgeknipt om de lamp beter te bevestigen aan t plafond (de contactdoos is wat vol zoals jullie begrijpen). Na t weer aansluiten van de draden met hetzelfde kroontje wat er tussen zat, kwam er kortsluiting (aardlekschakelaar klapte eruit) en sindsdien werkt de schakeldraad niet meer. Lamp doet t nog wel op bruin en blauw als n normale lamp, aan en uit. Heb de andere zwarte draden geprobeerd maar deze geven ook geen reactie. Ik heb geen spanningszoeker.

Wat zou dit kunnen zijn? Is er iets in de zwarte draad doorgebrand oid?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als ik het zo lees kan er maar één goede oplossing zijn:
Haal er een installateur bij en laat die de zaak nalopen.

Een spanningszoeker heb je voor zoiets toch al niets aan. En het is onmogelijk op afstand te bepalen, waar die drie zwarte draden vandaan komen of naartoe lopen.

Als je zonder enig benul maar wat aansluit, loop je kans dat er straks ergere dingen aan de hand zijn dan een lamp die het niet doet of een aardlekschakelaar die eruit klapt.

Klinkt misschien niet aardig, maar is een welgemeend advies! :wink:
 

Bramspann

  • #3
Hi Kees, ik had inderdaad gehoopt op een antwoord waar ik zelf wat mee zou kunnen :wink:

Maar goede tip. Als er verder geen andere mogelijkheid is, dan moet het maar zo. Een lamp zonder licht is ook zoiets, he..
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Kijk even bij je dimmer of de zekering is doorgebrand. Die zit normaal gesproken in een rode kunststof houder, waar je bij komt, als je de draaiknop eraf haalt.
Er zitten meestal twee zekeringen in de houder en die kun je onderling verwisselen.

Als dat niet helpt, dan moet je er inderdaad iemand bij halen. Dat de aardlek springt bij het aansluiten van een lamp is op zich al zorgelijk.
 

Bramspann

  • #5
Oh ja, daar zat ik gister ook al, maar heb daar verder niet gekeken omdat ik zag dat er wel spanning zat op de dimmer (we hebben zo'n dimmer met een lichtrand er omheen).

Kun je de zekering gemakkelijk vervangen als deze kapot zou zijn?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Ja, dat gaat makkelijk.
 

Bramspann

  • #7
Tom345 had de gouden tip! Ik heb de zekering vervangen en de lamp doet het weer.

Dank allemaal!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu