Vervangen afvoer hangtoilet

Carwash

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil mijn oude toilet vervangen door een nieuw, hangend exemplaar. Ik heb de huidige afvoerleiding blootgelegd en zie dat hieraan al wat werd geknutseld:



Het linkse gedeelte is een oude metalen afvoer van 90mm, die niet perfect rond is. Hieraan werd een kunstof afvoer bevestigd (90mm) met een closet op het einde. Deze 90° bocht lijkt uit 2 stukken te bestaan maar ik kan ze niet van elkaar krijgen (toilet uiteraard eerst weggenomen hiervoor ;-) ); ik vermoed dat deze verlijmd zijn.

Ik wil de toilet vervanger door een hangend toilet. Hierin zit een klemsysteem waar de afvoer in moet ‘klikken’.

De bestaande afvoer past hier niet in. MOET ik dit klemsysteem gebruiken, of kan ik de nieuwe pot aansluiten op de oude afvoer?

Als dat niet zou lukken, denk ik er aan om de oude metalen afvoer ergens halverwege door te zagen en te verbinden met een PVC-buis. Als verbinding ofwel:

- Een krimpmof + manchet steekmof + pvc-buis (ik kan nergens een krimpmof met manchetverbinding vinden voor diameter 90mm?).

- Een flexibele rubberen verbinding + pvc buis
Zoiets dus:


De flexibele verbinding lijkt mij makkelijker, maar is misschien niet ideaal omdat de metalen afvoer niet perfect rond is? Een krimpmof is lastig aan te brengen, omdat ik bijna niet aan de achterkant van de afvoer geraak om deze te verwarmen...

Wat zouden jullie doen? Of is er nog een alternatief?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Gewoon de lodenpijp er uit breken en opnieuw met kunststof verder opbouwen, want lood rot ook op zeker moment door.
 

Carwash

  • #3
Dit had ook mijn voorkeur, maar links verdwijnt de loden afvoer in de muur en maakt een bocht naar beneden (toilet staat op verdieping). De afvoer is ingemetseld en ik kan er nergens aan, ook beneden niet :(

De afvoer lekt niet, daarom dat ik een stuk lood zou laten staan. Ik weet dat het niet echt duurzaam is, maar zie geen alternatief :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De waterleiding is van stalen pijp, dat is niet toegestaan, de pijp moet van koper of een anderssoortige pijp zijn met Kiwa keur.
 

Carwash

  • #5
Dat ga ik inderdaad ook aanpakken. Bedankt voor de melding!

Ik denk dat ik toch een krimpmof (+steekmof met manchetverbindingen) ga halen. Lijkt mij duurzamer dan de flexibele, rubberen verbinding?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Gewoon even muur open kappen en leiding er uit halen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Inderdaad, weg met die loden leiding. Pak het in 1 keer goed aan, je moet beneden toch al aan het werk met die stalen waterleiding dus waarom niet het riool direct meepakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu