Opgelost

Aspirant koper

  • #1
Ok
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er zijn ruim voldoende niet dubbel geïsoleerde apparaten die gebruikt kunnen worden in een badkamer. Kachels, oliegevulde radiatoren, wasmachines, drogers, kleine boilers, etc. Er zullen ook nog kleinere apparaten bestaan die niet dubbel geïsoleerd zijn, alhoewel die laatste steeds vaker voorkomen. En denk aan gebruik van gereedschap bij een klusn in een badkamer.

Natuurlijk blijft elektrocutiegevaar als een (dubbel geïsoleerde) föhn onder de kraan of in het bad komt, maar daarvoor is dan die aardlekschakelaar bedoeld. Hopelijk springt die er sneller uit dan dat jij dood bent. Zou het maar niet proberen...

Er wordt vaak dubbel beveiligd (voor zover mogelijk) en dat is niet voor niets.
Dus én aarding én aardlekschakelaar. Of én dubbel geïsoleerd én aardlekschakelaar. In voorschriften moet nu eenmaal met alle mogelijke situaties rekening gehouden worden, niet alleen maar met wat jij toevallig wel of niet in de badkamer gebruikt.

Het is trouwens niet zo dat het voorschrift voor geaarde stopcontacten alleen voor de badkamer geldt. In nieuwere installaties en alle installaties waaraan grondige wijzigen hebben plaatsgevonden moeten alle kamers geaarde stopcontacten hebben. Ongeaard is niet meer toegestaan! Terecht!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarom heb je je vraag nog even snel verwijderd?
Wat hebben anderen daar nu aan?
Of schaam je je ervoor dat je dat gevraagd hebt (dat is helemaal niet nodig).

De originele vraag ging er ongeveer over dat Aspirant koper zich verbaast dat er in de badkamer geaarde stopcontacten (moeten) zijn, terwijl hij ö.a. tandenborstel, haarföhn en andere spullen heeft die geen geaarde stekker hebben.

En de vraag was of je dat soort spullen zonder gevaar onder de kraan of in het bad kunt stoppen.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
16

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu