Wijnklimaatkast

Rikkie33

  • #1
Hallo,

Ik wil een koelkast (inhoud ca 200 liter) ombouwen tot een wijnbewaarkast met een constante temperatuur van ca 14 gr C. Omdat de kast in de garage komt te staan moet er ook een verwarmingselement in om (in de winter) te kunnen opwarmen. Ik ben nu op zoek naar welke zaken ik moet aanschaffen. De thermostaat van de koelkast slaat al aan bij 8 gr C dus die kan ik niet gebruiken??. Ik heb zitten kijken naar een aantal componenten (Conrad):
• Temperatuurregelaar voor schakelkasten SSR-E 6905 Eberle SSR-E 6905 (verwarmen/koelen)
• Schakelkastverwarming Fandis RACP-15 150 - 240 V DC/AC 15 W
Maar kom er niet helemaal uit :roll: Of zal ik 2 thermostaten gebruiken, afzonderlijk voor koelen en opwarmen……
Gaarne advies!!

Alvast dank

Erik
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou zelfs drie thermostaten toepassen, eentje voor de koeling, eentje voor de verwarming en eentje die aan de hand van de temperatuur in de garage bepaalt of de temperatuur door koelen of door verwarmen moet worden geregeld.
 

Rikkie33

  • #3
Tom, bedankt voor je snelle reactie.
Je wilt idd. voorkomen dat de schakeling of koelt of opwarmt (continue verbruik dus). Voorkom je dit hiermee en hoe zie jij dan de schakeling van het geheel.
Een kamerthermostaat in de garage schakelt alleen in - en uit, wellicht via een schemaatje of zo, zodat de gehele regeling mij een beetje duidelijk wordt.

bedankt
Erik
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
De kamerthermostaat moet een wisselcontact hebben dat of de koelkompressor of de verwarming voorziet van spanning. Koeling, als de temperatuur van de garage boven de 14 graden is en verwarming daaronder.

De spanningtoevoer vanuit de relais moet verder worden kunnen onderbroken door de thermostaat van respectievelijk de verwarming en de koeling.

Beide thermostaten stel je af op 14 graden. De thermostaat van de koeling moet aanschakelen boven de 14 graden, die van de verwarming uitschakelen.
 

Rikkie33

  • #5
Oke Tom dank. Ik ga eens kijken of ik de nodige spulletjes kan kopen en installeren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
1 temperatuuropnemer, zit er verlichting in de koelkast? dan kan je die gebruiken als verwarming.
een logo om de boel aan te sturen met daarin een 2 traps pid programeren met iig de minimale draaitijd van de compressor en minimale rusttijd van dat ding en de hysterese en dodetijd.
 

Rikkie33

  • #7
Dit gaat meboven mn pet.... :?:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Je moet weten of de temperatuur omhoog moet of omlaag meer niet dus 1 opnemer in de koelkast.

Een compressor kan je niet zomaar even aan of uit zetten, deze moet een minimale tijd draaien en stilstaan.

Hysterese, is de ruimte tussen aan en afslaan.
bij 15 graden koelen tot 14 en bij 13 graden verwarmen tot 14.

Dodetijd is de tijd dat er niets gebeurt geen verwarming en geen koeling, deze ruimte is nodig om te voorkomen dat de verwarming uit gaat en direct de koeling weer aan.
In bovenstaande temperaturen zit geen dodetijd.

PID is een regeling waarbij het setpoint(wenstemperatuur) vergeleken word met de werkelijk gemeten waarde en daar wat bewerkingen op kan loslaten waardoor je een koelvraag of verwarmingsvraag of rusttijd kan creeren.

Een koelkast is zeer goed geïsoleerd en zal weinig merken van de buitentemperatuur om die mee te nemen in een regeling, door de goede isolatie heb je aan een paar watt genoeg om de boel te verwarmen, je kan dat doen dmv de koelkast lamp, ca 5 watt verwarming.
 

Rikkie33

  • #9
Tom, Headhunter en anderen,

kunnen jullie eens kijken naar bijgevoegd schemaatje. Zou dit werken. 3 Thermostaten dus, 1 voor de omgevingstemperatuure, de andere 2 voor koelen/verwarmen. De kamerthermostaat heeft 3 aansluitingen, 220V, NC en NO.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Ruimtetemperatuur is niet interessant, de invloed in zo'n geïsoleerde kast is veel te klein.

is de omgeving warmer dan 14graden dan zal de kast altijd opwarmen, dus je krijgt dan altijd een koelvraag hetzelfde geld voor de koudere omgeving, je krijgt dan altijd warmtevraag.

Je kan beter de thermostaten zo schakelen dat de vraag de tegengestelde vraag blokkeert.

dis de spanning op com een contact op de vraag de andere naar de volgende thermostaat.
Je krijgt dan een inschakel voorwaarde.

2 thermostaten op dezelfde temperatuur gaan niet werken, ze moeten buiten elkaars hysterese gebied blijven om te voorkomen dat ze gaan 'klapperen' tussen verwarmen en koelen.
kijk dus goed naar de hysterese van die thermostaten, sommige zitten zo op 3graden verschil.


daarom doe ik zoiets liever met een stukje software, dan kan je minimale omschakeltijden in programmeren, en in software optimalisatie toepassen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Het schakelschema is een goede weergave van wat ik in gedachten had. Functie van het meten van de ruimtetemperatuur is om te bepalen of de temperatuur d.m.v. koeling of verwarming moet worden geregeld. Je zet bijvoorbeeld ook 's winters je cv aan het 's zomers je airco.
Met twee thermostaten achter elkaar bereik je volgens mij niet hetzelfde effect. Je kunt er wel mee voorkomen dat koelcompressor en verwarmingselement tegelijk aan gaan.
Het met software op te lossen is zeker beter. Je hebt dan ook een veel kleinere hysterese. Maar TS heeft aangegeven dat hij dat niet ziet zitten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Die ruimtethermostaat gaat niets doen, de isolatie van de kast zorgt voor een enorme reactie traagheid. tegen de tijd dat die de kast op temperatuur gaat brengen zijn we uren verder.
daarbij kan je wel degelijk bij 7graden buitentemperatuur koeling nodig hebben in de kast.

Ts kan beter een 2traps thermostaat zoeken. zit normaal alles in, koelvraag warmtevraag onderlinge vergrendeling en hysterese.
 

Rikkie33

  • #13
Heel erg bedankt voor het meedenken, je ziet weer het voordeel van een internetforum. Ik ga toch voor het schema (is kleine investering), als dat niet goed werkt maar verder zien. De bewaartemperatuur van wijn is niet zo kritisch dus hysterese van 2 a 3 graden is geen probleem.
Nogmaals dank
Erik
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu