Stucwerk inbouwhaard

Nettenboeter

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben een inbouwhaard/houtkachel: Er zit een volledig glazen kachelruit voor waardoor je hem als houtkachel gebruiken of (door de ruit naar boven te schuiven) als open haard. Deze kachel is geplaatst in een koof gemaakt van hittebestendige (Fermacell?) gipsplaten. Dit alles is vervolgens dichtgesmeerd door een stucadoor, met gewone (Knauff) stuc.

Volgens hem gebruikt hij dit altijd, ook voor dit soort stucwerk rondom haarden. Helaas vertoont het stucwerk (na iets meer dan een jaar) meerdere scheuren. Daarnaast brokkelt het stucwerk af, met name op de aanhechting met het granieten blad.

Nu vraag ik me af wat ik het beste kan doen: Of de plekken repareren (met de kans dat het later weer gaat afbrokkelen/scheuren) of de hele koof opnieuw te laten stucen maar dan met hittebestendige stuc. Wat adviseren jullie? En wat voor stuc is wel hittebestendig??

Groeten, Jaap

 

Nettenboeter

  • #2
Hopelijk is er iemand die hier ervaring mee heeft en me hier verder mee kan helpen?
Groeten, Jaap
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zitten de scheuren alleen in het stucwerk ?
Loopt de scheur precies op de naad van de platen ?
Zit er ruimte tussen de platen als de haard een paar dagen niet aan is geweest ?
Waar zijn de platen op bevestigd ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat zegt de stucadoor ervan?
 

Nettenboeter

  • #5
Het was me even ontgaan dat ik reacties had ontvangen op mijn vragen, dus excuses voor de late reactie.

De scheuren zitten er ook als de haard een tijd niet aan is geweest. Daarnaast is het afbrokkelen aan de onderkant uiteraard blijvend. De stucadoor zegt dat hij geen vuurvaste stuc kent en daarnaast dat mortel niet overschilderbaar is en je hiermee überhaupt niet kan stucen.

Ik heb inmiddels wat meer onderzoek gedaan ook hier op het forum maar kom helaas niet echt verder. Ik las wel een bericht van iemand die dit gerepareerd heeft met vuurvaste tegelmortel maar die heeft niet meer laten weten of dit nog steeds houdt.
Op bijvoorbeeld de volgende link zie ik allemaal materialen die gebruikt zouden kunnen worden: https://kachelmaterialenshop.nl/22-vuurvaste-kit-en-vuurvast-cement
Heeft iemand hier ervaring mee? En weet iemand of je bvb de mortelkit te gebruiken is hiervoor en overschilderbaar?

Hopelijk weet iemand hoe dit aan te pakken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Het zal altijd blijven scheuren.
Maar het stukwerk moet wel vrij zijn van de kachel, en niet tegen de kachel aan gestukt.
Als de binnen hoeken ingesneden waren, had er alleen een strak naadje zichtbaar geweest.
Ook moeten er in de koof, boven en onder ventilatie roosters in zitten, anders wordt het te warm in de ombouw.
 

Nettenboeter

  • #7
Er zit inderdaad een vrij groot ventilatierooster in de koof, maar het stucwerk zit helaas tegen de haard aan. Zou ik dit kunnen repareren met die mortelkit of hittebestendige lijm?
En dezelfde vraag voor wat betreft de aansluiting van de onderkant koof op het graniet (waar het nu afbrokkelt). Zou ik deze mortelkit of lijm daar ook voor kunnen gebruiken?
 

Nettenboeter

  • #8
Iemand die ons hier mee kan helpen???
 

Nettenboeter

  • #9
Iemand?
 

CMiljoen

  • #10
Zelf ben ik stucadoor en heb deze situatie al vaker gezien. Het probleem is de hoge temperatuur in de directe omgeving van de houtkachel.

Even een technisch verhaaltje: Als gips uit de groeve gehaald word (de duitse gips, in Nederland gebruiken we Rookgas Ontzwavelingsgips maar dat maakt voor mijn volgende punt niet uit) treft men het in gebonden vorm aan. Om er bruikbaar pleistergips van te maken word het eerst gebrand,vermalen en voorzien van de nodige toeslagstoffen om het gips te sturen en de verwerkbaarheid te verbeteren.

In feite word het gips rond je kachel nu opnieuw gebrand door de hoge temperatuur (branden gebeurd rond de 130 graden), en word het weer poeder. De beste optie is om het stucwerk te verweideren en opnieuw te bepleisteren met. R1 van een merk wat ik hier weer niet mag noemen.......😞

Officieel niet hittebestendig maar mijn ervaringen zijn goed. Probleem is dat alles glad en strak moet. Dus berapen met zand-cement is leuk bedacht maar dat wil geen klant. Die r1 is (witte) cement gebonden en is af te werken tot sausklaar.
 

Nettenboeter

  • #11
Bedankt voor de uitleg en tip!!!
Klinkt logisch eigenlijk... Het komt in ieder geval overeen met wat ik hier zie gebeuren.Ben toch wel erg benieuwd naar het merk alhoewel ik dankzij google al een idee krijg.

Maar is dit iets waar elke stucadoor mee kan werken of moet ik hier een specialist voor inhuren? Ik heb hier een aantal stucadoors over de vloer gehad, maar geen van allen is met deze oplossing gekomen helaas...
 

CMiljoen

  • #12
Elke stucadoor moet hier wel mee kunnen werken. Het is ook geen exotisch of moeilijk verkrijgbaar product. Merk is trouwens ......rdex zet er een a voor en je bent er.

Geen koffie aanbieden want binnen 45/60 min moet het klaar zijn.
 

Nettenboeter

  • #13
Haha bedankt wederom!! Ik ga hier mee aan de slag na m'n vakantie en post de resultaten tzt op het forum!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu