Verschillen in flexibele leidingen

Epantekoek

  • #1
Goedendag,

Voor het maken van diverse hotelkamers en badkamers op onze zolder (in Frankrijk) ben ik me aan het orienteren op verschillende types flexibele leidingen. Zowel voor verwarming als warm en koud water.

Bij de bouwmarkt hebben ze drie systemen:

1. Wat men hier PER noemt. Dat is de goedkoopste oplossing. Rode en blauwe buizen. Op internet vond ik iets wat hetzelfde eruit zag maar PE-RT heet en wordt gebruikt voor vloerverwarming. Volgens de beschrijving in de Franse bouwmarkt kan dit systeem echter ook gebruikt worden voor normale verwarming en watertoevoer.

2. Multilaags buis. In de koppelstukken zijn dan twee varianten:
a. koppelingen die je met een speciale tang vastknelt en niet meer los te krijgen zijn
b. Koppelingen die je weer los kan schroeven


Bij de bouwmarkt kon men mij niet goed adviseren wat het verschil in kwaliteit/toepassing is en welk systeem ik het best kan nemen.
De verwijderbare koppelingen zijn het duurst. Maar ik zie niet helemaal wat het nut is van een systeem dat je weer los kunt maken. Als de leidingen ligen dan blijven immers liggen normaal gesproken...

Ik ben dus op zoek naar advies over welk systeem te kiezen voor welke toepassing.
Welk systeem is het best? Zijn er voordelen van verwijderbare koppelingen die ik niet zie? Is er meer of minder risico op lekkage in sommige systemen? Vostbestendigheid? Duurzaamheid? etc.


Dank!

Eric
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Voor bedrijfsmatige toepassingen zou ik voor de hoogste zekerheid kiezen.... Slechte recensies van bezoekers omdat er lekkage is geweest wil je niet.

Wat ook meespeelt in een goed ontwerp: Hoeveel kamers / tapbehoefte, leidingdiameter, wel of geen ringleiding voor (warm) tapwater, druk, temperatuur.

Merken mogen hier niet genoemd worden.
 

Epantekoek

  • #3
Volgens de bouwmarkt meneer is alles even goed, maar dat kan natuurlijk niet waar zijn.

De nieuwe leiding:
2 badkamers met douche , WC, wastafel
Laten we zeggen een stuk 10 radiatoren

Aangesloten op bestaande (koperen) leiding van begane grond (2 WC's, bar en (Spoel)keuken) en 1e etage (5 badkamers) en in totaal 18 radiatoren.

Merken daar kom ik wel uit, maar het gaat mij erom welk systeem het beste past: PER, Multilaags geschroefd of multilaags gekneld.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het voordeel van multilaags geschroefd is dat je dus geen speciale tang nodig hebt. Flinke Engelse sleutel is voldoende.

Voordeel van multilaags persen is dat de koppelingen goedkoper zijn. En de koppeling zit in 99,999% in 1 keer goed en dicht, geen omkijken meer naar.

Dit geldt dan voor Alu-Pex leidingen (kunststof met alu).

PE-RT/PERT wordt in NL eigenlijk alleen gebruikt voor vloerverwarming. Sommige uitvoeringen kunnen geen temperaturen hoger dan 60graden aan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Pex-leidingen zijn er ook zonder alu, en met schuifhuls (pers)systemen. Ik heb bij mij in huis doorgebouwd met hetzelfde systeem wat er in zat. Ook al werk ik zelf bij een andere grote producent van leidingsystemen. Maar je moet niet 2 systemen door elkaar gebruiken, ook al lijkt heel erg op elkaar. Een handperstang is altijd wel te regelen. Voor grote diameters heb je zelfs een voetpomp nodig...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu