Spanningszoeker

Mrtn82

  • #1
Een beetje een domme vraag, maar ik stel 'm toch... :)

Ik heb al jaren zo'n doorzichtige schroevendraaier met een lampje in m'n gereedschapskoffer liggen. Juist, een spanningszoeker.

Ik heb dit ding alleen echt nog noooooit gebruikt. Hoe werkt dat eigenlijk. Gewoon in een stopcontact steken en je vinger er op houden? Is dat niet gevaarlijk? Het voelt nogal raar om dat te doen.

M
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Het is niet gevaarlijk.
Maar een spanningszoeker is eigenlijk een waardeloos ding.
Het geeft een slechte indicatie dat er ergens spanning op staat.
Je kan beter een multimeter of een duspol kopen en je vervolgens verdiepen in de werking van zo'n ding.

Als je de zoekfunctie van dit forum gebruikt op spanningszoeker kom je voldoende informatie tegen om hem gelijk weg te gooien of alleen als schroevendraaier te gebruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Met een spanningszoeker kun je ruwweg bepalen of er op de fase van een elektraleiding spanning staat.

Je doet inderdaad je duim op het metalen vlak van de spanningszoeker (dat kan géén kwaad!) en steekt de pen van de schroevendraaier in het betreffende stopcontact. Heb je de fase te pakken, dan licht het lampje in de schroevendraaier op als teken dat er spanning staat. Heb je de nul dan licht het lampje niet op. Heb je een open leiding dan bestaat de kans dat het lampje 'een beetje' oplicht.

Als indicatie is zo'n zoeker dus een enigszins te gebruiken, maar verder zijn het eigenlijk onbetrouwbare dingen. Je kunt zoiets bijv. beslist niet gebruiken indien je aan een elektroinstallatie wilt werken en wilt controleren of de spanning écht van de groep af is.

Wil je echt meten of ergens spanning op staat, dan heb je een tweepolige spanningszoeker nodig. Enkele exemplaren daarvan staan in dit onderwerp afgebeeld:
Veilig werken met elektriciteit / begrippenlijst elektra

Zonder meer nuttig om dat te lezen als je weinig verstand hebt van elektra.

Wil je nauwkeuriger meten, dus de waarde van de spanning meten, dan kan dat met een (digitale) universeelmeter. Daarmee kun je ook weerstand (= Ohms) meten, handig om te controleren of schakelaars werken, leidingen verbinding hebben, zekeringen heel zijn etc. Let op: weerstand meten doe je altijd met de spanning van het te meten object er af!

Een eenvoudige digitale universeelmeter koop je al voor enkele tientjes. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu