Thermostatisch douchemengkraan blijft druppelen

DickD

  • #1
Sinds enige tijd blijft mijn douchekop constant water druppelen.
Het maakt voor het druppelen niet uit of ik het thermostaat-gedeelte, dat als je er tegenaan kijkt aan de rechterkant zit, helemaal naar koud draait. Kan ik hier zelf nog wat aan repareren of schoonmaken.
Ik heb geprobeerd om de kraan te openen aan de toevoerkant, maar ik kom eigenlijk niet verder dan het verwijderen van het afdekplaatje. :-(




Het is een thermostatische kraan van het merk HansGrohe. Helaas zie ik verder geen typenummer of iets dergelijks. Ik weet alleen dat hij in april 2010 is gekocht. Op de douchekop staat het nummer P-IX 18336/ID


met vriendelijk groet,
Dick
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Volgens mij lijkt deze kraan op de Hansgrohe Ecostat 1001SL

heb even een explosie tekening er bij gedaan kan je zien hoe deze in elkander zit.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als de kraan blijft lekken, dan moet onderdeel 6 vervangen worden.
 

DickD

  • #4
Bedankt voor jullie beide reacties.
Met de tekening wordt het me inderdaad allemaal wat duidelijker.

Nog twee aanvullende vragen: moet ik bij onderdeel 6 , de ring en klemveer die je op de explosietekening ervoor ziet staan ook eerst verwijderen of is dat niet echt nodig.

En als laatste: kan ik zelf ook eerst proberen iets schoon te maken of in te vetten tegen het druppelprobleem of heeft dat geen zin.

Bedank
Dick
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
6/ is een compleet onderdeel dus geen klem veer los halen.

Je kunt niks in vetten want het zijn keramische schijven.
 

DeWeerd

  • #6
Wij hadden exact hetzelfde probleem met deze kraan.

Bovendeel (inderdaad nummer 6) vervangen voor €25,- incl verzendkosten.

Na vervanging druppelde de douchekop zo mogelijk nog harder. Bleek dat het probleem niet zat in de keramische schijven van het oude bovendeel, maar in het afdichtrubber. In de tekening het meest rechterdeel van onderdeel 6.

Doordat dit was gaan lekken wat er een rand met kalkaanslag in het kraanhuis ontstaan. Het nieuwe bovendeel sloot daardoor niet waterdicht af. :roll:

Als volgt opgelost: Schoonmaakazijn in het kraanhuis gespoten met een plantenspuit. Met achterkant van sateprikker geprobeerd de kalk eruit te krijgen. Duurt eeuwigheid.

Daarna een oude knie voorzichtig in het kraanhuis gedraaid ipv het bovendeel en dit volgegoten met schoonmaakazijn. Door de slang te wiebelen gaat het water naar binnen. Na een tijdje toch maar voorzichtig met een schroevendraaier de kalkaanslag verwijderd.

Het rubber van het nieuwe bovendeel beetje ingesmeerd met kranenvet omdat er toch wat minuscule krasjes in het kraanhuis waren ontstaan.

Kraanhuis goed uitgespoeld (heel kort de waterdruk erop) en daarna het nieuwe bovendeel gemonteerd.

Douchekop heeft al een hele dag geen enkele drup meer laten vallen.
Yes!
:cool:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu