Vocht blokhut

Logisch

  • #1
Heren,

Ik ben bezig met een blokhut in de achtertuin en constateer nu tijdens de bouw al een vocht/regen probleem nadat ik een domme fout heb gemaakt.

Ik zal proberen zo duidelijk mogelijk de situatie te schetsen in de hoop dit uiteindelijk met jullie hulp te kunnen repareren.

De fundering bestaat uit hardhouten palen waar vervolgens dwarsbalken/liggers met slotbouten aan zijn vastgezet. (op dezelfde manier als bij een vlonder.)Op deze liggers heb ik een hardhouten raster gemaakt waar vervolgens met vurenhout de blokhut is opgetrokken. Onder de vloer komt XPS isolatie, (maar zover ben ik nog niet).

Ik heb gisteren de buitenkant bekleed met dampopenfolie en daarna bekleed met rabatdelen en constateer dus vandaag na een flinke regenbui dat er onder het rabat water naar binnen loopt.

Ik vraag me af hoe ik dit probleem het beste kan oplossen? Ik zelf dacht aan DPC onder de eerste rabatplank te schuiven, zodat het water niet naar binnen kan lopen.

Zie hieronder een tekening die ik heb gemaakt om de situatie te verduidelijken.




en hier een detailfoto:

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Begrijp ik uit je verhaal dat je bedoeld omdat de rabat boven de hardhouten balken zijn geplaatst.

Eigenlijk had de achterkant van de rabat delen gelijk moeten komen met de voorkant van de hardhouten balk.

Zit alles geschroefd zou ik het loshalen en een lat op de staanders plaatsen zodat de rabat delen op de juist plek komen.

Je kan ook iets met DPC, lood of zink maken maar de kans blijft dat het water blijft kleven tussen de bovengenoemde materialen. Ook bij de hoeken van je blokhut wordt het een stuk eenvoudiger als je de delen naar voren haalt.
 

Logisch

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie Wgb.

Alles loshalen is best ingrijpend en dat zou betekenen dat ook mijn kozijn (niet goed zichtbaar op de foto) ook naar voren zou moeten. Dit is nu onmogelijk aangezien het dak er al op rust.

Ik denk dat ik nu voor het minst ingrijpende moet gaan en dus iets met DPC of lood onder de eerste rabat regel schuif. en aan de binnenkant de naden met PUR schuim afdicht. Ik hoop dat dat het water tegen zal houden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het water tegen houden is niet het probleem, hout moet zo snel mogelijk weer opdrogen. Afdichten met iets zal dat niet bevorderen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
De delen hadden ook over de balkjes moeten lopen, en lager moeten zitten, zodat je een zogenaamde druiprand krijgt.
Als je er al iets tussen wilt maken, moet dit sowieso achter de onderste rabaddeel omhoog lopen, en over de onderste balk.
Iets er tussen het rabaddeel en balk schuiven, heeft geen nut.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Van het onderste rabatdeel kun je wellicht de onderste schroeven of spijkers iets loshalen. Dan kun je een alu Z-profiel achter het rabatdeel plaatsen. ! deel valt achter het rabatdeel (en de folie), en de andere kant over de houten balk. Kan met kortere stukken, die elkaar overlappen. Daarna zet je het onderste rabatdeel weer terug.
 

Logisch

  • #7
Heren, bedankt voor jullie adviezen.
Was bang dat deze bouwfout niet te corrigeren was, maar na jullie reacties zie ik het al wat positiever in.

Ik heb hier genoeg lood liggen. Ik zal de onderste rabatdeel loshalen en het lood er achter zetten, en zo over de Hardhouten balk heen.

Ik hoop dat het probleem dan is opgelost.

Nogmaals dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Bij het naar voren halen van de rabatdelen hoeft het kozijn niet naar voren. Dat staat los van elkaar. Hooguit is een extra aftimmerlatje nodig.

Maar een of andere oplossing met een extra druiprand moet ook wel lukken. Let op de hoekaansluitingen en dat het hout kan ventileren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu