Inductiefornuis mogelijkheden in woning

RobbertA

  • #1
Hallo,

Binnenkort verhuis ik naar een nieuwbouwhuis waar geen gasaansluiting is, dat wordt dus koken op inductie. Hier heb ik echt geen verstand van.

Nu heb ik een fornuis met oven op het oog maar ik kom er niet helemaal uit of dit gaat werken. Ik hoop dat iemand hier me dit kan vertellen.

Van de woning heb ik alleen de volgende gegevens:
- Het vermogen dat is toegestaan is 7,3 kilowatt op 2 maal 1 fase
- Er is 2 x 16 ampère op 1 fase aanwezig. Er is geen 3 fase krachtstroomgroep aanwezig.

Het fornuis heeft als het goed is de volgende specificaties:
- Voltage: 220-240V
- Total power consumption: 9.6kW
- Fuse: min. 16A x 3
- Burner 1: 2300/3000W
- Burner 2: 1400W
- Burner 3: 1400W
- Burner 4: 2300/3000W
Oven/grill:
- Grill power consumption: 2.2kW

Nu is het fornuis iets te krachtig voor het toegestane vermogen, maar in mijn optiek zal je nooit alle functies van het fornuis tegelijkertijd gebruiken, zeker de grill verwacht ik niet te gebruiken. Mij is ook verteld dat het fornuis momenteel ook op 2 stoppen is aangesloten.
Mocht ik deze oven (correct) laten installeren, kan ik dan verwachten dat het werkt? Is het aan te raden?
Ik neem aan dat als je teveel stroom vraagt er alleen een stop uit schiet of dat de werking van de platen iets verminderd is, klopt dat?
Of is er iets wat ik over het hoofd zie?

Alvast bedankt,

Rob
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou de mogelijkheid onderzoeken om het aan te sluiten zoals het hoort. Op een 3 fase krachtgroep dus. De rede geef je zelf al aan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Het zal een éénfase-huisaansluiting zijn. Om een krachtgroep bij te kunnen plaatsen, zou de netbeheerder de aansluiting moeten veranderen.
Eventueel overwegen om i.p.v. een fornuis een losse kookplaat en een lossen oven aan te schaffen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Laat even iemand met verstand van zaken naar de meterkast kijken, of plaats er hier een paar foto's van. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een nieuwbouw woning zonder gas, niet over een drie fase aansluiting zou beschikken. Hoe gaat de boel verwarmd worden bijv?
 

RobbertA

  • #5
De verhuurder is heel duidelijk over dat er geen 3 fasen aansluiting beschikbaar is. Dus daar ben ik maar vanuit gegaan. Foto van de meterkast kan ik momenteel niet maken. Ik heb wel gezien dat er een kookgroep op 2 stoppen gemaakt is.
Ik zal er maar wel iemand naar laten kijken als het fornuis niet gaat werken.

Verwarming gaat met vloerverwarming via stadsverwarming.

Maar ik gok het er voor nu maar gewoon op dat het gaat, anders merk ik het vanzelf wanneer er een stop de hele tijd er uit schiet.
Wel raar dat ze voor elektrisch koken niet standaard een 3 fasen inbouwen...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
RobbertA schreef:
Mocht ik deze oven (correct) laten installeren,
Dat gaat niet, om dit fornuis correct te installeren heb je een driefasengroep nodig.
Is het aan te raden?
Ik neem aan dat als je teveel stroom vraagt er alleen een stop uit schiet
Ik zou er niet aan beginnen! Een installatieautomaat is niet zo nauwkeurig dat hij meteen uitschakelt bij de geringste overbelasting. Ik ken praktijkgevallen waarbij mensen bijvoorbeeld een 7,2kW kookplaat aan een normale stekker schroeven en op een normale eindgroep aansluiten. Het zal je misschien verbazen, maar de zekering is echt niet altijd het eerste component dat gaat protesteren. Stekkers en lasverbindingen willen wel eens eerder beginnen te smelten.

De installatievoorschriften zijn vrij helder, houd je daar dan ook gewoon aan...

Je krijgt het waarschijnlijk ook niet voor elkaar om het vermogen van dit fornuis netjes over 2 fasen te verdelen. Je hebt straks 1 fase die met maximaal 3700W belast kan worden en een andere fase die met 5900W belast kan worden. Dat is bijna 26A ipv 16A. Noem je dat "gering"?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Het toestel dat je noemt is gewoon niet geschikt. Zet 'm op Marktplaats, en haal er een geschikt toestel weer vandaan. Met een beetje koopmansgeest kan dat met gesloten portemonnee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu