Draagmuur of niet? Muurtje keuken

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #21
Tekening 1 is zeer waarschijnlijk de bouwkundige bestektekening, tekening 2 is zeer waarschijnlijk de productie tekening van de vloer.
 

Ralph

  • #22
Zoals ik het zie kan die hele 1.2 m gewoon weg. De tekening van het legplan van de vloer laat dat vrij duidelijk zien wat er waar afgedragen word.
 

JERO79

  • #23
Ik kreeg vandaag een telefoontje van de gemeente. In het archief hadden ze dezelfde bouwtekening als ik heb en een tekening van de verdiepingsvloer op A3-formaat.

De verantwoordelijke afdeling heeft er meteen inhoudelijk even naar gekeken en komt ook tot de conclusie dat het geen draagmuur betreft. Ik mag dit muurtje zonder probleem slopen.

Ik heb mijn antwoord nu dus, iedereen bedankt met het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #24
Sloop wel met beleid! Eventueel eerst toch een stempel naast het muurtje plaatsen, met een badding plat erop om de druk van het muurtje weg te nemen.

Beton heeft de neiging om na verloop van tijd door te hangen. Dit effect heet "kruip" en kan ervoor zorgen dat er toch een belasting op het muurtje staat. Dat kan een beste knal (en scheur) geven als je ineens het laatste stuk van het muurtje er tussenuit slaat...

Door daarna de stempel rustig los te draaien, laat je de spanning gecontroleerd verminderen.
 

JERO79

  • #25
Ga ik doen. Bedankt voor de nuttige tip!
 

JERO79

  • #26
N.a.v. mijn eerder topic https://www.klusidee.nl/Forum/topic/draagmuur-of-niet-muurtje-keuken.101167/, waarop ik niet meer kan reageren.

We zijn 2 weken verder en ik krijg opeens een telefoontje van de gemeente. Ze hebben er (geen idee waarom) nog eens naar gekeken en ze zijn nu van mening dat het misschien een stabiliteitsmuurtje is... :roll:

Mooie timing, we stonden net op het punt om de nieuwe keuken te kopen gebaseerd op de ruimte met gesloopte muur.

Wat is het verschil tussen een stabiliteitsmuur en een draagmuur? Kan iemand op basis van de eerdere bouwtekeningen oordelen of dit inderdaad een stabiliteitsmuur is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #27
Topic samengevoegd. Kan je nu wel reageren?

Een stabiliteitswand staat normaal gesproken haaks op de dragende wanden. Deze staat in het verlengde ervan. Bovendien zijn er andere muren in dezelfde richting, dus dit kleine stukje is voor de stabiliteit niet nodig. Waarom ze dit bij de gemeente denken is me een raadsel.
 

JERO79

  • #28
Ik kan weer reageren :)

N.a.v. de opmerkingen van IJkenhout (dank!) maar weer contact opgenomen met de gemeente. Nu gesproken met de ambtenaar die de tekening bekeken heeft (gisteren was hij vrij en sprak ik met zijn collega).

"Het is geen draagmuur, maar waarschijnlijk een stabiliteitsmuur, deze dient voor... [technische uitleg]". "Als alleen u deze muur verwijdert dan hoeft dat nog geen probleem te zijn, maar als meerdere buren in uw huizenblok dat ook doen/hebben gedaan dan kan het hele blok als kaartenhuis in elkaar storten".

Uhm? Het is een vrijstaande woning... En bovendien... [argumentatie IJkenhout].

"Oh.. Ahum... Nee als ik dat zo hoor dan kunt u het muurtje waarschijnlijk gewoon slopen"

Tot zover mijn vertrouwen in de bouwkundige deskundigheid van de gemeente... :-|
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #29
De gemeente is ook geen bouwkundig adviesbureau. Ze moeten daar enkel bouwaanvragen beoordelen.

Als je zekerheid wilt hebben, moet je zelf een bouwkundige inschakelen die een en ander ook ter plekke kan beoordelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #30
TS kan helaas weer niet reageren. Hij meldt het volgende:
Ik heb offertes aangevraagd bij enkele constructeurs. De meeste vragen naar de originele constructieberekeningen. Ik heb weer met de gemeente gebeld en er blijkt toch nog meer info in het dossier te zitten dan eerder aangegeven.

Op de Dropbox is nu een PDF toegevoegd met een uitgebreidere versie van de tekening met plafondplaten en met de originele constructieberekeningen. Geeft dit uitsluitsel?
De tekening van de vloer is dus leidend. Die andere constructietekening klopt niet. Platen 1 t/m 3 hebben meer onderwapening dan 4 t/m 7. Dus deze platen zijn berekend op een grotere overspanning.


Plaat 4 ligt voldoende op de dragende muur, dus dat kleine stukje kan zonder problemen weg. Zoals gezegd wel voor het slopen eerst even onder druk zetten met een stempel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu