Aardingsvraag Badkamer

Greenbean

  • #1
We hebben net een woning aangeschaft en verbouwen de badkamer ( 2m2) . Ik wilde wasbak, radiator , vloer , drain en douche aarden. Aangenomen klusman vond van niet.

Ik wil ff mijn twijfel wegnemen. Bij de watertap gaat aardingsdraad de grond in en is geaard aan de koperbuizen van de waterleiding. Vanuit de meterkast komen de aardingsdraden ook daar tevoorschijn geaard aan de waterleiding. Is dan de aarding in de badkamer middels een CAP badkamerrail dan niet meer nodig?

De doucheruimte radiator maakt via in de muur weggewerkte flexibele slang verbinding met de radiatorbuis in een aansluitende kamer, die zit dus niet op de koperen leidingsbuizen

Alvast bedankt voor de reacties,

de Groene boon
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
CAP is zeker wel verplicht. Deze sluit je tegenwoordig aan op de aarde in de centraaldoos van de badkamer.

Vervolgens met 6mm2 blank aarddraad in ieder geval de drain, de radiator en het aardnet in de vloer aarden. Ieder een eigen draad naar het CAP, niet doorlussen.

Gezien de kletspraat van de klusser, zou ik nog maar eens goed nagaan of hij wel kundig is met waterleidingen, afvoeren en tegelwerk.
 

Greenbean

  • #3
Helder. Zo dacht ik er ook over. Hij is wel kundig maar misschien dat het de oude stempel is of is het de gepensioneerde leeftijd ( Ik chargeer ), ik hoop het iig wel want 20-30 jaar geleden waren er vrijwel geen drain plaatsingen in douches en ook die moet nog geplaatst worden.

Iig het gaat zoals ik het had bedacht en zoals het hier is vertelt. Rest mij nog een paar vraagjes:

In mijn centraaldoos heb ik het kroonsteentje verwijderd en de draden elk afzonderlijk in een lasklem met elk nog 2 toe te voegen verbindingen geplaatst.

Mag ik het 6mm2 blank draad vanuit het CAP doortrekken naar de lasklem in de wcd via een sleufje in de muur en deze mee stucen?

Of moet er ook eenzelfde type geelgroene kabel getrokken worden naar het CAP?
 

Marcn88

  • #4
Geel groen vanaf centraaldoos naar cap badkamer vandaar met blank vertind naar de diverse te aarden delen
 

Greenbean

  • #5
Bedankt voor het advies . De klus is geklaard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu