Na onderhoud cv nog steeds drukverhoging. Normaal?/,niet nor

JeffreyD94

  • #21
Laat ik de vraag ff anders stellen, was dit voorheen ook altijd al?

Volgende oorzaken:
Voordruk moet misschien toch 1 zijn.
(Zoals fabrikant ook adviseer)
Toch je vat stuk, meet ff zelf na, als je niet kan meten eraf halen rn controleren of in ieder geval membraam omhoog staat, en of je hem gemakkelijk kan indrukken. Bij 0,5 hoor je hem niet te kunnen indrukken.
Je vat kan niet teklein zijn, dus daar geloof ik niet in. 18kW betekend 18 liter, heel misschien kan het zo zijn als je vat inplaats van 0,5, 0,3 is en installateur zegt is goed... dat dat je drukstijging betekend. Dus inderdaad meet ff na, hoe oud is je vat? Meer dan 5 jaar oud? Vervang gewoon ik geloof niet O gouw dat die dan nog 0,5 is. Zal altij iets dalen.
 

Ritch.

  • #22
Ik heb geprobeerd het vat los te draaien,die zit muurvast dus ik wacht even op hulp.

Ik heb bij de warmteservice gevraagd welke voordruk ik nodig had,hun zeiden dat als het vat langs de ketel hing op dezelfde verdieping dat 0.5 inderdaad de juiste was.

Zij wisten me ook te vertellen dat het voor bijna 99.9% zeker was dat mijn expansievat kapot was,ze vertelde dat een klein scheurtje in de balon al genoeg was.

Ik ben er vorig jaar in komen wonen en toen hing de ketel er een jaar,vanaf dat ik er woon heb ik dit probleem,of dit voorheen ook was kan ik dus niet zeggen.


Maar 0.5 voordruk en 18L inhoud was volgens Warmteservice wel de juiste.
 

Ritch.

  • #23
Trouwens:

Mijn cv+expansievat hangen hoger dan de radiators... ik woon dus gelijksvloers...


Alleen de leidingen van sommige radiators zitten hoger dan de cv... maar bij warmteservicr zeiden ze dat als de radiators lager of op dezelfde verdiepingen stonden ik maar 0.5 voordruk nodig had
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #24
Beste Jeffrey, ik heb nu al verschillende opmerkingen van jou voorbij zien komen die de gemiddelde klusser op het verkeerde been kan zetten.
18 Kw is 18 liter, misschien moet de voordruk toch 1 bar zijn!
Ik heb de indruk dat je graag een bijdrage wil leveren op dit forum maar met verkeerde adviezen worden de problemen niet opgelost, sterker nog, de problemen kunnen zelfs groter worden.
Prima dat je anderen wilt helpen, er zijn hier zat specialisten die weten waar ze over praten dus je kunt er ook voor kiezen te wachten tot er een echt onderbouwd advies gegeven wordt.
Sorry, is niet persoonlijk bedoeld maar als ik een probleem heb op een ander vakgebied hoop ik dat ik een goed advies krijg van een vakman en niet van iemand die me op het verkeerde been zet.
 

Ritch.

  • #25
Mijn voordruk is juist toch bij mijn installatie?


Verder heb ik mijn cv op advies van warmteservice in het menu bij cv water teruggezet op 65 graden...deze stond op 75..

Ik heb het nieuw expansievat gemonteerd en de druk op 1.5 gebracht....toen de pomp begon met werken ging de druk naar 1.8...dit zijn dan denk ik de 0.3 die komt door de pomp?


Verder is de uiteindelijke druk 2.1 op 65graden..

Ik neem aan dat de 0.5 voordruk juist is en dat het nu in orde is? Als het klopt van het pompverhaal dat die al voor 0.3 bar drukverhoging zorgt dan is het verschil van koud naar warm 0.3bar..


Ik heb gedaan wat ik kon doen en het moet nu toch eigenlijk prima zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #26
Voordruk 0,5bar.
Cv temperatuur moet gewoon hoog blijven staan, de afgifte van de radiatoren bepaald de cv temperatuur, begrenzen heeft geen nut.
 

Ritch.

  • #27
Oke,de man van warmteservice zei dat het zuiniger was en dat de cv dan niet meteen volle kracht gaf maar geleidelijk.

Kan ik het op 65graden laten staan? Of toch terug naar 75?


Verder is het in orde? Ik hoop het maar.

Druk gaat nu bij aanslaan van pomp van 1.5 naar 1.8 en als het water warm is dan is het 2.0/2.1
 

JeffreyD94

  • #28
Neesje ik zit in de onderhoud van grote cv installaties ik onderbouw mijn advies gewoon. Ik heb meer dan genoeg ervaring, echter nooit zoveel problemen gehad met expansievaten,

Ritch voordruk moet 1 bar zijn. Als je anders zeker wil zijn bel flamco zelf ff op, heel veel mensen hebben die voordruk fout. Flamco zegt zelf: 0,3 bar boven de vuldruk in rust, als je ketel dus minimaal 1,2 nodig heeft is de voordruk wel duidelijk neem ik aan?
Ik zal verder niks meer zeggen dit is mijn eind conclussie, ik verwacht dat 18 liter voldoende is als vat grote, vaak als standaard voor huis tuin en keuken toestellen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #29
Ritch. schreef:
Oke,de man van warmteservice zei dat het zuiniger was en dat de cv dan niet meteen volle kracht gaf maar geleidelijk.

Kan ik het op 65graden laten staan? Of toch terug naar 75?
gewoon terug naar max. De ketel bepaald aan de hand van zijn retourtemperatuur de branderstand zodat het water 20 graden opwarmt.
De retourtemperatuur word bepaald door de afgifte van je radiatoren.

Als jij de boel begrenst heb je kans dat je in de winter veel te lang moet stoken omdat de afgifte dan niet gehaald word.

wil je zuiniger stoken dan bereken je de radiatoren op een lagere watertempeatuur, ze worden dan wat groter en dan daalt ook je retour, dus ook je aanvoer.
Hoe kleiner het verschil tussen ruimte en cv temperatuur, hoe hoger het rendement van de installatie.

Man van WS heeft het niet helemaal begrepen.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #30
Mag ik hier een opmerking in het algemeen erbij plaatsen,
misschien dat het dan iets bijdraagt aan het onderwerp??

Ik werk bij een dealer van een bepaald merk, deze ketels
hebben als eigenschap, een belachelijke hoge drukverhoging
te hebben.
Er staat ook overduidelijk in de instructies dat je tot
1.7 bar moet bijvullen, "wij" hadden collega's die na
installatie de klant dachten te matsen, door iets hoger bij
te vullen zodat ze voorlopig niet hoefde bij te vullen.
Gevolg is dat ik dus binnen 48 uur er weer heen kon om af te
tappen....was bijgevuld tot 2.1 bar, nu denk je vast, valt
wel mee, maar zodra de pomp in komt, krijg je een drukverhoging
van rond de 0.5bar, dus 2.6bar totaal.
Zodra de ketel opwarmt, en op de 2.8 bar komt, gaat de
ketel in zijn hoge drukbeveiliging....kortom, maar 0.2bar
speling voor opwarmen.

Er zijn dus wel degelijk ketels waarbij zulke grote
drukverhogingen normaal zijn.
Wat soms ook niet mee helpt, is dat het expansievat in de
verkeerde leiding gemonteerd zit..... :roll:
 

Ritch.

  • #31
Oke het verhaal van Dexter maakt het wat duidelijker!

Verder zei hier iemand inderdaad dat de nefit proline bij 1.2 al service aangaf,dit klopt dus echter niet,bij het leeghalen van de ketel gaf hij pas bij 0.6 Service aan.

De voordruk is dus volgens mij juist? Heb me laten informeren bij warmteservice dat een voordruk van 1.0 nodig is als je in huis radiatorem hebt die 5meter hoger dan de cv zitten... ik heb dus alles gelijksvloers,de vraag of mijn voordruk misschien niet 1.0 moet zijn kan ik doorstrepen toch?.

Misschien vertel ik het van de temperatuur wel verkeerd...ik heb het over de verwarmingstemperatuur (of is dit hetzelfde als de cv temperatuur) de man zei dat dit ervoor zorgde dat het water wat door de radiatoren stroomde dan minder heet zouden worden,hij zei je hebt een Hoog Rendement ketel en als jij die op 75graden laat staan heb je in feite geen Hoog Rendement ketel,dat is een fabrieksinstelling...


In ieder geval na het vervangen van het vat heb ik de cv op 1.5 gezet. De uiteindelijk druk is dus 2.0/2.1..

Dit lijkt me nu dus prima?ik vul hem bij als de cv op 1.0 bar staat,zodat ik altijd boven de 1bar zit
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #32
Het rendement verhaal klopt half, idd een ketel haalt zijn max rendement onder de 60 graden aanvoer, maar het is de installatie die bepaald welke temperatuur nodig is om de woning te verwarmen en niet de ketel.

Als je de temperatuur begrenst begrens je ook de maximale afgifte van je radiatoren, met als gevolg dat het opwarmen veel langer duurt en mogelijk zelfs nooit kan stoppen, weg rendement.

Het is veel belangrijker om te zorgen dat de installatie goed waterzijdig in balans is,daar haal je meer rendement uit.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #33
Die 0,5bar voordruk is prima. U heeft er nl geen waterkolom boven zitten omdat u gelijkvloers woont.

De grap is eigenlijk, dat iedereen hier wel gelijk heeft.
deze ketel heeft (net als die van @Dexter) een redelijke druksprong. De meting op de ketel wordt net boven de pomp uitgevoerd. Daarom zie je die druksprong.

Ikzelf vind een verhoging in warme toestand van een 0,5bar, best aan de hoge kant. Echter schijnt dit tegenwoordig vaker vooor te komen. Ikzelf zit op 0,6bar maar dit heeft te maken met mijn installatie t.o.v. Het vermogen van de ketel.

Ik zou zeggen, hou d druk tussen de 1,0 en 1,7 max. Zit je altijd goed.

@Jefrey, een "grote" installatie werkt nou eenmaal net iets anders dan een huis,tuin en keuken installatie. De drukken zijn anders en uiteraard de vermogens. Deze 2 kan en mag je niet met elkaar vergelijken of op 1 lijn zetten.
Tevens is het een feit dat de expansievat boeren "tegenwoordig" vinden dat een expansievat op 1 bar behoort te staan. Dit is ook aan mij uitgebreid uitgelgd door o.a. Flamco. Echter kunnen ze er geen antwoord op geven waarom een expansievat met een 0,5 bar 30 jaar geleden al werd gebruikt, en nooit kapot ging terwijl die nieuwe vaten aan de lopende band gaan.
De ketel van @Dexter zijn firma, werkt trouwens ook met een kleinere druksprong als je een 0,5bar vat gebruikt.
 

Ritch.

  • #34
Oke dank voor je mooie uitleg..

De ketel staat nu dus ingesteld op 65graden,gister kon ik toen de ketel volledig verwarmd was amper een hand op de verwarming houden,dus ik zou eventueel de instelling op 65graden kunnen laten staan en kijken hoe dit me in de winter bevalt,als het me opvalt dat mijn ketel de hele avond door blijft stoken omdat het huis niet op temp komt, dan kan ik dan eventueel de instelling weer terugzetten naar 75 graden toch?

En doe ik het juist om de ketel tot 1.5 te vullen en pas bij te vullen bij 1.0?

Even ter bevestiging: mijn 0.5 voordruk is juist?

Na Dexter uit heeft gelegd dat sommige ketels inderdaad voor drukverhoging zorgen voel ik me gerust bij het feit dat mijn ketel verspringt van 1.5 naar 2.0 bij verwarmen
 

Ritch.

  • #35
Oke screech..ik dank u


Ik voel me er nu een stuk geruster bij,aangezien het bij het aanspringen van de pomp al 0.3 verhoogt en daarna maar 0.2 zal het misschien inderdaad meevallen.

Ik houd de druk voortaan op 1.5 en bijvullen bij 1.0.


Handig zon mooi forum!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu