Lekkage CV/ Expansievat wel/niet stuk

Bernardo

  • #1
Goedemorgen,
Mijn CV installatie loopt al enige tijd (enkele maanden) leeg. Druk min enkele dagen van 2,5 naar 0 bar.

lekkage kan ik niet vinden (kruipkelder niet 100% toegankelijk ivm door gemetselde funderingen);

Gisteren de CV ketel uit gezet en condens slangetje in emmer gehangen, op druk gebracht en na einde van de dag was de druk 1 bar gedaald en de emmer nog kurkdroog. Dus ketel in orde lijkt me.

Het expansievat is iets vreemds mee. De onderste helft klinkt dof en de bovenste helft hol. De aansluiting zit aan bovenzijde. Nu kom ik overal tegen dat aan de kant van de aansluiting het water hoort te zitten. Dat is bij mij dus net de andere kant. is dit "normaal" of is er dan toch wel wat aan de hand?

Wat kan verder nog een reden zijn waarom de druk terug loopt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Jouw vraag met knippen en plakken in de zoekbalk gezet en daar wordt ook het overstort ventiel aangewezen. Daar al naar gekeken?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Expansievat en mogelijk het overstort zijn defect
 

Bernardo

  • #4
Het expansievat is dus niet vol (ongeveer halfvol) ondanks dat hij toch al een keer of tien bijgevuld heeft.
Dit is mogelijk?

De overstort is het niet anders had ik lekkage moeten zien.
Ze zijn beide nl. niet aangesloten op een afvoer. (één in kruipkelder en één bij CV-ketel)
 

JeffreyD94

  • #5
Staat de ketel boven of beneden. 2,5 bar is voor een huistoestel teveel in de meeste gevallen. Indien toestel boven staat is 1,2 a 1,5 bar voldoende.
Indien beneden is 1,8 a 2 bar voldoende.

Dit bereken je als volgt per 10 meter dat het water omhoog moet zal de druk op het onderste punt 1 bar toenemen in overdruk. (Vuistregel) per verdieping heb de meeste mnsen 3 a 3,5 meter. 3 verdiepingen x 3 meter = 9 meter als je je druk op 2 bar zet zal de druk boven 0,9 bar afgenomen zijn. In werkelijkheid kan dit nog ietsje verschillen van 0,1 bar ivm diverse eigenschappen van water en zwaartekracht.

Indien je een HR toestel heb het advies je toestel bij te vullen en de ketel uit te zetten. Vervolgens de retour en aanvoer kraan af te sluiten. Zie je binnen 30 minuten een druk daling dan is je ketel wisselaar lek. Andere mogelijkheid is om een expansievat meter te kopen. Installatie aftappen, en de voordruk meten door in het geval je een flamco expansievat heb de witte dop eraf te halen met een schroeven draaier waarna je bij een zwarte dopventiel komt draai deze los en zet de meter erop, op de expansievat staat een voordruk van 0,5 of 1 bar indien ketel boven staat 0,5 en beneden 1 bar. Controlleer of je expansievat in de retour gemonteerd is, indien in aanvoer kan de expansievat tewarm worden waardoor het stikstof zijn samendrukbaarheid veranderd. Aangezien het wilt uitzetten.

Tevens het luisteren met kloppen op een expansievat werkt niet, het ene deel is gevuld met stikstof en andere gedulde bij je standaard druk iets gevuld met water, bij verwarmen van het cv zater zal expansie optreden en xal het vat zich voor een verder stuk vullen met water... advies op gewoon een meter te halen om voordruk inderdaad te meten. Het kloppen is geen juiste methode, wie denkt van wel kan zich geen goede cv service monteur noemen. En kan beter opnieuw naar school.

Ik hoor graag of dit heeft geholpen?
 

Bernardo

  • #6
Gisteravond het expansievat er af gehaald.
Deze zat vol water.
Met een fietspomp via de nippel de druk proberen te meten/ op te bouwen maar hij blaast de lucht aan de andere zijde er zo weer uit.
Dus behoorlijk lek :?

Ondertussen de aansluiting van het expansievat aan de leiding afgedicht en ketel op druk gebracht.
Na twee uur was de druk nog hetzelfde.
Ik opgelucht want het expansie vat is dan dus de oorzaak.

Helaas... vanmorgen was de druk toch weer wat gedaald dus misschien toch meer oorzaken :(

De ketel (warmtewisselaar) had ik al gecontroleerd, deze is goed.

Vanavond nieuw expansievat monteren en dan kijken wat er gebeurt.

Wordt vervolgt.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
In een expansie vat dat gedemonteerd is zit normaal GEEN water. Wel water? Vat dus lek. Zoals bij u.

U heeft nu de installatie in bedrijf ZONDER expansievat????!!?????.

Ik hoop van harte dat nu niet ook de wisselaar lek is geraakt.
Een cv installatie mag NOOIT zonder expansievat draaien.
De drukdaling van nu kan ook lucht zijn.

Zonder xpansievat moet de ketel uit blijven. Ja ik weet het, maar dan heb ik geen warmwater. Jammer dan. 1 dag zonder warmwater is een stuk goedkoper dan een lekke wisselaar in je ketel.
 

JeffreyD94

  • #8
Zonder expansievat kan je geen expansie van het water opvangen. Water is niet samen drukbaar (theoretisch gezien wel want volgens sommige wetenschappers is uiteindelijk alles samendrukbaar.)

Echter dat gelijk je ketel lek is dan zou dus betekenen dat je geen overstort in je installatie heb zitten. Of dat je overstort al niet meer deugt.

Tevens het is niet zeker dat de ketel als eerste gaat lekken, de zwakste punt van de installatie gaat/kan wel gaan lekken. Dit zou kunnen onder de 3 bar, maar dan deugde het zwakste punt al niet en was het eerder een moment van afwachten wanneer die anders lek zou zijn.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
Dus moraal van het verhaal....... Ketel mag niet draaien als er geen expansievat is gemonteerd om verdere schade te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu