Buizen naar inbouwdozen vanuit kruipruimte

Tanooki

  • #1
Ik ben momenteel de elektra en ook de multimedia aansluitingen aan het aanleggen in mijn nieuwe huis. Gaat allemaal goed.

Een aantal leidingen worden voorzien van bedrading via de kruipruimte.

Hier heb ik echter het probleem dat de funderingsbak kleiner is dan de muren waar de leidingen in zitten. Gevolg: als ik in de muur frees en vervolgens recht naar beneden boor, kom ik niet in de kruipruimte uit.

Oplossing die ik hiervoor heb gevonden is de volgende:
Sleuf maken naar de vloer, dan een sleuf van een aantal centimeter van de muur af, dan een gat naar de kruipruimte. Dat werkt wel. En is voor coax en utp kabels niet zo'n probleem.

Nu loop ik tegen het aanleggen van 3 groepen in de berging (wasmachine, wasdroger, loze leiding) aan. Hier moet ik dus hetzelfde toepassen, maar dan voor vrij dikke ymvk kabels. Deze passen precies in een 5/8e huis, zonder verdere ruimte. Als er al een klein bochtje zit in die buis, houdt het al op. Een 3/4e buis is al beter, maar dan nog steeds is het héél moeilijk om de kabel erdoor te krijgen.

En zeker als de kabel bij de muur aankomt, want daar maak ik dan een vrij scherpe 90 graden bocht naar boven. Als ik die bocht niet scherp genoeg maak, heb ik namelijk weer het probleem dat de buis die er omheen zit uitsteekt en dan krijg ik weer problemen met het stucen.

Is hier een mooie oplossing voor? Het moet toch mogelijk zijn om zo'n kabels (en andere leidingen en dergelijke) netjes vanuit de kruipruimte in de muur te krijgen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ymvk gaat makkelijk door 19mm buis.zelfs met 2 bochten.De bocht moet wel volgens de regels gebogen worden en de sleuf tpv de bocht diep genoeg zijn.gaat het dan nog moeilijk een beetje glibber en glij erop.
 

Peter_H

  • #3
Als je kruipruimte diep genoeg is kun je ook vanuit de kruipruimte schuin omhoog boren, dus vanaf het gat wat je al hebt geboord meteen naar de verticale sleuf. Dan heb je maar één flauwe bocht.

Denk wel aan je veiligheid, ik zou niet met een elektrische boormachine in het vochtige zand gaan liggen.
 

Tanooki

  • #4
Hier heb ik zelf ook aan gedacht, ik was benieuwd of dit antwoord ook gegeven zou worden. Dit is dus ook een vrij normale manier om het te doen?

Het leek mij wel een lastige; Dan moet ik dus mijn boorhamer meenemen naar de kruipruimte, die gelukkig kurkdroog is. En dan moet ik ongeveer goed boren (goede afstand, zowel in de diepte als in de breedte), en ook door de piepschuim isolatie (zitten piepschuim blokken tegen het "plafond" van de kruipruimte) boren op zo'n manier dat ik ook op de goede plek uit kom in de vloer.

Lijkt me een moeilijke opgave! Of zijn daar nog wat handige trucjes voor?

@The headhunter,
Ik had het idee dat het erg lastig is om die buis er doorheen te krijgen, zeker met de bochten die ik dan zou moeten maken.

Je hebt wel gelijk: Misschien moeten de sleuven dieper, zodat er ruimte is voor een flauwere bocht. Dan zou ik het misschien wel halen, met een 19mm buis en evt wat glijmiddel.

Bedankt voor de reacties :)
 

Peter_H

  • #5
Of het een normale manier van werken is weet ik niet, ik heb het zelf vaker gedaan.
Als je eerst van boven recht naar beneden boort (dus zoals je zegt een paar cm van de muur af) weet je al waar je in de kruipruimte moet beginnen. Dan is het alleen nog een kwestie van de juiste hoek inschatten.
 

Tanooki

  • #6
En dan zou ik dat gat wat ik recht naar beneden heb geboord naderhand weer dicht maken?

Is in ieder geval een optie om te weten waar ik moet boren inderdaad. Bedankt!
 

Peter_H

  • #7
Ja dat gat kun je gewoon weer dichtmaken, dat zou ik ook niet te dik boren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu