Aansluitwaarde woning

Dannydv

  • #1
Beste klussers,

Onze woning heeft aan aansluitwaarde van 3x50A. Het is een gezamenlijke woning dus we hebben wel 5 wasmachines staan, maar volgens mij is de aansluitwaarde van 3x50A aan de hoge kant. Nu wil Stedin de aansluitwaarde wel terugbrengen naar 3x25A of 3x50A, maar mijn vraag is, moet er naast het werk van Stedin aan de binnenkomende deel van de meterkast, ook nog een aanpassing plaatsvinden aan ons gebruikersdeel? Ik kan mij voorstellen dat als het Stedin deel maar 3X25A aankan en wij 4x40A zekeringen hebben, dat het dan niet kan? Ik zal een aantal foto's van de opbouw van de meterkast plaatsen.
Totale overzicht:

Stedin deel:

Eigen deel:

Schematisch:

Hebben jullie de kennis om de opbouw van de meterkast te verklaren? Wat is wat? Waarom rechts 3x25A en links 63A? Waarom daarboven dan 4x40A?

groet en dank voor het meedenken.

Danny
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
4x40A bestaat niet.

de 40A en 63A zijn aardleks en de 40A is de maximale stroom die ze kunnen afschakelen en is gebaseerd op of het maximum dat de hoofdzekering kan leveren of de maximale belasting van de eindgroepen erachter.
Het zijn aardleks en geen zekeringen.
 

Dannydv

  • #3
Beste Headhunter,

dank voor je reactie. Wat je dan dus eigenlijk zegt is dat de 63A aardlek hoort bij de 3X25 hoofdzekering en dat de 4 keer 40A aardlek schakelaren horen bij de 17x16A eindgroepen?

Als ik 17x16A = 272A aan eindgroepen heb, dan is het denk ik technisch niet mogelijk / verstandig om een 3x25 hoofdzekering te nemen niet?

Ik vermoed dan dat de hele meterkast opnieuw opgebouwd moet worden?

Ik heb uitgerekend en schat dat we maximaal zo'n 20.000 Watt aan piekvermogen gebruiken. Het weekverbruik is ongeveer 150kWh.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
25a zekeringen geeft een hoofdzekering van minimaal 1,6x25=40A ivm selectief houden va de installatie.

die 272A is onzin,
1 is dat verdeeld over 3 fasen dus 90A per fase.
2 is niet elke groep vol belast, een wasmchine groep zal maximaal 2000w gebruiken, een algemene groep gebruikt ook nooit 16A zal met ca 2A wel ophouden.

Normaal tel je per eindgroep de aansluitpunten bij elkaar.
Een wcd is 200w(dubbel telt als 1) lichtpunt tel je als de maximale aansluitwaarde.
zo krijg je de aansluitwaarde van de groep, dan bereken je de gelijktijdigheid(ca 70 a 85%) en zo kom je tot je aansluitwaarde.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Wat jij op de foto zet als het 'Stedin-deel' is ook gewoon een gedeelte van je eigen meterkast. Vermoedelijk afgaande groepen naar onderverdelers.

De zekeringen van Stedin zitten onder de meter, en verzegeld.

Misschien is het slim even een bekwaam installateur naar de installatie te laten kijken, op afstand is zo niet te zeggen of je de aansluiting straffeloos lichter kan maken.

Als het piekvermogen werkelijk 20.000 watt is, kun je met 3x35 wel toe. Moet de verdeling over de fasen wel een beetje kloppen trouwens.

De vraag is even, hoe zwaar de smeltzekeringen naar de onderverdelers (of zijn dat krachtgroepen voor een werkplaats oid?) zijn.

Ik mis trouwens ook de hoofdschakelaar op de foto's.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Mij lijkt linksonder 2 hoofdschakelaars met rechts daarvan twee 3x25A afgaande groepen die ieder de helft van bovengelegen aardlekschakelaars en groepen voeden. Klopt dat of zijn er elders nog groepenkasten in huis? Is de woning in tweeën gesplitst?
Een wat ongebruikelijke construktie maar dan lijkt verlichten naar 3x35A wel mogelijk.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Dat zou wel verklaren dat er 40a aardleks gebruikt zijn, rechtstreeks op de 3x50 zou dat niet mogen.

Toch denk ik dat er 2 afgaande kracht groepen zijn, lijkt me het meest logisch...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
En waarom zouden 40A aardleks niet mogen op 50A?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Deze moeten toch minimaal de stroom aankunnen die theoretisch kan gaan lopen? Die stroom wordt begrensd door de hoofdzekeringen. Bij een 3x50 aansluiting, dus 63A aardleks toepassen. Zo heb ik het geleerd...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je mag ook andersom kijken. 2 eindgroepen van 16a geeft ook maximaal 32a, dus ruim onder de max van 40A.
net als interne bedrading naar een 16a groep rustig met 2,5mm mag, zonder te kijken naar de voorbeveiliging.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu