Ventilatie afvoer ventiel plaatsen

Williammm

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb overal berichten gelezen van wat nu de beste plaats is voor het plaatsen van een ventilatie afvoer punt. Maar voor mijn badkamer weet ik geen raad.
De ene zegt zover mogelijk van de deur waaronder lucht wordt aangezogen. De andere zegt zover mogelijk van de douche of bad want anders sta je in de kou/trek.

Mijn badkamer is in een dakkapel verwerkt. Nu is deze dakkapel niet groot, maar heeft wel over de volle lengte een raam waarvan het middelste gedeelte op kiepstand kan. Verder heeft de raam geen dauerluft.

Maar nu is de vraag waar maak ik mijn mechanische ventilatie afvoer puntje. Ik wil er eentje maken. In de afbeelding stel ik drie opties voor of hebben jullie beter ideeën?
Of moet ik de kiepstand van de raam gebruiken en het ventilatiepunt aan de andere kant maken?

Hieronder een afbeelding:



Groet William
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
1) bij het douchen (en zeker in de winter) het raam dicht houden. Hiermee voorkom je dat de wanden en het plafond ijskoud worden, want dat geeft alleen maar meer condens. En dus weerplekken, schimmel etc.
2) een flinke kier onder de deur houden zorgt voor de overstroom van warme droge lucht vanuit de rest van het huis.
3) afzuigen van de vochtige lucht doe je zo dicht mogelijk naast de douche. Dus tussen raam en douche zou een prima plek zijn. De luchtjes na het gebruik van het toilet verdwijnen ook door de afzuiging.

Bouwbesluitnorm voor badkamers is tegenwoordig 14 dm3 per sec. Dus ca 60-65 m3/h.
Toilet is 7 dm3/s
Opstelruimte kookstoestel is 21 dm3/s
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu