ETNA EKP 327 Wit/E3 Perilex vraag

Mkburer

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een kookplaat gekocht met perilex aansluiting. Meerdere keren is mij gewaarschuwd goed op te letten hoe deze moet worden aangesloten. Daarom ben ik hier. Ik zal het verhaal ondersteunen met foto's. Hopelijk kunnen jullie mij helpen met hoe het aangesloten moet worden en of de bedrading in het apparaat volgens een ander schema moet worden aangesloten. Het eerste plaatje is het schema van de kookplaat.




De wandcontactdoos:
Linksboven is N
Rechtsboven L1
Rechtsonder L2
Linksonder L3



Op dit moment aangesloten zoals foto:
Van links naar recht op het plaatje, dus ik begin met de groen/gele
Aarde?: groengeel
5: bruin
4: blauw
3: leeg
2: wit/grijs
1: zwart.

Met vriendelijke groet,
M. Bürer
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Mkburer schreef:
De wandcontactdoos:
Linksboven is N
Rechtsboven L1
Rechtsonder L2
Linksonder L3
Heb je dit nagemeten, en heb je dus dus ook daadwerkelijk een 3 fasen groep in de meterkast zitten? Of schrijf je nu alleen de tekst die op de contactdoos staat over??? Sowieso eerst meten als je dat nog niet gedaan hebt!! Het is op foto's altijd slecht te zien maar ik zou haast zeggen dat het contact linksboven niet is aangesloten en dat de nul linksonder zit... :?:

Je kookplaat is nu aangesloten voor een 2x230V kookgroep (2L+2N), het schema linksonder. Als je inderdaad een krachtgroep hebt zoals je zegt dan is het heel erg verstandig dat je niet zomaar de stekker insteekt, want dan moet je de bedrading aanpassen volgens het schema linksboven...
 

Mkburer

  • #3
Dankje Xander,

Bij deze mijn stoppenkast. Ik sluit hem ook zeker niet zomaar aan. Ik heb er zelf gewoon weinig verstand van. Hopelijk kan je met deze foto meer advies geven. Voor als je het niet helemaal goed kan zien. De "Kookgroep" bestaat hier dus uit 2 stoppen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Toch een 2x230V kookgroep dus.

Ik kan op de foto niet goed zien hoe de WCD is aangesloten dus dit zul je toch moeten nameten of op zijn minst even nader moeten bekijken. Je zou twee blauwe en twee bruine draden moeten hebben. Deze zie ik zo niet.
 

Mkburer

  • #5
Er zijn inderdaad twee blauwe en twee bruine draden in de wcd.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dat is mooi maar daarmee weet ik nog steeds niet waar ze zitten.

En al wist ik dat wel, ik zou zelf voor de zekerheid altijd die WCD willen nameten voordat ik de stekker erin steek. Het lijkt sowieso niet "standaard" aangesloten want meestal worden bij een 2x230V kookgroep de twee nullen op de bovenste contacten van de perilex contactdoos aangesloten en ik zie rechtsboven toch echt bruin zitten.

Ik krijg de indruk dat je beter iemand met verstand van zaken kunt laten langskomen. Als je hier nog hulp verwacht dan wordt het toch echt eens tijd om een meter in je hand te nemen en even precies te vertellen hoe die contactdoos is aangesloten.

Ik heb trouwens ook nog niets van de aansluiting in de stekker zelf gezien, dat is natuurlijk ook nog een variabele. Of is die stekker aangegoten?
 

Mkburer

  • #7
Xander, ik ben echt super blij met de tijd die je hier in steekt om mij te helpen!!! Zeer waarschijnlijk ga ik ook wel iemand inschakelen. Toch zou ik graag je verdere advies/raad willen weten aangezien ik dit toch wel interessant vind om het in de toekomst misschien zelf te kunnen.

Maar om toch even door te gaan, heb de boel allemaal bekeken
in de WCD:
Linksboven en Linksonder: Blauw
Rechts beiden: Bruin

En bij deze de stekker.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Zoals bij jou de wandcontactdoos is aangesloten is niet de "standaard" om een 2x230V kookgroep te bedraden op een Perilex contactdoos. Ik zeg "standaard" tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is er geen echte standaard. :roll: Maar meestal zitten de blauwe draden bovenin en de bruine draden onderin.

Als ik jou was zou ik deze bedrading van de wandcontactdoos aanpassen, zodat beide blauwe draden wel bovenin zitten en beide bruine draden onderin. Oftewel, de draad linksonder en rechtsboven omwisselen.

Ik ga er even vanuit dat je genoeg basiskennis hebt om een dergelijke klus veilig uit te voeren, hiervoor moet je de groep natuurlijk even spanningsloos maken.

Als je de WCD op die manier aanpast en de aansluiting in de stekker en op de kookplaat onveranderd laat dan zou het in theorie goed moeten zijn. De plaat is al aangesloten voor een 2x230V kookgroep (schema links onderin) en verwacht nu een nul op blauw en bruin (die zitten bovenin je stekker) en een fase op zwart en grijs (die zitten onderin je stekker).
 

Peter_H

  • #9
Die bruine draad rechtsonder in de perilex doos, zit die wel goed vast?
Verder zou ik er niet blindelings vanuit gaan dat bruin ook werkelijk fase is en blauw nul is. Meten is weten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu