Keralit lijmen

Niels lassner

  • #1
Wij hebben recent een woning gekocht in Delft welke nodig aan onderhoud toe is aan de buitenkant, het huis staat in een oude vinixwijk en is daardoor toentertijd gebouwd met exotische materialen.

Het gaat om een huis met 3 verdiepingen met een plat dak, er is ook een groot dakterras aanwezig, de achterkant van het huis is een gevel.

Het is een hout skeletbouw waartegen Fermacel platen zijn bevestigd, hier tegen aan zijn tempex platen gemonteerd en dit al is afgewerkt met gaas en daar tegen aan sierpleister.

Dit alles is nogal onder heven aan onderhoud en daarvoor zijn wij uitgeweken naar alternatieve mogelijkheden, een oplossing hiervoor zijnde Keralit.

In principe een prima oplossing, echter de gevel constructie is zodanig gemaakt dat er hier niets in geschroefd kan worden, afgezien van de plekken waar het hout skelet zicht bevindt.

Nu is mijn vraag , is het mogelijk met industriële lijm de Keralit rechtstreeks tegen de gevel aan te lijmen, of anders eerst schrootjes tegen de gevel te lijmen en daarop de Keralit te monteren.

Zoja welke lijm zou hiervoor geschikt zijn.

Al het advies is welkom, ook eventuelle andere opties.

De totale te bedekken oppervlakte is ongeveer 65 vierkante meter.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Keralit (en andere gevelbekleding) altijd ventilerend aanbrengen. Dus eerst verticale rachels van geïmpregneerd vuren aanbrengen.

De rachels enkel verlijmen is niet genoeg.

Alleen als het EPS/XPS voldoende vast zit, en als je niet kunt schroeven in het onderliggende regelwerk, zul je "pluggen voor EPS" moeten gebruiken. Vraag anders bij een leverancier van buitengevelisolatie welke plug geschikt is voor grotere belastingen.
 

Niels lassner

  • #3
Walker,

Bedankt voor de informatie, erg nuttig.

de EPS is gelijmd op de fermacel platen, ik denk niet dat dit dragend genoeg is op zich zelf, echter in combinatie met rachels in hetachterliggende regelwerk zou dit dan een oplossing kunnen zijn.

Mocht dit alles werken en de keralit wordt correct bevestigd,en de zijkanten zijn dichtgemaakt met afwerkprofielen, is er dan nog voldoende luchtcirculatie hierachter?

Weet u ook om de hoeveel cm de rachels geplaatst dienen te worden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wie heeft die EPS op de Fermacel gelijmd?
Zelf zou ik op de EPS eerst horizontale raggels bevestigen deze schroef ik in de bestaande constructie en daarop de verticale, deze staan op de maat die Keralit adviseert.
Fermacel kan je daar geen schroeven in kwijt?
 

Niels lassner

  • #5
Dit is een aanemers bedrijf geweest die inmiddels ook falliet is, echter u methode zou betekenen dat de gevel significant naar voren komt.

Wat zou de reden zijn om niet direct verticale raggels te plaatsen?

Fermacel is betongebonden plaat, een soort gipsplaat maar dan van beton, ik denk jiet bdat hier in geboord kan worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kan de raggels alleen verticaal plaatsen maar Keralit planken hebben ook een bepaalde onderlinge afstand.

Let op komen de schroeven voorbij de isolatie moet je een type nemen welke een goede behandeling hebben gehad tegen roesten. Op de schroeven kan condens ontstaan.

Eerst maar eens uitzoeken wat er bij jouw precies is geplaatst ook in Fermacell is voldoende keus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu