Dampopen folie , red cedar latjes tegen afgemetselde wanden?

Paulossz

  • #1
Hallo iedereen,

Ik heb in mijn tuin een hobbyverblijf laten plaatsen, het huisje is van binnen goed geïsoleerd \ geventileerd. Het huisje is in zijn geheel met baksteen afgemetseld (en dus waterdicht). Nu wil ik zelf of door een timmerman de voorgevel en rechter zijgevel afmaken met Red Cedar planken (latjes). Tussen de latjes komt ca. 8mm aan ruimte.

Hieronder zie je het idee:


Nu is mij verteld dat je dampopen folie moet gebruiken die tegen UV bestendig is, na het bellen met een groothandel is mij juist verteld dat dat gezien mijn reeds gemetselde muren onnodig is (dampopen folie zal geen toevoeging hebben).
Namelijk de dampopen folie heeft als doel isoleren (doorlaten van vocht van binnen naar buiten) en waterbestendig (water van buiten niet naar binnen kan). De groothandel expert heeft mij aangeraden om een folie puur voor de look te gebruiken (donkere kleur) en daar direct het houten skelet op te monteren, met daar weer de Red Cedar planken op.

Verder wilde ik RVS nagels gaan gebruiken ter montage om zo geen roest te krijgen.

Zijn jullie het eens met de groothandel expert? Hebben jullie een folie in gedachten die ik voor de look kan gebruiken ?

Dank en groetjes,

Paul
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Metselwerk is zeker niet waterdicht. Maar als achterliggende constructie lijkt het me wel voldoende. Zwart maken door verf of folie is inderdaad mooier.

Let erop dat de latjes aan boven- en onderkant afgeschuind moeten worden.

Ik heb de link vervangen door een plaatje
 

Paulossz

  • #3
Hi,

Maakt het uit wat voor folie ?

Gr.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het algemene motto bij bouwen is "binnen (damp)dichter dan buiten. Dus dampopen folie buiten zou mijn voorkeur hebben.

Ik kwam deze tegen:

"Een gecoate PES vezelvlies folie met zwarte polyacrylaatlaag voor de bescherming ven open gevelsystemen.- Dampopen- Slagregendicht- UV-bestendig- Brandklasse B "
 

Menneke

  • #5
Je kan het zwart laten kijken door een buiten muur verf maar voor de rest geen folie gebruiken is namelijk echt niet nodig en die verf is allen voor het leuk er uitzien



met die folie op de muur kom je allen maar Vedder naar buiten ook namelijk eerst latten van minimaal 2 cm op de muur voor de folie en daar dan weer minimaal 2 cm aan latten op voor het red ceder
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Normaal gebruik je achter dit soort latjes een waterkerende dampopen UV-stabiele gevelfolie, en daarop tengelband (achter de rachels) om de waterkerendheid te garanderen. Maar waterkerend hoeft het in dit geval niet persé te zijn.

Ter info:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu