Weinig water in de keuken

Pigion

  • #1
Wij hebben 3 jaar geleden een nieuwe keuken laten plaatsen en ook een nieuwe kraan etc. boven de gootsteen.
Vanaf het begin was de capaciteit van zowel koud- als warm-water erg miezerig. Ik begin me daar steeds meer aan te ergeren, dus maar eens gemeten:
Zegge en schrijve komt er 2,25 l/min uit de kraan. Dat geldt zowel voor warm- als koud-water.
De keukenkraan is aangesloten via stopkranen en 30 cm lange omvlochten slangen. Dus de standaard opfit.
De waterdruk is normaal, kraan boven uitstortbak doet 6 l/min.
- Wat kan ik hieraan doen????
- Hebben de stopkraantjes een te grote weerstand?

Pigion
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Ik heb gereageerd in je andere topic, krijg het vermoeden dat het een toch met het ander te maken heeft.
 

Pigion

  • #3
@Hessie
Die 6 liter heb ik laten meten door "derden". Gezien jouw antwoord, heb ik het zelf nog een keer gedaan. In 30 sec. heb ik bijna een emmer vol getapt. ook even gemeten met de litermaat: ruim 9 liter, dus 18 liter/ min. Dat zit dus wel goed. In de oude keuken was de capaciteit wel goed, geen stopkranen, wel 30 cm flex. slang.
Ik zou b.v. 12 mm kogelkranen kunnen plaatsen als stopkraan. Dat werd mij echter door de keuken-plaatser ontraden. Hij stelde dat de fabrikant van de kraan "deze" miezerige stopkranen verplicht stelde om garantie te krijgen :shock: .
Ik weet dat je bij te veel druk en restrictie bij de perlator, lekkage op het draaipunt kan krijgen. Ik heb daarvoor al eens de o-ringen vervangen bij de oude kraan.
Pigion
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Waterbesparende perlator?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik kan me niet bedenken waarom er geen kogelkranen tussen gezet mogen worden.
Kijk even of er watersparende ringen in de aansluiting van de kraan op de s-koppelingen zitten, deze eventueel verwijderen.
Er kan een (klein) knikje in de gevlochten aansluiting zitten, dar scheelt veel in de doorstroming.
 

Baszos

  • #6
Omdat er waarschijnlijk bij de bijgeleverde stopkraantjes, zeefjes inzitten, en daarom de keuken leverancier deze 'verplicht' stelt.

Hoeveel liter p/m haal je zonder perlator?
 

Pigion

  • #7
Toch nog maar eens naar de kraan gekeken.
Merk: Solitaire Airone 30 Chroom.
Ik heb de perlator eraf geschroefd en zie de hoeveelheid water verdrievoudigd (schatting). Perlator is niet vervuild of verkalkt.
Ook nog even de zeefjes in de hoekstopkranen bekeken, 100 % schoon.
Het probleem van de geringe capaciteit wordt dus veroorzaakt door de perlator. Dat ding eraf halen is geen gezicht...... andere opties?
- niet merkgebonden perlator erop schroeven?
- Kan er een ander binnenwerk in de perlator?

Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er zijn perlators in verschillende soorten te koop, even met de originele naar de installateur of bouwmarkt.
 

Pigion

  • #9
Vanochtend een nieuwe perlator gekocht, probleem opgelost. Dank voor de goede adviezen. Volgende week nog even de keukeninstallateur erop wijzen dat hij wel degelijk een oplossing is, afwijzen is wel erg gemakkelijk.
Pigion
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #10
Denk niet dat de installateur van de keuken voldoende kennis bezit om dit te weten.
Moet je zien hoeveel mensen hier gereageerd hebben, ik heb juist dit soort perlators moeten plaatsen jaren gelden in een zorginstelling vandaar dat ik eigenlijk al wist wat het probleem zou kunnen zijn.
 

Pigion

  • #11
Ik had niet de indruk dat de installateur geheel geen kennis van zaken had maar de voorschriften van de leverancier van de kraan moest respecteren (hoekstopkranen met zeefje) om de garantie niet in gevaar te brengen. Dat het slechte debiet aan de perlator lag had hij moeten/kunnen weten. Dit type/merkkraan wordt min of meer standaard toegepast en in bulk (project materiaal) ingekocht. Het bevreemde mij al dat er totaal geen papieren bij waren. Dat kan weer spannend worden als er lekkage optreed en reserveonderdelen moeten worden beteld.

Boven op de douche heb ik ook een soortgelijk probleem. Weinig debiet uit de IDEAL kraan. Ik heb al eens de cartridge verwijderd en ontkalkt, gaf wel verbetering, doch super is het niet. De kraan is van de bouw van het huis in 1977 en denk niet dat dit een waterbesparende perlator is. Doch baat het niet, dan schaadt het niet. Ik wil die perlator voor de zekerheid vervangen. Voor € 2,70 wilik geen twijfel. Echter ik krijg hem er niet af. Hoe krijg ik hem eraf zonder het draad op de kraanuitloop te beschadigen?
Dat de perlator opgeofferd wordt, is niet erg. Ik denk zelf aan doorboren met 6 mm buiten het draadgedeelte en dan er een schroevedraaier er door steken. Wel een beetje bruut.... of is daar speciaal gereedschap voor?
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik knijp rondom de perlator, ter hoogte van de schroefdraad, eerst met een waterpomptang, de kalk komt dan meestal wel los, vervolgens onder de schroefdraad met de waterpomptang erop en los draaien.
Een natte lap of een stukje rubber in de bek van de tang maakt het nog makkelijker, vooral niet te hard knijpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu