(optrekkend) vocht in muur

Williebam

  • #1
Beste forumleden,

We zouden graag jullie mening / advies horen over onderstaande vochtprobleem.

Afgelopen zomer hebben wij een flinke verbouwing gedaan aan onze woning.
Een probleem dat nog niet is opgelost is vocht.
Het gaat om een oude bollenboerderij, gebouwd om en nabij 1934.
De woning is gelegen in een klei/veen polder. Bovenste laag van ong 70cm is zand / venig. daaronder klei. De fundering is betonplaten met trasraam.
Muren twee halfsteens met kleine spouw.

Bij de verbouwing hebben we een deel van de vloer een vervangen. Daar kwam op een plek een lokaal vochtprobleem naar voren. De werklui gaven toen aan dat ze het water daar zagen stromen wanneer de wc gespoeld werd, dus ze dachten aan een lek in de rioolbuis, die is toen omgeleid.
Dat heeft het probleem daar echter niet opgelost. We hebben namelijk leemstuc als afwerking op de muren gedaan. Na de afwerking van de leem kwam er op een klein gedeelte zichtbaar vochtige plekken. Tot zo'n 10-15cm hoog van de vloer.
Deze plekken zaten precies op de locatie waar vroeger een kelderruimte zat.
Bij onderzoek in de kruipruimte, kwam ik er erachter dat er in de betonnen bak van de oud kelderruimte een laag water stond. Deze kelder ruimte was niet lager dan de rest van de kruipruimte, zelfs hoger dan sommige delen van de kruipruimte. Die lager gelegen delen van de kruipruimte waren wel droog.
De kelderruimte en de vochtplekken zitten, in de noordoost hoek van het huis. Omdat het vocht bleef en er af en toe ook verstopping was in een van de hemelwater afvoeren, is deze hwa verlegd.
bij het omleggen van de hwa kwamen wij een oude put vol met water tegen. Deze put lag twee meter naast het huis. De aannemer gaf aan dat dat niet de oorzaak van het probleem kon zijn, omdat de put een afgesloten betonnen bak was.
Ongeveer een maand na het verleggen van de hwa, was de laag water in de kelderruimte helemaal weg. Maar de muren van de kruipruimte zijn nog zeer vochtig met condens-achtige druppels. En de het leem laat ook nog steeds een vochtige plek zien. De Condensdruppels lijken vooral aan de Noordmuur te zitten.

een paar vochtspecialisten zijn nu langsgekomen en komen tot de volgende conclusie/veronderstelling: vocht komt terecht in de spouw. het buiten spouwblad is minder vochtdoorlatend dan het binnenblad. hierdoor trekt het vocht naar het binnenblad. waardoor de druppels in de kruipruimte in de muur ziet en op een paar plekken optrekkend vocht in huis aan de buitenmuur ziet.
dit zou op te lossen zijn door
1- het optrekkend vocht in deze muur te blokkeren in de kruipruimte net onder de houtenvloer. dit zou dan gebeuren met aquablok injectie cream (van onder andere weber) een yoghurtachtige pasta die zich in de baksteen verspreid (dmv een chemische reactie met het water) op het moment dat er vocht in die bakstenen komt en zo een niet waterdichte laag maakt.
en/of
2-de buitenmuur tot aan de funderingsplaat uitgraven en dan vanaf deze plaats tot straatniveau insmeren met een een bitumen latex (multidichtpasta, weber.dry multi)
dit zou hetzelfde werken als het impregneren van de muur boven de grond. houdt het water tegen, maar laat wel vocht naar buiten door.
dit zou dan het eventuele vocht dat van onder de grond in de funderingsmuur zou kunnen trekken, tegenhouden.

beide klinken voor mij als een pausibele oplossing, maar ik hoor ook graag of er bij deze methode geen negatieve (lange termijn) effecten zijn, of dat er betere , duurzamer, manieren zijn om dit aan te pakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Er zijn dus meerdere specialisten bij geweest. Wij beoordelen hier geen uitbesteed werk. Als je ze niet vertrouwd, kan je een andere adviseur erbij halen.

Hou wel even in je achterhoofd bij de keuze dat optrekkend vocht nooit een oorzaak is, maar een symptoom. De specialist die dat niet weet zou ik niet kiezen.
 

Williebam

  • #3
Ja er zijn meerdere mensen bijgewerkt, maar we hebben het werk (nog) niet uitbesteed.
Ik begrijp ook niet goed wat de reden is dat uitbesteed werk niet beoordeeld zou mogen worden.
We hebben een probleem en ieder die tot nu toe langs is gekomen, heeft wel een idee over zijn oplossing, maar die licht dan in lijn met waar diegene zelf mee bekend is.
Het kan een oplossing zijn, maar helemaal zeker ben ik er ook niet van.
Je hebt het over een andere adviseur erbij halen, maar tot nu toe heb ik geen allround onafhankelijke adviseur gevonden. Ik hou me aanbevolen voor tips.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je moet je licht eens opsteken op sites in Belgie. Mijn indruk is dat het probleem daar veel meer voorkomt als bij ons. Daar zal dus ook meer ervaring zijn.
 

Bernhard

  • #5
Het verhelpen van de vochtplekken kan je oplossen als je de oorzaak weet te vinden.
Injecteren van funderingen, muren en kelders wordt gedaan om grondwater tegen te houden.
Als de fundering en muren extra afkoelen door het grondwater, een lekke riolering of regenafvoer zal de temperatuur van de muren zo laag worden dat het vocht uit de binnenlucht in de constructie gaat condenseren.
A Het probleem met het grondwater moet worden opgelost.
B De temperatuur van de fundering moet hoger worden.
De fundering moet dan aan de buitenkant worden geisoleerd.
mvg bernhard
 

Williebam

  • #6
Bedankt voor jullie reacties,

Bernard: kun je een paar namen van sites geven?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
We geven hier geen namen. Er zijn zeker wel specialisten op dit gebied. De beste die ik ken komt inderdaad uit Belgie :wink:
 

Williebam

  • #8
Ik dacht dat wgz namen van belgische forums bedoelde waar dit porbleem aan de orde is gekomen.
het uberhaupt niet mogen noemen van namen, werkt m.i. contraproductief in sommige gevallen, zoals in deze. zo kom ik juist niet verder om het zelf aan te pakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Schets eens het detail hoe de buitenmuur aansluit op vloer en maaiveld. Is de kruipruimte/kelder geventileerd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik wil best even dat adres hier vermelden. Mijn idee was, een goed bezocht forum staat hoog in de zoeklijst van Google en zou dus snel gevonden moeten zijn. Klusforum Belgie. Bouwinfo forum. Sorry, als je weet wat je zoekt heb je het snel gevonden.
 

Bernhard

  • #11
Er bestaan geen bedrijven die alle disciplines in huis hebben voor dit probleem. Je komt dan terecht bij een bouwfysicus.
Je kan beter zelf onderzoek doen. Het probleem is water.
Waar komt het vandaan en hoe kan ik dat oplossen.
Als het grondwater is dan moet de buitenkant van de fundering geisoleerd worden. Of met een pomp het grondwater wegpompen.
Zouden ze in Belgie er meer verstand van hebben dan in Nederland? Nederland het natste land van de wereld.
Ik geloof daar niet in.
Met een infraroodcamera kan je de koude en warme plekken in de muur en fundering in kaart brengen. mvg bernhard
 

Williebam

  • #12
-dank voor jullie reacties, ik ga die sties wel even rustig bekijken.

-IJkenhout, er zit ventilatie in de kruipruimte, 4 buizen door de muren heen zoals op tekening op de vier windrichting. deze zijn nieuwe aangelegd afgelopen zomer. Dan zou je zeggen dat condensatie in de kruipruimte minder zou zijn geworden, maar het tegendeel lijkt het geval.



-Grondwater als oorzaak geloof ik zelf niet zo in,bij de laatste meting lag deze bijna een meter onder maaiveld.

mijn idee is het het of regendoorslag is dat in de spouw komt, of condensatie, en van daar uit niet naar de het buitenblad, maar naar het binnenblad afgevoerd wordt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Bedankt voor het detail.

Kan er regenwater door de ventilatiebuizen de muur/kruipruimte in?

Ook nuttig te checken is hoe de spouw eruit ziet. Als deze flink is vervuild, kan er water door naar binnen trekken.

Eigenlijk is de eerste stap controleren op lekkages (aan- en afvoeren). Zijn die al volledig uitgesloten?

Overigens zijn de plekken waar je het condens ziet niet altijd de plekken waar het probleem zit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Volgens tekening heb je door het binnenblad geboord. Rondom het gat wordt het kouder.
Hoe groot zijn de gaten eigenlijk die je hebt geboord.

De fundering is betonplaten met terrasraam. De betonplaten staan op droge grond?

Wat is de temperatuur en luchtvochtigheid in huis.
 

Williebam

  • #15
Wgb: klopt, ik heb die zelf niet geboord, maar ze zijn idd door binneblad heen. er lijkt me ook geen andere manier om de kruiptruimte te kunnen ventileren. doorsnee is ong 7,5cm
iets hoger op de tekening dit overigens ventialtie voor de spouw, die gaat niet door tbinnenbad.
de betonplaten staan voor zover ik kan zien op droge grond.
temperatuur in huis is gemiddeld 19,5 graad. luchtvochtigheid meestal tussen 60 en 65%.
in de krupruimte igt te luchtvochtigheid overigens tond de 90%.

IJkenhout: regenwater door de ventilatie lijkt mij niet waarschijnlijk. in theorie kan er iets door de roosters komen, maar het is tevens de noordkant, dus daar komt geen regen tegen de muur.
-de spouw heb eerder gekeken, toen zat er wel wat vervuiling in op enkele plekken. ik weet niet hoeveel dat moet zijn, wil het de oorzaak van vocht zijn
- aan /afvoeren:
in eerder stadium zijn leidingen vervangen door een loodgieter, deze heeft aangegeven dat de leidingen gecontroleerd Zijn er dus het niet kan zijn. later is er een rioolbuis en hwa opmieuw aangelegd, dus ik denk dat je dat redelijkerwijs kan uitsluiten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
In die gaten van 7,5 rond zijn daar kunststof buizen gestoken?
Hoe hoog zitten deze buizen boven het maaiveld. Kan daar geen regen naar binnen komen. Zijn er geen buizen gemonteerd loopt het water in de spouw.

Volgens deze site is het dauwpunt 12,7 gr.
Is de temperatuur in je huis een periode 22 gr en de luchtvochtigheid is 75% is het dauwpunt 17,4 gr.
Zou die muur even boven de vloer zo koud kunnen worden?
Beton is waterdicht dus grondwater zou niet op kunnen trekken.
 

Williebam

  • #17
Er zit inderdaad een kunststofbuis is en de buis zit op ongeveer 25cm boven maaiveld.
Lijkt me ook niet dat de muur boven de grond zo koud zou kunnen worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Meten is weten, gissen is missen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu