Lekke waterleiding onder betonvloer

Pompoen

  • #1
Hallo,

Een goede vriend heeft onder zijn weekendhuis in Maleisië een lekkende hoofdwaterleiding, aangezien zijn watermeter op de erfgrens blijft doorlopen terwijl het andere eind van de leiding dicht staat. Er is geen kruipruimte, de 25mm HDPE leiding ligt onder het beton en is onbereikbaar over zeker 20m. De lekkage is verder niet waarneembaar, de grond neemt het water kennelijk op. Hij zou met alle kranen open met een stethoscoop kunnen gaan luisteren waar de leiding ongeveer ligt maar het lek is zo vast niet te vinden. Gravend de leiding volgen kan fors tegenvallen als er puin, staal en andere troep onder het beton is gedumpt, en met minstens 20m kan het een lang stuk graven worden.

Er zijn bedrijven die dit soort problemen met lekdetectors apparatuur te lijf gaan maar in Maleisië lijkt dat niet te organiseren. Heeft iemand een idee dat het zoekgebied zou kunnen verkleinen?
Over 'n paar maanden is hij weer in NL en zou hij eventueel spullen kunnen inslaan die daar niet verkrijgbaar zijn.
 

Fwalraven

  • #2
Een nieuwe leiding leggen, maar dan niet onder de vloer.

En anders zal het breken worden.
Frans
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als het al heel lang lekt, zal het zand onder de betonvloer weggespoeld zijn, en heb je kans dat er een flink zinkhole onder de beton vloer zit.

Misschien dat er door het kloppen op de vloer, de loze ruimte gevonden kan worden.
Daar zal dan het lek zich bevinden.
Maar als de vloer heel dik is, zal deze truc waarschijnlijk niet lukken.
 

SvHalm

  • #4
Ik ga ver :mrgreen:
Gestuurde boring uitvoeren voor nieuwe leiding onder beton.

Ik weet alleen niet of ze daar de apparatuur voor hebben en als ze dat hebben wat het kost :?:
 

Pompoen

  • #5
Dank voor de reacties allemaal! Hij zegt bijna 1000 liter per dag te verliezen dus er zou inderdaad een flinke holte kunnen zitten. Goede tip.

Hij heeft ondertussen ook een alternatieve route gevonden, een afgedopte leiding die van buiten rechtstreeks naar het voorraadvat onder het dak loopt en in omgekeerde richting kan worden gebruikt. Dat is een kleinere diameter, maar aangezien het voorraadvat 24/7 wordt gevuld met een vlotterkraan is dat geen probleem. De enige 'vers'waterleiding/kraan in het huis kan eenvoudig van deze herbruikte leiding worden gepakt.

Dank!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Zo dat is nogal, 1 M3 per dag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu