Riool standleiding en horizontale leiding aanleggen

Jus10

  • #1
Beste klussers,

Ik ben van plan om in mijn half-souterrain het riool/standleiding aan te passen.

Het idee is om een wc te plaatsen en deze aan te sluiten op het bestaande riool. Daarvoor moet ik de standleiding verleggen.

Ik heb hier op het forum al het een en ander gelezen, maar ik twijfel nog een beetje of ik het goed heb begrepen en ik niet straks met verstoppingen zit.

Ik heb een tekeningen gemaakt om mijn verhaal duidelijk te maken.

standleiding 110 mm. Deze zit er nu ook.

Ik hoop dat ik goed op weg ben.

Bedankt

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Waarom kan de leiding niet gewoon naar beneden lopen zo heeft de wc beneden ook een onstspanning

 

Jus10

  • #3
Dag Henk,

Bedankt voor je reactie. In de half-souterrain zit een betonnen bak. Dit betekent dat de standleiding verder naar binnen komt en ik de wand verder naar binnen moet plaatsen. Nu blijft de leiding achter de spouwmuur.

Je zegt iets over een ontspanning. Moet ik dan ook bij de wc afvoer een vereveningsleiding aanleggen?

Bedankt voor het meedenken.

Justin
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ik ben bang dat de wc afvoer slecht weg gaat lopen zoals je hem hebt getekend.

vind anders wel vreemd wat je zei
Nu blijft de leiding achter de spouwmuur.
is het geen gietijzeren leiding?
 

Jus10

  • #5
Ik heb het nog even proberen te verduidelijken. Wat met rood is aangeven is de gietijzeren leiding. De reden dat ik de standleiding niet helemaal wil door trekken is dat deze dan in de woonkamer(nr 1 op tekening) uitkomt.Door de betonnen bak(blauw op tekening)komt de leiding voor de spouwmuur uit, omdat de betonnen bak onderaan naar binnen komt. Dan moet ik in de woonkamer deleiding aftimmeren en ziet er niet zo fraai uit.



Is het dan een idee om de de afvoer verder naar voren te halen. vanuit de eerste situatie. Dan krijg je situatie 2 op de tekeningen. Of heeft dat geen invloed? Je geeft aan dat je bang bent dat de wc slecht gaat aflopen. Waar zit hem dat dan in? Misschien kan ik dat verhelpen. Ik ga de vloer van de wc ophogen (paars op tekening) en hierdoor komt de wcpot hoger te hangen. Is het afschot vanuit de wc dan voldoende ?Ik wil namelijk geen Sani broyeur. En natuurlijk geen verstoppingen.

Nogmaals dank.

Justin
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Als voor de 2 naar het gietijzer de wc kwam dan heb je via 2 naar de standleiding een ontspanning naar het dak zodat de wc goed weg loopt.

nadeel is als wc in diepste punt in de kelder staat, dat bij hevige regenval je wc dan gaat overstromen bij terug slag in je leiding.

ook als er een vernauwing of verstopping plaats vind buiten of in je gietijzeren leiding en buren trekken wc door dan stroomt je wc over en je hebt alles in je bak zitten.

Dan zou je eigenlijk keerklep moeten plaatsen.
 

Jus10

  • #7
Goeie Tip. Ik had al een eerder aan een terugslagklep/keerklep gedacht. ik weet niet waarom ik dat nu niet had verwerkt in de tekening. Ik zal eerst eens je link gaan lezen en dan maar eens een nieuw plan bedenken. Een keerklep is zeker nodig. Ik kom hierop terug.

Bedankt.
 

Jus10

  • #8
Daar ben ik weer.

Terugslagklep uitgezocht. Keuze gemaakt en zal zoals in de tekening staat aangegeven. Ik heb nog een vraag over de vereveningsleiding.noodzakelijk. Is deze echt noodzakelijk in deze situatie?

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Je zou die vereveningsleiding door trekken achter je wc aan sluiting.

zoals hij nu getekend is heeft ie geen nut.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu