Pelletkachel icm zonneboiler klein hotel

M_a_v

  • #1
Besten,
Met de overvloed aan informatie ben ik het spoor inmiddels een beetje bijster. Ik hoop daarom hier wat concrete informatie te vinden.

Mijn situatie is als volgt:
Een groot monumentaal pand gekocht waarbij vergunningen zijn verleend tot het bouwen van een woning met B&B. B&B bestaat uit 4 ruime studio's (max. 8 personen) en de woning is voor een huishouden van 2 personen. De studio's en een gedeelte van de woning zullen goed geisoleerd worden (box-in-box principe), de rest zal matig geisoleerd zijn wegens behoud van het karakter van het pand.

Nu dacht ik om het volgende te voorzien voor de verwarming en warm water behoefte:

15 kW hydro pelletkachel gekoppeld aan een buffervat van 825 L waarvan 220 L voor tapwater (tank in tank) en 605 L voor vloerverwarming (180m2)
Buffervat heeft 1 warmtewisselaar voor 10 m2 heatpipes (dus zonneboiler)
Hr+ solo gasketel gekoppeld aan buffervat

Prive woning wordt verwarmd middel de pelletkachel (luchtverwarming) en vloerverwarming. De studio's worden verwarmd middel radiatoren op de gasketel (vloerverwarming hier niet mogelijk ivm behoud oorspronkelijke vloer)

Mijn vragen hierover:
- zal 220 L voldoende zijn voor 10 personen? Hoe snel wordt het water weer opgewarmd? Hoeveel SWW heb ik nodig voor 5 douches die tegelijk aanstaan (comfort is hier uiteraard erg belangrijk)?
- is een verswaterstation een goede optie? Heeft die dan wel voldoende debiet voor 5 douches?
- is het uberhaupt een goede opstelling? Het ecologisch aspect vinden wij belangrijk, maar hopen ook te kunnen besparen op energiekosten.

Alle op- en aanmerkingen zijn van harte welkom!

Alvast bedankt
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Als ik het begrijp moet er 800 liter water worden opgewarmd. Wat gebeurd met de 605 liter als het 220 liter tapvat wordt leeg getapt?

220 liter warm water met 15kW op warmen zal wel een uurtje duren denk ik zo.
Het zijn 5 douches en zijn er dan nog keuken blokken en wastafels met warm water kranen.

reken per tappunt uit wat er moet worden geleverd i.b.v. 10 minuten douchen en warm water bij de wastafel met een gelijktijdigheid van 0,65 noem maar eens wat. 500 liter water is zo op met een lange opwarmtijd.

Ik lees zo tussen de regels door dat het voorraad volume te klein is en capaciteit om het op te warmen ook aan de kleine kant is.

Dit zijn best wel ingewikkelde berekeningen omdat er best veel bij komt kijken ivm leiding loop en lengten met of zonder circulatie leiding (comfort).

En als het achteraf niet goed werkt, kost het nog meer om op te knappen of zijn er boze klanten :idea:
 

M_a_v

  • #3
Bedankt voor je reactie Cvolieboy

Die 605 L (onderaan het buffervat) heeft een lager temp. en is enkel bestemd voor de vloerverwarming. Die 220 liter SWW zit dus in een aparte tank binnen het buffervat.

Het idee achter deze opstelling werd als volgt aan mij uitgelegd:

in de zomer verwarmen de zonnecollectoren het tapwater en in de winter springen de pelletkachel en gasketel bij. In het tapwatervat zit een temp.sensor die de pelletkachel (of gasketel) doet aanspringen zodra er een hoeveelheid tapwater wordt gebruikt. In de zomer (hoogseizoen,meeste gasten) wordt er dan natuurlijk continue bijverwarmd met zonne-energie. Hierdoor zou dus die 220 L SWW voortdurend gewaarborgd blijven, maar hier had ik dus ook mijn twijfels bij. :roll:

Wellicht een onnozele vraag maar is de kw vermogen van een pelletkachel gelijk aan die van een gasketel? M.a.w. staat een 15kW pelletkachel gelijk aan een 15kW gasketel? Mij werd verteld dat een pelletkachel namelijk met hogere temp. stookt (en daarmee het water sneller opwarmt) :oops:

Hoeveel buffervoorraad zou je mij adviseren voor 5 douches (10 personen), 5 wastafels, en 1 keuken? (kamers hebben geen keuken, woordkeuze studio was onjuist)

Alvast bedankt!
 

Marcn88

  • #4
15 kw is 15 kw en een pelletkachel zal een buffer niet zo snel kunnen opstoken als een gasketel omdat de pelletkachel met een mengklep werkt.
dit houd in dat voordat dit toestel begint met verwarming van het een of ander eerst na de 60 gtaden zal stoken en dan pas begint warmte te leveren depelletkachel zal ten alle tijden 60 graden moeten blijven ivm condensatie.
hier staat een stukhout cv ketel met 25 kw op 1000 ltr buffer met meerdere spiralen en alles vloerverwarming en die trekt de buffer in ca 3tot 4uur van 90 naar 30 graden,kortom 15 kw is echt te krap voor uw toepassing zal eerder kijken richting 40 kw met een 2000ltr cv buffer en een 500 ltr tapwatertank
 

M_a_v

  • #5
Bedankt voor je reactie Marcn88

Een pelletkachel van 40 kW valt buiten het budget. Wellicht is het zinvoller om het dan als volgt te doen:

Vaillant ecotec solo 45 kW voor radiatoren en vloerverwarming
500 ltr zonneboiler (SWW) naverwarmd op gas
gewone pelletkachel (dus geen hydro) als bijverwarming in de open en slecht geïsoleerde ruimtes (vermogen nog te bekijken)

Dan heb ik dus geen cv buffer vat nodig, toch?

In aankoop een stuk goedkoper, maar in verbruik waarschijnlijk niet. Of zou dat wel meevallen?

Zal een 500 liter boiler genoeg zijn voor 10 personen, en mogelijk 5 douches tegelijk?

Nogmaals bedankt!
 

Marcn88

  • #6
Bij de pelletkachel zal ik ten allertijde een buffer plaatsen ivm opstarten en uitschakelen palletkachel.
als deze nl opstart is dat met een bepaald minimum vermogen en dit moet je wel direct kwijt kunnen zelfde geld voor uitschakelen de restwarmte zal ergens heen moeten en als het signaal uitschkelen is geweest is er altijd nog een resterende hoeveelheid wat op dat moment brand, kortom een pelletkachel is wel iets anders dan gasgestookt.
60 graden direct in je vvw pompen is ook niet helemaal lekker voor je vloer en als je dan een buffer hebt kun je hier dus mee gaan mixen
 

Marcn88

  • #7
Srry bet stukje geen hydro over t hoofd gezien maar khad weleen hydro genomen icm met je cv
 

No Hands

  • #8
Een gemiddelde douchebeurt kost 50 liter water volgens mij. Hou er rekening mee dat die zonneboilers in de zomer alles heerlijk warm krijgen maar in de winter die verwarmingscapaciteit nog geen kwart is van de zomer. Terwijl in de winter meer watmtevraag is voor sww
 

Bernhard

  • #9
Deze warmwater-installatie moet periodiek gekeurd worden op legionella. Bijhouden van rapporten.
Mijn voorstel is de appartementen voorzien van HR-combi-ketels. Elk appartement heeft dan zijn eigen warmwatervoorziening en temperatuurregeling.
Het leidingwerk wordt overzichtelijk en is eenvoudig aan te leggen. Minder onderhoud en door de decentrale opstelling geen totale uitval. mvg bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu