Mobiel puntlas apparaat 380V

Beefto

  • #1
Ik heb een mobiel puntlas apparaat gekocht met de volgende gegevens primair 380 V 12 KVA secundair 4 volt 2760A en 6 v 1900A
Ik heb een krachtstroom groep die met een automaat B 16A afgezekerd is. Het puntlas apparaat word aangesloten tussen 2 fases en aarde voor de veiligheid. 12kva is 12000va gedeeld door 400v = 30Amp.
Mijn dringende vraag is het afzekeren van elke fase met een B 16 automaat voldoende? Of moet het een C 16 worden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
C16 is nog steeds 16A, dus daar kan geen 30A lopen, ook niet met een D16 automaat.
 

Beefto

  • #3
Headhunter dank voor je reactie, maar is het niet zo dat de 30A over 2 fase verdeeld wordt waardoor je met 16A uit de weg kan ipv 2 x 30A? Dat is waar ik naar op zoek ben ik wordt namelijk in de war gebracht door de oude eec stekker die gemonteerd is welke aangeeft dat deze maar geschikt is voor 16A.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De 30 Ampere wordt niet verdeeld over twee fasen, want je sluit hem tussen de twee faseaansluitingen aan. Dan is het gewoon één fase 400V. Dus maximaal 6,4 kVA.

Dat is heel wat anders dan bij een kooktoestel, waar je twee 16 A groepen gebruikt, dus met aansluiting van (dubbele!) nul. Dan zijn het twee fasen 230 x 16 = (totaal) 8,3 kVA.

Als je een driefase puntlasapparaat zou hebben, zou je eerder in de buurt komen. Want op 16 A driefase kun je maximaal 3 x 16 x 230 = 11 kVA aansluiten.

Maar of je zo'n apoparaat met de juiste waarde (voor een redelijke prijs) kunt kopen: geen idee! Je praat hier wel over industriële apparatuur, die kun je nu eenmaal niet zomaar in huis aansluiten. :wink:
 

Beefto

  • #5
Misschien een dombo vraag (ben blond) is het vermogen niet te verlagen of blijft het bij 30A afzekeren en dat ding op marktplaats zetten (was net zo handig een mobiele puntlas)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Totaal vermogen is afhankelijk van de lassen, het ding trekt alleen vol vermogen als je dat vraagt.
Ik kan mij voorstellen dat je hem ook op 1000A kan instellen en volgens Pin=Puit kan je dan de primaire stroom ongeveer berekenen.

eea si afhankelijk van de constructie van de machine.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Puntlassen duurt toch maar een seconde ofzo?
Als je dan een D karakteristiek automaat neemt, dat moet dat volgens mij wel lukken...
(garanties geef ik echter niet..)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
En de rest van de voorwaarden voor gebruik van een D-automaat laten we gemakshalve maar achterwege?
 

Beefto

  • #9
Heb ik toch noch een andere mobiele lastang kunnen bemachtigen. Gaat om een ARO P169A 3fase 380V. Volgens de verkoper is het mogelijk om met een trage 16A niet te lang te puntlassen. Het alternatief is volgens hem 20A automaat. Liander heeft mij afgezekerd met 25A. Mijn vraag is het mogelijk om een 20A automaat voor 25A hoofdzekering te zetten en of kan ik een 16 A d kar plaatsen en blijft het dan ook nog veilig. Als bijlage een plaatje van de gegevens p169.

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Beefto schreef:
Mijn vraag is het mogelijk om een 20A automaat voor 25A hoofdzekering te zetten
Wat had je daarbij in gedachten?

20 A automaat ipv (of naast) de hoofdzekering? Dan ben je illegaal aan het aftappen.

20 A automaat ná de hoofdzekering (dus in de zekeringenkast)? Dan voldoe je niet aan de vereiste selectiviteit en knalt je hoofdzekering er om de haverklap uit.

16 A D kar kan ik niet beoordelen. Ook daarmee loop je kans dat je hoofdzekeringen er regelmatig uit gaan. Zo begrijp ik het althans uit dit topic: B- of C-karakteristiek.

En daar gaat het nog maar over een C-karakteristiek, D zou dus nog een graadje 'erger' zijn. :wink:
 

Beefto

  • #11
Beste Kees, Ik heb reeds een krachtstroom groep voor inductie koken voor de hoofdschakelaar. Ik wil er eventueel een 16A c kar naast plaatsen alleen voor het puntlassen. Aangezien volgens de begeleidend fotootje secundair het maximale vermogen wat er uit het net getrokken wordt 2,4 x 9000= 21,6kva of 2,4 x 6600= 15,84KVA komt de 15,84kva volgens mij wel in aanmerking voor 16A c kar maar weet dat niet zeker vandaar mijn vraag. primiar 16 x 3 x 400 = 19,2 KVA ik hoop dat ik dat
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Normaal geproken is de juiste volgorde van de componenten van je elektra aansluiting achtereen volgens: inkomende voedings kabel, hoofdzekeringen, meter, hoofdschakelaar, aardlekschakelaars, groep zekeringen.

Of er is hier sprake van een misverstand wat voor en na inhoud of er er is serieus iets mis met je groepenkast.

Mijn tip: laat terplaatse even iemand kijken wat evt. mogelijk is en laat aanpassingen vakkundig uitvoeren.
 

Beefto

  • #13
Om alle onduidelijkheden die ik misschien veroorzaak heb even een foto van de binnenkant gemaakt. Wat je ziet zijn 9 groepen waarvan alleen de huis installatie op de aardlekstaat en de rest (wasmachine Droger vaatwasser etc niet). Huis is in 1994 opgeleverd en er is alleen een trage automaat extra in gegaan voor de compressor in de garage. De krachtstroom is voor de inductie plaat zonder aardlek. Op de krachtstoom wil ik een mobiele puntlas zetten die volgens de verkoper weg kan met een 16 a traag (c kar) zie plaatje gegevens hierboven.

Mijn vraag is moet ik een aparte krachtstroomgroep maken of kan ik de 16 B kar vervangen door een C kar zonder dat mijn inductieplaat daar hinder van ondervind. En als ik een nieuwe krachtstroomgroep moet plaatsen is het dan verstandig om een combi (aardlek en automaat)te nemen of gewoon een c kar 16 a

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu