Welke ventilatiebox

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #1
Aangezien mijn woonhuisventilator/ afzuiging al een jaar of 20 oud is, en hij niet 1 van de stilste (wel regelmatig schoongemaakt)is, wil ik deze vervangen.
  • ik heb een hoekhuis van 375m3.
    afzuigkap met eigen afzuiging, en eigen kanaal naar buiten.
    ik heb beneden in de wc een aansluiting.
    in de badkamer heb ik een aansluiting.
    ik wil in het cv/ afzuiging hok op zolder een derde aansluiting omdat er regelmatig wasgoed hangt.

Nu zie ik heel veel merken, met verschillende specificaties voorbij komen, en verschillende energielabels.

nu vraag ik me af of er onderling veel verschil inzit. Vergelijken is lastig omdat niet iedere site evenveel informatie verschaft.
ook het energieverbruik roept vraagtekens op, zoals op welke stand is het opgegeven stroomverbruik.

concrete vraag:
loont het al die verschillen op te gaan vragen, als dat al mogelijk is, of verschillen ze onderling niet bijzonder veel?

ik vraag niet om advies voor een bepaald merk, maar wel of de merken onderling veel kwaliteits- en/ of verbruik/ prestatie verschillen hebben.

ik heb er overigens 1 met perilexstekker.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Wat je ook koopt, zorg dat de ventilator een gelijkstroom motor heeft. Deze zijn een stukje zuiniger dan de oudere wisselstroom motoren.
Verder zou ik er 1 halen van 1 van de grotere merken. Ten eerste hebben zij hun diensten al bewezen, en is de service over het algemeen een stuk beter. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de grootste op dit gebied.

Mogelijk als je een merk fabrikant belt en uw merk en type doorgeeft wat u nu heeft hangen, kunnen zij waarschijnlijk zo een vergelijkbare box adviseren.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Dank voor uw reactie!
ik heb idd 2 varianten gezien van e grotere merken, en rood grijzen en een grijs blauwe, mijn voorkeur gaat uit naar de grijs blauwe.

nu vraag ik u niet welke te nemen, maar wel of er onderling verschil zou zitten in het stroom verbruik. de fabrikanten geven namelijk niet altijd aan onder welke stand het verbruik word weer gegeven.uiteraard ervan uitgaande dat ze hetzelfde vermogen hebben.

en als ik kijk wat het reinigen van de kanalen kost, schrik ik mijzelf een hoedje! kun je dat ook zelf doen?

bijvoorbeeld met een rage bol en een trekveer?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Het elektrisch verbruik is altijd aangegeven op maximaal verbruik.
Deze waarde is nl nodig om de beveiliging en bedrading te kunnen berekenen van een installatie.

zelf reinigen kan maar vaak niet zo goed als de bedrijven doen.
Zij spuiten vaak eerst een poeder in het kanaal dat alles indroogt/losmaakt/desinfecteerd.
vervolgens zetten ze ergens een afzuiger op het kanaal en een borstel op een flexibele as en borstelen zo je kanaal schoon terwijl ze tegelijk zuigen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Let bij de keuze van de box op de capaciteit. Is die voldoende voor je huis. Al heeft je huis een normale grootte, dus bijna elke box zal voldoen. Er wordt geadviseerd om een box te kiezen die het benodigde debiet haalt op een middenstand (dus niet op de maximale).

Het verbruik van de box horen ze bij alle standen op te geven. Kan je terugvinden in de specificaties.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Ja ik zal ook altijd kiezen voor over capaciteit dan te weinig.
en wat die specificaties betreft, daar zijn niet alle producenten even duidelijk in.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Hier gaat het vaak al fout.
U zegt te willen kiezen voor 1 met over capaciteit. U wilt dus graag een onderdruk in de woning creeeren. Mijn advies, koop een vergelijkbare als die er nu ook in zit kwa capaciteit, en laat een bedrijf komen voor de reiniging van de kanalen.
Een bedrijf reinigt nl niet alleen de kanalen, maar zal ook de ventielen inregelen zodat de afzuig druk t.o.v. de ventilatie roosters juist functioneert. Dit kunt u niet zelf zonder de juiste aparatuur.

Veel mensen kopen gewoon een box via internet (lekker goedkoop, want installateur moet ook eten) en bij suizende oren en teveel tocht, mag de installateur het oplossen door de boel in te regelen wat eigenlijk niet te doen is ivm een te hoge afzuig capaciteit.

De capaciteit van de box heeft alles te maken met de "ventilatievoud" van de woning.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Niet geheel mee eens. Meestal hoeft een box niet op het maximale te draaien. Daardoor maakt deze minder geluid dan een box met minder capaciteit die wel maximaal draait.
Bovendien zijn de berekende waardes uit het bouwbesluit niet bedoeld voor bepaalde (extreme) gevallen (zoals een feestje). Daarom wordt er wel degelijk een box geadviseerd die de bouwbesluitnorm op een middenstand haalt.

Het reinigen van kanalen en inregelen is uiteraard wel een goed idee ;)
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
@IJkenhout, je hebt helemaal gelijk. Kwa geluid en bouwbesluit.
Een MV box behoort normaliter ten allen tijde op stand 2 (middenstand) te staan wanneer men in de woning is. Stand 1 is officieel de afwezigheids stand, en stand 3 is voor na het douchen en koken, of als er veel mensen in de woning zijn.

Een "normaal" mens weet dit niet, en gebruikt de middenstand eigenlijk nooit. De ventilatievoud en inregeling gebeurt ten allen tijde op stand 2. (Althans, zo hoort het)
Je mag er dus vanuit gaan (maar dat weet ik echt niet zeker) dat de gemelde capaciteiten van de fabrieks opgave tbv stand 2 zijn.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #10
Screech schreef:
Hier gaat het vaak al fout.
U zegt te willen kiezen voor 1 met over capaciteit. nee, ik wil niet voor onder capaciteit kiezen, dat is wat anders.U wilt dus graag een onderdruk in de woning creeeren. ook dat staat er niet, het liefst koop ik er 1 die precies aansluit op mijn huis.Mijn advies, koop een vergelijkbare als die er nu ook in zit kwa capaciteit, een oude machine, met een ander soort motor van 20 jaar oud is toch niet meer te vergelijken met nu?en laat een bedrijf komen voor de reiniging van de kanalen.das opzich wel een goed idee.
Een bedrijf reinigt nl niet alleen de kanalen, maar zal ook de ventielen inregelen zodat de afzuig druk t.o.v. de ventilatie roosters juist functioneert. Dit kunt u niet zelf zonder de juiste apparatuur.

Veel mensen kopen gewoon een box via internet (lekker goedkoop, want installateur moet ook eten) ik moet ook eten, en alles wat ik zelf kan, doe ik lekker zelf, anders kunnen we dit forum ook wel sluiten.en bij suizende oren en teveel tocht, mag de installateur het oplossen door de boel in te regelen wat eigenlijk niet te doen is ivm een te hoge afzuig capaciteit.

De capaciteit van de box heeft alles te maken met de "ventilatievoud" van de woning.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Misschien kunt u dan ook uw antwoord zodanig geven dat de codes, quotes en kleuren niet nodig zijn.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #12
Ik wil niet onbeleefd doen, maar ik zie niet zo in wat hier mis mee is, het leek mij makkelijk dat mijn reactie direct bij de opmerking staat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
U kunt uw opmerkingen zodanig inkleden dat het voor iedereen duidelijk is, u weet weet wel wat er staat maar anderen moeten moeite doen om dit goed te kunnen plaatsen.
Voor anderen is het lastig, voor u is het een kleine moeite.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #14
Ok, duidelijk, het leek mij duidelijk, maar ik zal mijn reactie voortaan anders plaatsen. bedankt voor de tip.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
:prima:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #16
Dus,
U wilt geen over capacteit, wat u eerder schreef, en ook geen onder capaciteit, dat schrijft u nu. Hij moet precies voldoen voor de woning.mmmmmm dat wordt een vakman inschakelen.
Maar ja , dat kost geld (denk aan die boterham).
Dus mijn enige advies luidt.....

Koop er gewoon 1 en zet hem erin. Voldoet hij niet, koop dan een zwaardere/ lichtere, enzovoorts. Dat kost vast minder

Oh ja die 20 jaar oude..... Een nieuwe is dan wel zuiniger, maar de capaciteit van de oude en nieuwe kunnen prima gelijk zijn. Een nieuwe auto rijdt ook zuiniger dan een oude, maar die oude kon ook gewoon 130km/uur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Zijn er ook traploos regelbare boxen? :roll:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #18
Niet echt. Ze worden wel asl zodanig verkocht, maar het zijn altijd geschakelde standen.
De boxen die CO2 gestuurd worden, noemt men wel traploos geregeld. Maar deze boxen gaan simpel weg automatisch een standje hoger of lager draaien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu