Aanvoertemperatuur CV icm vloerverwarming

Gly99

  • #1
Goedenavond,

Ik heb hier op het forum gezocht maar kon niet echt een antwoord vinden op mijn vraag. Er zijn wel vergelijkbare onderwerpen, maar ik dacht ik ga zelf even een vraag stellen.

Sinds 2 jaar heb ik vloerverwarming in het hele huis, ook op de zolder. De installatie ziet er als volgt uit:

- CV ketel; Nefit Smartline Basic HR(c) uit 2007
- 4 groeps verdeler op de begane grond (40m2), therm.temp 35graden
- 10 cm tussen de buisjes.
- 4mm pvc laminaat op de begane grond
- 7 groeps verdeler op de zolder, 4 groepen voor de 1ste verdieping (40m2) en 3 groepen voor de zolder(1 groep voor de wasruimte en gang en 2 groepen voor de zolderkamer(25m2). therm.temp 35graden

- 7mm laminaat op de 1ste verdieping en zolder.
- cv druk is 1,7
- op elke verdeler zit er een thermostaatkraan.
- Alleen in de badkamer heb ik een radiator met een thermostaatkraan.
-leidingen lopen vanaf zolder via een koof naar de kruipruimte en daarvaandaan weer naar de verdeler op de begane grond in een kast (leidingen nog niet geisoleerd, durf niet in kruipruimte te komen :D ).

De begane grond wordt snel warm, waarschijnlijk doordat er een 4mm pvc laminaat ligt. Maar de eerste en vooral de zolder worden niet voldoende warm. Ook niet na een hele dag stoken.

Ik dacht dat het vooral aan de laminaat lag, maar wat ik geconstateerd heb de laatste tijd is dat de aanvoertemperatuur van de cv nooit boven 40 graden komt als beide verdelers open zijn. CV temperatuur voor verwarming staat op 60graden. Kan tot 90 graden.

Sluit ik 1 verdeler af, stijgt de aanvoertemperatuur van de CV naar bijv 48 graden. Open ik deze weer, daalt de temperatuur weer naar 38-39 graden. Ik heb ook geexperimenteerd met verschillende pompsnelheden, bijv. laagste stand op de begane grond en hoogste stand op de zolder of beide op laagste stand. Aantal groepen dichtgedraaid (wasruimte en gang zolder). Maar dat heeft allemaaal niets uitgemaakt.

Temperatuur op de verdeler laat 28 graden zien. Dit is wel voldoende voor de begane grond blijkbaar, maar niet voldoende voor de eerste verdieping en zolder, omdat daar laminaat ligt.

Mijn vraag is wat is er hier aan de hand. Is de capaciteit van de CV ketel niet voldoende of is er een andere reden hiervoor. Waarom komt de aanvoertemperatuur van de CV niet boven 39 graden? Dit is net te weinig voor het verwarmen van de vloerverwarming met laminaat?




gr,

Gly
 

Alex1200

  • #2
Heb je een weersafhankelijke regeling ?
 

Gly99

  • #3
Hoi Alex,

Nee heb ik niet!

Gr,

Gly
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je hebt dus twee verdelers, één voor begane grond waar het goed werkt en één voor de verdiepingen die te koud zijn. Waarom zet je de thermostaat op die verdeler voor de verdiepingen niet wat hoger? Je kunt op de thermometer van die verdeler kijken wat er dan gebeurt. Schaalverdeling van thermostaatknop klopt vaker niet.

Temperatuur van de CV ketel hoeft niet hoger, als je geen klachten over je (enige) radiator hebt.
 

Gly99

  • #5
Hoi AvDijk,

Bedankt voor je bericht. Op de verdeler voor de koude verdiepingen had ik een paar dagen de thermometer op 50 graden gezet, maar de temperatuur van de water gaat niet hoger dan 30 graden op de verdeler. Blijft op 29 graden. Omdat waarschijnlijk de aanvoer temperatuur op de cv op 39 graden blijft. Dus blijft de cv-ketel maar doorbranden zonder dat de vloer voldoende warm wordt.

Gr,
 

Bernhard

  • #6
Voor een beter inzicht moet je de temperaturen op de verdelers meten.
De aanvoer- en de retourtemperatuur meten op alle verdelers en bij de ketel. Aan de hand van de meetgegevens kan dan je zien of de flow in de installatie ingeregeld moet worden.
Ik heb de indruk dat de flow op de verdeler op de begane te hoog is en of die van de radiator. De retourtemp op de ketel wordt daardoor hoger. De regeling in de ketel zal door die te hoge retourtemp de ketel niet hoger optoeren.
Het verhogen van de nadraaitijd van de ketelpomp kan ook een verbetering geven. Het beste is de temperaturen meten met een contactthermometer.mvg bernhard
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Je hebt je ketelwatertemperatuur op 60 graden ingesteld staan zo te zien.

echter zie ik naar de 7 groeps verdeler leidingen van 16 mm lopen.

Je wilt op lage temperaturen stoken begrijpelijk, maar als je op lage temperatuur stookt dienen je voedingsleidingen wel even iets zwaarder van diameter uitgevoerd te worden minimaal 3/4" wat vereenkomt met een kunsstof buis diameter van 25 of 26 afhankelijk van je merk buis.

en zelfs dan dien je de installatie nog water zijdig af te regelen.

is er een shunt in het systeem gemonteerd? is wel een voorschrift van nefit staat ook in de gebruiksaanwijzing van je ketel overigens.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Wat voor thermostaat heb je?

Er is iets wat er voor zorgt dat je ketel niet voldoende vermogen ontwikkeld. Dit kunnen in mijn ogen de volgende dingen zijn:
- Thermostaat vraagt niet genoeg.(in geval van modulerende thermostaat, moduline)
- waterstroming is onvoldoende, waardoor de ketel regelt op maximale verschiltemperatuur delta T (lijkt mij niet heel waarschijnlijk bij 39 graden aanvoer..)
- Iemand is te woest bezig geweest met 'CV tuning' en heeft het maximale vermogen te laag ingesteld.(zie de installatiehandleiding van je ketel voor deze instelling)
 

Gly99

  • #9
Goedemiddag,

Bedankt voor het meedenken allemaal.

Dankzij de tip van Ingmar heb ik de handleiding erbij gepakt en gezocht naar de cv-vermogen instellingen. Ik kwam inderdaad achter dat het vermogen op max 25% ingesteld is. Nu heb ik dat op max55% gezet en inderdaad loopt de temperatuur nu op naar 51 graden, ingesteld op 55graden.

Is dit trouwens een goede waarde, 55%? Of zal ik hem gewoon op 100% zetten? Of iets hoger?


mvg,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu