Warmwater aanvoer traag Remeha Quinta 28c

Klingel

  • #1
Al een hele poos (voor mijn gevoel opgetreden rond periode dat er een iSense opgehangen is) is de werking van warmwater aanvoer niet naar verwachting.
Eigenlijk nooit verder bij stil gestaan maar liep er nu toevallig tegen aan en dacht ik zoek het even uit, zonder resultaat uiteraard.

Voor zover ik begreep zit er warm water boiler in deze ketel die alvast een beetje warmwater opgewarmd heeft klaar staan zodat de vraag naar warm water minder lang duurt.

Echter heb ik het idee dat deze helemaal niet doet wat het zou moeten doen. Als we bijvoorbeeld in badkamer staan (eerste verdieping, ketel staat in bijkeuken op begaande grond leiding lengte kan makkelijk 20+ meter zijn). Het duurt lang voor er warm water komt en als het dan warm wordt merk je dat het vatje wat klaar staat eigenlijk al weer leeg is voor de ketel de daadwerkelijke vraag aanvult (ik verwacht dat de warmte in elkaar overloopt) plus dat als de badkraan (fontijntje niet) volledig op warm/heet staat het er niet met volle kracht uitkomt (wat normaal kan zijn?)

Nu heb ik het boekje erbij gepakt en de gebruikers instellingen nagelopen, service instellingen kom ik niet aan maar weet dat deze nog standaard zijn.

Lijstje is als volgt:
1: Max aanvoer temp. = 90
2. Pompnadraaitijd = 01
3. Tapwatertemp = 60
A. Toestelregeling = 31
_. Voetpunt interne stooklijn = 20

Uitlees mode is als volgt:
1. Gemeten aanvoertemp = 56
2. Gemeten retourtemp = 56
3. Gemeten boilertemp = 37 (wij hebben geen boiler sensor dus lijkt me goed, ik dacht voorheen dat dit het extra vatje was?)
4. Gemeten buiten tepm = 37
5. nvt = 37
6. Berekend setpunt aanvoertemp = 6 (en dit vond ik vreemd, boekje geeft als voorbeeld 84, lijkt mij dat het enigszins in de buurt moet zitten?)
7. Status warmtevraag = 0 (klopt want er hoeft niets verwarmt te worden)
8. Berekende inschakeltemp aanvoer = 1 (lijkt mij ook weer bijzonder daar het boekje als voorbeeld 67 aangeeft)
9. Gemeten stijgsnelheid aanvoer temp = 0

Toen heb ik de iSense nagelopen op gebruikers niveau voor Warmwater:
Tapwater temp staat op 60 (gelijk aan ketel)

Onder systeem staat
Comf corr aan
Pompsturing aan
Opwarmsnelheid normaal
Afkoelsnelheid normaal
Max aanwarmtijd 180
Minimale CV temp 6 (?)
Max CV temp 90

Verder op standaard gebruikers instellingen.

Opwarming van het huis werkt prima. Heb ook niet het idee dat ketel staat te pendelen of iets dergelijks.

Nu gebeurt dit zelfde in de keuken een flink stunk gunstiger wat ook logisch is want de kraan daar zit 3~4meter van ketel af. Maar voor mijn gevoel duur thet ook daar lang voor het warmwater aankomt en de ketel niet snel genoeg is om op de warm water vraag te acteren, wat ik bedoel is dat deze de aanvoertemp naadloos overneemt. Maar voor mijn gevoel is dit wel het te verwachten gedrag en zou de verklaring voor de badkamer zijn dat de afstand dermate lang is, de plaatsing van de leidingen dermate ongunstig is (gokje want is bestaand huis dus weet niet hoe deze lopen) dat het warmte verlies dusdanig is dat het bij aankomst boven zijn warmte zo goed als verloren heeft plus het feit dat eerst al het nog aanwezige koude water verplaatst moet worden.

Het is een heel verhaal maar probeer zoveel mogelijk details te geven maar uiteindelijk ben ik benieuwd of ik een beetje in de buurt kom met mijn redenering of is er toch iets mis?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
Even een misverstandje oplossen, het vat is geen boilervat, maar een buffervat, deze bevat cv water ipv drinkwater.
Ik denk dat er mogelijk de eco functie actief is op de isense.
Ga naar: menu, instellingen, warmwater, warmhouden en zat die op continu aan. Kijk of daarmee het probleem is opgelost.
 

Marcn88

  • #3
De quinta vertoont sowieso een ww dip bij tapvraag dit heeft te maken met de constructie van het toestel, de cv buffertank zit in het toestel om de warmtewisselaar snel op te warmen bij tapvraag.
dus zosnel u ww vraagt loopt 3wegklep pas om en schakelt de pomp in hierna volgt pas de ontsteek fase en daar komt de dip in ww weg doordat toestel eerst in/om moet schakelen van rust of cv stand naar tapwater
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Klopt, het is een mooi toestel maar als hij op CV werkt en de radiatoren zijn niet warm, dan heb je het beschreven effect.
De grote metalen warmtewisselaar is lauw/koud, de platenwisselaar voor het tapwater is nog warm van de vorige keer warm water nemen.
Eer de driewegklep is omgelopen en die grote metalen warmtewisselaar voldoende heet geworden is, met hulp van dat voorraadvat, is het tapwater koud.
Als het toestel niet werkt voor CV, werkt het beter.
Misschien laat de i-sense je ketel langer aan op lage temperaturen, zodat je hier meer last van hebt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zelf zet ik voor het afwassen of douchen even een seconde of twee de warmwaterkraan open, en dan weer dicht. De ketel kan dan rustig omschakelen en opwarmen. Dan stroop ik in zo'n 10 - 20 seconden m'n mouwen op, zet nog iets klaar oid en doe de kraan weer aan.
Er komt dan niet een hoeveelheid lauw water uit de ketel.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Begin eerst eens met de instellingen op de isense aan te passen
-warmwater continu warmhouden.
-zorg ervoor dat ww volg klokprogramma uitgeschakeld is.

en ja met 20 mtr leiding heb je altijd een wachttijd is met ieder toestel.

john
 

Klingel

  • #7
Excuses voor mijn late reactie.
Ik zal eens gaan opletten of er inderdaad verschil is met wel of niet CV vraag en WW vraag.

WW continue warm houden staat inmiddels aan en klok programma is ook uitgeschakeld. Nu even aankijken.

Bedankt voor alle reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu