Is 3x25A voldoende?

Tilbo

  • #1
(Het is een andere vraag dan ik in mijn eerdere topic (https://www.klusidee.nl/Forum/topic/combinatie-groepenkast-en-verdeelkast.99380/) heb gesteld, dus ik heb er een nieuw onderwerp voor aangemaakt. Ik hoor graag of dit gepast is of ik beter in het oude onderwerp verder kan)

In ons 'nieuwe' huis is de bestaande groepenkast (3 groepen) bij lange na niet toereikend, is oud en zit op een onhandige plek. Die wordt dus verplaatst naar een plek in de serre bij de voordeur. Omdat ik een ruime klusgarage ter beschikking krijg en wellicht ooit een sauna, warmtepomp of zwembad wil hebben (als er na de verbouwing nog geld over is :mrgreen: ) lijkt het me verstandig om de nieuwe aansluiting gelijk in 3 fase uit te voeren. Ik wilde in eerste instantie 3x25A doen, later, als alle plannen uitkomen, kan ik altijd nog verzwaren naar 3x35A. Ik heb onderstaande groepen/fase-indeling gemaakt.

Ik heb geprobeerd om alle basisregels zoveel mogelijk in acht te nemen en kom tot onderstaande verdeling. Mijn vraag: is 3x25A dan wel voldoende? In mijn huidige huis (1x40A) heb ik een vergelijkbare opstelling (behalve oven en boiler) met 8 groepen + kookgroep en dat is altijd prima gegaan.

Opmerkingen bij onderstaande:
- ik heb een gasaansluiting, maar kook liever met inductie. Dus vandaar een kookgroep (evt 3 fasen) voor een inductieplaat.
- verlichting is 80% ledverlichting dus laag verbruik
- met buiten bedoel ik buitenverlichting (spaar/led), elektrische poort en buitenstopcontact
- ik ga er vanuit dat een kookgroep 2 verschillende fases mag gebruiken. Zo niet dan hoor ik dat graag.

Andere opmerkingen zijn uiteraard ook welkom.

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als je toch naar 3 fase gaat zou ik altijd een 3 fase krachtgroep aanleggen voor de kookplaat. Ben je nog vrijer in je keuze voor een kooktoestel en desgewenst kun je ook 2 van de 3 fase gebruiken.
Aangezien je vrij ruim gerekend hebt denk ik dat dit met 3x25A wel goed gaat. Zoals je zelf al zegt, verzwaren naar 3x35A (en een hoop meer vastrecht betalen) kan altijd nog.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu