Hoe het beste een mechanische ventilatie aan te leggen.

Savan

  • #1
Hallo iedereen,

Ben druk bezig met het voorbereiden en mezelf upgraden qua kennis om een aantal zaken omtrent onze nieuwe woning grondig aan te pakken. Iig theoretisch dan upgraden, vooralsnog. Ik heb al een topic vwb de CV en bij deze wou ik jullie hulp vragen omtrent hoe het beste een mechanische ventilatie aan te leggen. Het liefst zie ik er eentje met een wtw unit. Als ik het goed heb begrepen, oftewel mezelf goed heb ingelezen, dan hebben we het eigenlijk over een installatie welke verse lucht aanzuigt van buiten en de 'vieze'lucht van binnenhuis naar buiten toe transporteert. Met een wtw wordt dan nog een deel van de warmte uit de 'vieze' lucht gehaald en weer in de woning terug gestopt.

En dan nu, de huidige situatie, is een woning uit de jaren 60 met hardhouten kozijnen en deels enkel glas en overal kieren, lees voldoende toevoer. De bedoeling is om de gehele woning te isoleren en de kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen zonder ventilatie voorzieningen, behalve dan de openkiepende ramen uiteraard.

Het is een hoekwoning met 2 verticale schachten, eentje in de wkmr, ook gelijk de rookgasafvoer van de open haard en daarnaast nog 2 kanalen, eentje GGY(??) en de andere van de badkamer erboven.

Aan de andere zijde van de woning, de vrijstaande kant, lopen er 2 schachten van de bgg(eentje vanuit de keuken, en de andere uit de wc), verticaal omhoog door de slkmrs en boven op de zolder komen ze samen in een schoorsteen.

Dit was dan even in het kort (pff) de situatie.

Wie kan me op weg helpen welke installatie ik nou exact nodig heb bv? Wie kan me uitleggen bv of ik de bestaande schachten kan gebruiken of dat ik bv een buis erdoorheen kan proppen al zijnde een nieuwe kanaal?

Eigenlijk begin ik hier helemaal vanaf het begin, en om eerlijk te zijn, niet dat ik bang ben voor de klus, maar door mijn onervarenheid zie ik hier toch nog wel tegenop :)

Onder nog een schematisch tekeningetje van de woning. Ik kom er morgen nog op terug met aanvullende vragen als ik me gedachtes een beetje onder controle heb :)

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Of je de bestaande schachten kan gebruiken hangt mede af hoe ze er nu uitzien en de afmetingen. Zijn het gemetselde kanalen? Die geven best wat weerstand, dus een gladde buis erin zou wellicht beter zijn. Hier weten anderen vast meer over.

Normaal is de aanvoer in de leefruimtes (woon/slaapkamers) en de afvoer in de sanitaire ruimtes (keuken/toilet/badkamer). Maar een nieuwe werkwijze begint te worden om ook in slaapkamers af te zuigen, met CO2 sturing (daar wordt het immers geproduceerd).

Een WTW inbouwen in een bestaande woning is een uitdaging. Je zou de hallen kunnen gebruiken voor de aanvoer (in verlaagd plafond, ventiel boven de deur) en de schachten voor de afvoer.

Plaatselijke WTW's zijn ook een mogelijkheid. Die plaats je in de gevel.

Denk ook alvast aan de afzuigkap. Die kan het WTW-systeem aardig verstoren.
 

Savan

  • #3
Ik heb lopen brainstormen en laat de wtw installatie plannen varen. Hoge kosten, lange terugverdientijd, veel energie nodig om het aan te leggen..dan maar niet.

Dan maar een C vent systeem. Ik zag daar ook weer smaakjes in, oa voor het regelen en sensorwerk, om oa co2 te meten en het vochtgehalte. Met Ltho kom ik ook daarmee uit op een slordige 2-3k euros, dus dan maar even opstaan en zelf de knoppies indrukken om de ventilator wat meer omwentelingen te laten maken.

Mijn idee was om vanaf de unit op de zolder 1 leiding te leggen naar de 2 kamers op de zolder en deze op de vliering te laten splitsen naar de kamers afzonderlijk.
Een leiding door de vloer tussen de verdieping en de zolder naar de slkmrs op de 1e verdiep en deze dan te splitsen afzonderlijk naar elke kamer.
Een derde leiding ernaast voor de badkamer.
En dan komt de uitdaging, de volgende vloer tussen de BG en de verdieping is van beton, daar kan ik niet zo makkelijk met de leidingen weg om deze door te trekken naar de wc en de keuken bv. Voor deze ruimtes zou ik dan wel gebruik willen maken van de bestaande schachten. Zie tekening:



Er zou dus een dia 100 buis in passen, maar hoe krijg ik deze erin? Enkel van bovenaf, door de opening op het dak? Ik zie het echt niet zitten om vanaf de nok met een 6m lange buis te gaan lopen klooien welke ik erin moet laten zakken. Maar een andere manier kan ik niet bedenken.

Zie ik hier dingen over het hoofd? Een simpele C installatie is blijkbaar ook niet zo simpel in een bestaande gedateerde woning :)

Oh ja, en de aanvoer daar moet ik nog een ei over leggen, in de kozijnen zou het simpelst zijn denk ik.

En als laatste, voor de recht toe recht aan pijpen op de verdieping en de zolder, welke buis daarvoor te gebruiekn, ik zag ze rond 100 rond 125, flexibel, maar ook rechthoekige buis 100x60 en 200x60. Is daar nog wat verschil in qua geluid bv?
 

Alex1200

  • #4
Betreft geluid;

stilstaande lucht = geen geluid
snel stromende lucht genereert in basis geluid.

-> hoe groter het kanaal, hoe lager het geluid.

verschil 100mm tov 125mm is factor 1,5 aan oppervlak en dus aan snelheid.

Theoretisch zal een rechthoekige pijp meer geluid produceren dan ronde pijp, een flexibele pijp is nog veel slechter qua geluid, agv de ribbelwand.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Een climarad is hier toe te passen. Wtw per kamer regelbaar.
Groeten b
 

Savan

  • #6
Dat ziet er erg goed uit. Voornamelijk heel erg praktisch doordat het 'lokaal' te installeren is en je eigenlijk geen transport kanalen nodig hebt.

Het enige waar ik hier een beetje voor vrees, is de prijs. Maar dat gaan we morgen eens navragen :)

Bedankt voor de uitstekende tip :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu