Lekkende voegen?

Frank60

  • #1
Om een lagere douchebak te kunnen plaatsen moest ik de oude hoge douchebak verwijderen evenals de afgekorte tegels daar omheen.

Daarbij bleken de tegels op een groene gipswand nogal makkelijk los te maken, daar zat wat vocht achter. Zie foto 1.



Omdat je de gipswand een beetje naar voren en achteren kon bewegen heb ik een stuk gipswand weggesneden om erachter te kunnen kijken, zie foto 2, let niet op natte plekken op de vloer, dat kwam door een druppende douchekop.



Het gips zelf was nauwelijks vochtig te noemen, behalve misschien in het midden, precies onder de mengkraan, waar het stanleymes heel moeizaam door het gips ging.

Bij de s-koppelingen van de thermostaatkraan vond ik wat spleetjes langs de siliconenkit en die zijn nu hersteld.

Wat mij zorgen baart zijn de uitgesleten voegen met een paar barstjes overdwars op sommige plekjes. Daar waar het water de muur raakt zie je dat na 20 jaar de voegen zijn uitgesleten, kleine randjes rood keramiek komen tevoorschijn. Zou daar water naar de gipswand kunnen doordringen?

A - is er iets te doen aan de voegen? Uitkrabben lijkt me niet zo handig, voor nieuw voegsel er bovenop zij ze te ondiep denk ik?

B - waarmee kan ik het gemaakte gat het beste dichten? Ik dacht aan een plaatje watervast verlijmd hout.

C - Moet dat hout nog worden behandeld met een voorstrijkmiddel voor de tegellijm?

D - Moeten de gasbetonblokken nog worden behandeld met een voorstrijkmiddel voor de tegellijm?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als de voegen diep zijn uitgesleten, dan trekt het vocht in de tegel, en zo ook in de achterwand.

Uitkrabben van de voegen, en opnieuw voegen is de enigste optie.

Maar vaak is het ook de kitvoeg tussen douchebak en tegels die niet meer goed water dicht is.

En als er dan geen lat onder de randen van de douchebak tegen de muur zitten, kan de douchebak wat bewegen, en kruipt daar vocht tussen.

Het gat wat je gemaakt hebt, weer dichtmaken met groene gipsplaat.
Over de naden kimband zetten en dan geheel insmeren met kimband pasta.
Dat kun je ook op de ytong wand doen.
Ook even de inwendige hoek van de ytong wand en gipswand voorzien van een kimband met pasta.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zie op de foto ook normale gipsplaat, en hout en isolatiemateriaal wat nat/beschimmeld is. Deze hele wand moet je slopen en fatsoenlijk opnieuw opbouwen.
 

Frank60

  • #4
Er zit geen normale gipsplaat, het papier is door het vocht donker geworden.
Er is geen beschimmeld of nat hout, de douchekop is gaan druppelen, het vocht is dus aan de kamerzijde van de gipsplaat gebleven.
De hele wand opnieuw opbouwen is op dit moment helaas geen optie.

Hoe dik is dat kimband plus pasta eigenlijk? Ik ben bezig de lijmresten weg te halen om de nieuwe tegels niet naar voren te laten uitsteken t.o.v. de oude tegels.

Ik wil het gat juist met een houten plaat dichten voor stevigheid, een gipsen plaat zonder steun rechts van een balkje lijkt me teveel naar binnen te gaan buigen bij druk tegen de muur aan. Wat is er mis met een houten plaat?

Uitkrabben van de voegen wil ik wel proberen, maar bij het verwijderen van de onderste rij tegels bleef de voeg op vele plaatsen nogal stevig aan de rand van de tegels zitten en die moest ik met een houtbeiteltje nog flinke tikken geven. Bij uitkrabben lijkt me de kans op beschadigde tegels levensgroot, toch? Wat voor gereedschap is daarvoor geschikt?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Op basis van de foto lijkt het wel zo. Maar dat zegt natuurlijk niet alles.

Op de vloer lijkt er spaanplaat/OSB te liggen :shock:



Op je eerste foto is het nog duidelijker dat niet alles groene gipsplaat is. De zwarte plekken komen ook precies overeen met de plekken op het hout en isolatie.

 

Frank60

  • #6
OK, jullie hebben gelijk, er is op de naden van de gipsplaat wat vocht naar achteren gedrongen.

Die zwarte ronde vlekjes zijn roestplekken waar de schroeven de gipsplaat vasthielden.

Het is géén normale gipsplaat, ik heb vanaf de snede stukken tot aan de grond weggehaald, zie foto dat het één plaat is. Het groene papier is aan de achterkant van de weggehaalde tegels blijven zitten, zie ook foto 2 de overgang van tegellijm naar gips met groen ertussen.

Witte vlekjes op isolatie is gipspoeder dat bij het wegsnijden vrijkwam.

Zwarte plekken op het groene gedeelte onderaan is van oude lekkage tussen tegelrand en douchebak, die voegen waren 6 maanden geleden hersteld. De douchebak kon overigens niet bewegen, die stond aan alle 4 zijden muurvast op blokken gasbeton.

De vloer is een soort spaan/chipsplaat, maar de vloertegels liggen op watervast multiplex.



 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik blijf bij het advies om de wand opnieuw op te bouwen. Alles wat nat is geweest / zwart is moet vernieuwd worden. Er ontbreekt kimband/pasta in de hoeken en eigenlijk moet je de hele wand van de douchehoek waterbestendig maken.

De vloer moet ook eerst waterdicht gemaakt worden met bv. kimpasta. Eigenlijk moet je niet tegelen op een houten vloer. Dat is vragen om problemen. Alternatief is bv. een douchebak.

Anders ga je het oplappen, op dezelfde foute manier als het zat.
 

Frank60

  • #8
IJkenhout ik weet dat je advies de beste oplossing is, maar dat moet maar een paar jaar wachten tot bruin een volledige renovatie kan trekken, want een wandje met afwijkende tegels opbouwen is ook geen gezicht.

De tegels op de houten vloer van watervast 12mm multiplex liggen er al 23 jaar en slechts 2 tegels hadden barsten, die naast de douchebak. En daar is niet eens vocht doorheen gekomen.
Dit is een woonark waar je niet zomaar een paar honderd kilo betonvloer op zwalustaartplaat stort, betegelde wanden zijn al een fiks gewicht.

Er komt geen betegelde douchevloer, er komt een vlakke douchebak in:

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu