Nieuw aangelegd gazon blijft water opstaan

Leon91

  • #1
Hallo,

Ik heb een probleem met een nieuw aangelegd gazon. Het water blijft op sommige stukken staan. Het gazon is voor een paar maand geleden vernieuwd door het om te frezen/spitten met een spitmachine. Daarna is er gemiddeld 5 tot 15 cm nieuw grond opgebracht en opnieuw ingezaaid. Ik had nooit last van water wat er op blijft staan(zelfs in de gaten bleef geen water staan).
Wat is een optie om dit op te lossen?

Gr leon.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zand in de gaten en die stukken opnieuw in zaaien.
 

Leon91

  • #3
Bedoel je gewoon zwarte grond in de gaten waar water in blijft liggen? Vind het wel raar dat er eerst geen water op bleef staan
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Grindputten maken op de plekken waar water blijft staan: flink diep gat graven (grondboor), rolletje nat-worteldoek er in en volgooien met grof grind. Stukje anti-worteldoek er op, wat grond er over en bijzaaien. Het water loopt dan makkelijker weg tussen het grove grind.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als er gezorgd wordt voor een beetje afschot hoeft er geen grintput in het gazon, lijkt me iets gemakkelijker er een paar kruiwagens zand in de gaten te gooien, vooral omdat voorheen het water niet bleef staan.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #6
Hoe is er precies gewerkt?
Wat voor grond is het?
Hoe diep?
Wat was er eerst?
Waarom is het werk gedaan?
 

Leon91

  • #7
Het was eerst een grasveld met allemaal gaten erin om het te maaien was een ramp (ik was bijna een nier gordel nodig om te grasmaaien) De graszoden zijn eerst omgefreest daarna is er nog een spitmachine doorheen geweest toen is het gaashekwerk gezet en zijn erachter gekomen dat er toch nog wat zwarte grond op moest komen. Er is gemiddeld 10cm zwarte grond bij op gekomen. Eronder zit veen grond op 50 a 60 cm diep. Heb met een grondboor geboord en wat mij opvalt is dat de eerste 5cm nat is en daarna gewoon vochtige/droge zwarte grond. Is met z'n prikrol niet een optie?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Ik zou de grasmat gewoon met rust laten.
Ik vermoed dat de regenval van de laatste tijd, in combinatie met gefreesde grond de grond teveel water vasthoud.
Maar heb je het zelf aangelegd of heb je het laten doen?
Als je het heb laten doen, ga eens vragen om uitleg.
 

Henk E

  • #9
Helemaal met de Haan eens, gewoon laten rusten want het is nu veel te nat.
Bij ons is het zandgrond en normaal helemaal geen last maar in deze tijd lijkt het wel moeras.
 

Nald

  • #10
Is het probleem al opgelost?

Ik was eigenlijk opzoek naar een onderwerp over deuren en ik kwam dit onderwerp tegen.

Van beroep ben ik agrarisch adviseur en krijg ik veel vragen over grond, normaal adviseer ik de teler eerst een grondanalyse uit te laten voeren, maar misschien iets te veel van het goede voor dit probleem.

Er is een verschil in grond en afwateringscapaciteit, van belang voor je antwoord is om te weten waar je tuin zich ergens in Nederland bevind (voor de meest voorkomende grondlaag, grote stad is voldoende)

Waarschijnlijk is met het opbrengen van de grond je grondlaag verslempt, dit verbeter je niet of nauwelijks met mechanische bewerkingen (spitten/ ploegen)

Drainages of grindputten zijn (voor jouw sitautie) enkel symptoombestrijdingen en los je het probleem ook niet mee op.

Waarchijnlijk is grond nu ook droogtegevoelig (geen waterafvoer is ook geen wateropname)

nogmaals zonder grondanalyse, is het moeilijk te zeggen, maar mogelijke oplossing is om organisch materiaal toe te voeren (compost ed.) of eventueel kalk of gips door de grond heen te spitten (bovengronds kan ook, maar duurt langer voor er een effect optreed, Ca is namelijk niet mobiel)

waarom compost: het bodemleven (oa wormen) trekken dit materiaal naar beneden, waardoor er ontwateringsgaten ontstaan en de grond beter mengt, tevens vergroot je het CEC (google)

waarom gips/kalk, Ca is een groot element, dit bindt zich aan klei en organisch materiaal (het CEC) hierdoor liggen de gronddeeltjes verder uit elkaar, waardoor er ook water afgevoerd een vastgehouden kan worden.

Als je niet op kleigronden bevindt, zou ik de compost proberen, en je gras na maaien afvoeren. Dood gras is vanwege de zuren (bij matig bodemleven) moeilijk verteerbaar wat de grond ook dicht kan laten slaan.

nogmaals dit advies kan compleet verkeerd zijn, omdat ik de grond niet ken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu