Bedrading bestaande lichtschakelaar (voor 2 lampen)

Framan

  • #1
Hopelijk kan iemand mij helpen. Ik wilde een oude lichtschakelaar vervangen. Deze heeft 2 knoppen, 1 gaat naar een lamp die enkel vanaf dit punt te bedienen is, de andere gaat naar een lamp die ook nog aan de andere kant van de kamer een 2e lichtschakelaar heeft.
De bestaande schakelaar heeft vier aansluitingen. Re boven zit de bruine (stroom) draad. Re onder zit een zwarte draad die naar het lichtpunt gaat dat enkel vanaf deze schakelaar te bedienen is. Naar datzelfde lichtpunt gaat ook een blauwe draad die in de muur zit. Li boven en Li onder zitten zwarte draden die voor het lichtpunt zijn dat een 2e schakelaar heeft. Zie foto's voor verdere verduidelijking.
Probleem is nu echter dat ik een schakelaar heb gekocht met uiteraard 2 lichtknoppen maar deze heeft maar 3 aansluitingen voor de draden. Volgens de bijsluiter moet de stroomdraad onderin en bovenin de zwarte draden voor de beide lampen. Ik kom dan echter niet uit want daarmee is nog altijd niet helder waar die 2 zwarte draad (Li boven of Li onder) in zou moeten.

Iemand een idee ??

Alvast dank
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt een verkeerde schakelaar gekocht. Je moet een wissel/enkelpolige schakelaar hebben. Je hebt nu een serie schakelaar.
Je kan ook een dubbel wissel schakelaar gebruiken, maar dan moet je de bruine draad opsplitsen.
Overigens is het doosje in de muur niet geschikt voor een inbouw schakelaar.
Je moet hier een montageplaat op monteren en daarop je opbouw schakelaar.
(opbouw wissel/wissel schakelaar bestaat niet)
 

Framan

  • #3
Dank je @rie, hier kan ik mee vooruit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu