Waterleiding plan van aanpak

Knuppel

  • #1
Sta op het punt om aan de badkamer te beginnen. Hierbij ontkom ik niet aan het verleggen van waterleidingen, en met het oog op de rest van de verbouwing heb ik alle leidingwerk ingetekend op onderstaande afbeelding.

In de badkamer heb ik 2 tappunten, wastafel en douche.
De vraag die mij nu bezig houdt is of het zinvol is om 2 warmwaterleidingen naar de badkamer te trekken, ipv 1 en die af te takken. Dit ivm verlies van water dat in de leidingen zit. De wastafel wordt vaak gebruikt voor kleine hoeveelheden water. In een aftak-situatie wordt daarbij steeds +/- 15 meter (15mm) leiding opgewarmd. Die 15mm heb ik nodig voor de regendouche.

Alternatief is dus om een extra leiding te leggen. Maar dat betekent 2 leidingen van 15 meter lengte naar de badkamer. Hoor graag jullie advies (ook over de rest van de tekening/tappunten)

 

Niek-bcn

  • #2
Ik zou geen tweede leiding leggen, maar eventueel een kleine hotfill boiler voor de wastafel nemen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Of je nu 1 of 2 warmwater leidingen gaat leggen, de leiding zal altijd verwarmt worden.
Maar het is verspilling van materiaal, om 2 aparte warmwaterleidingen te leggen.

Gewoon een aftakking maken in de badkamer.
 

Knuppel

  • #4
Ik doel natuurlijk op het verwarmen van de hoeveelheid water in de leiding, die met 22 of 15 veel hoger is dan 12mm.

Stel (hypothetisch) ik leg 22mm warmwaterleiding naar m'n douche omdat ik een flinke regendouche wil. Als ik daar aftak naar 12mm voor de wastafel dan moet ik toch eerst wachten tot al het koude water uit de 22mm leiding is, voordat er warm water komt? Duurt dit niet veel langer dan dat ik een extra 12mm buis trek vanaf de ketel?

Dat is toch verspilling van water? (en irritant lang wachten steeds)

Wat is het voordeel van een hotfill boiler? Is dit puur comfort of scheelt het ook gas/stroom?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Het is geen probleem 2 leidingen aan te leggen vanaf de ketel, zeker wanneer u 22 mm gaat gebruiken voor de regensdouche scheelt dat behoorlijk.
Een hotfill boiler neemt ruimte in onder of bij de wastafel en blijft de hele dag op temperatuur met bijbehorend warmteverlies, daarnaast is stroom veel duurder dan gas.
Ook zal er een speciale kraan op de wasbak geplaatst moeten worden of onder het inlaatventiel een afvoer op de de afvoer van de wastafel.
Ook zal er elektra groep naar de hotfill boiler gelegd moeten worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu