Kalkzandsteen badkamerwand verplaatsen

RogerM

  • #1
Wij hebben een nieuwbouwhuis in een project gekocht en dat wordt momenteel gebouwd. Ze gaan volgende week beginnen met de kalkzandsteen binnenwanden van de begane grond.

Ik heb netjes de meer/minderlijst uitgewerkt maar besloten om zoveel mogelijk casco te laten opleveren. Dat zal worden: toilet, keuken en badkamer. Ook heb ik gebruik gemaakt van de optie om wat wanden aan te passen. Door een klein stuk slaapkamer bij de badkamer te betrekken, kan er een inloopdouche gemaakt worden. Ik wil graag een douche, zij wil graag een bad. Ik wil niet douchen IN een bad. Nu heb ik echter bedacht om de douche niet van een gordijn (yek!) maar van een glazen schuifdeur te voorzien, die voor de wastafel schuift. Daarvoor moet wel de wastafel (en afvoer) naar achter. Ik heb de aannemer gevraagd om deze wijziging ook nog door te voeren maar die heeft er geen trek in: "de sluitingsdatum is verstreken" en "het team" en "de architect" etc etc... Beetje kul want er loopt ter plekke geen leiding door/onder/naast in/op die wand. Het is alleen een kwestie van stenen, lijm en wat goede wil. Tja...

Ik zal in eigen beheer die wand moeten gaan slopen en 425mm verderop weer op moeten trekken. Mijn andere zorg is de afvoer. Die wordt conform de tekening mee gegoten in de constructieve laag. Als ik die wand verplaats, moet ik ook de vloer verder openbreken om die leiding door te trekken. Voordeel is wel dat ik 'm dan IN de nieuwe wand kan wegwerken.

Op tekening is te zien wat ik bedoel. Rood is de uiteindelijk gewenste positie. Grijs is wat ik ga krijgen van die beste man. De 3D tekening geeft een visualisatie van het GEWENSTE geheel. Het bad heeft een iets andere vorm maar de grote lijnen kloppen wel.
Wat ik ervan begrijp is dat de wand op een vlijlaag staat en dat de deklaag daar later omheen gegoten wordt. Als ik de wand opnieuw optrek, staat die wellicht op de deklaag.

Hoe maak ik de verbindingen optimaal met het oog op barsten/werking etc? De badkamerwand zal betegeld worden. De andere zijde (slaapkamer) wordt behangen.


 

RogerM

  • #2
Niemand?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Gewoon doen :wink: De hoeken worden toch afgekit, dus scheuren hoef je je geen zorgen over te maken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Kalkzandsteen binnenwand, is deze niet dragend?
 

RogerM

  • #5
Nee, de wanden zijn niet dragend. vloer bestaat uit breedplaatvloerdelen waar achteraf een constructieve vloer op wordt gegoten. de binnenmuren staan op de constructieve gietvloer. als ik zelf iets nieuws ga plaatsen, staat dat op de dekvloer. vandaar mijn vraag.

over het dragende aspect: het betreft hier een stukje wand van 1.40mtr. ik meen me te herinneren dat die 70mm wandjes aan de bovenzijde met PUR worden afgewerkt, bij wijze van dilatatie. correct?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu