Wat is dit? cv installatie

Thijs87

  • #1
Goede avond.

Ik ben mij cv installatie aan het nazien om het een en ander duidelijk te krijgen.
Nu ben ik 2 dingen tegen gekomen welke mij niet duidelijk zijn.

Heb nog geen fotos gemaakt. Deze probeer ik morgen te maken.

1. Er is 1 radiator met h-blok. Op dit h-blok zitten aan de warme en koude kant een afsluitertje. In het midden van het blok zit ook een grote schroef achter een dopje. Ik vermoed dat dit een soort "vrijloop" is tussen de warme en koude kant?
Dat er dus een deel water circuleerd buiten de radiator om?
Ik heb dit getest door de thermostaatkraan helemaal dicht te zetten. Dit is ook de laatste radiator in het systeem. Daarna met een infrarood camera de boel bekeken. Geen warmte de radiator in. Wel warm water naar de retour. Dus h-blok geeft warm water door.
Heb ik dit juist? En hoe kan ik hem dicht zetten zodat er geen vrijloop meer is? (Er zit een bypass in het systeem op +- 6mtr van de ketel)

2. Aan het einde van een 2e systeem kom ik in de leidingen naar de laatste radiator in zowel toevoer en retour leiding een "verlengstuk" tegen van messing. Voorzien van knelkoppelingen aan beide kanten. Allemaal prima dacht ik zo, echter zit in hen een bron van tikkend en klappend geluid als de boel opwarmt. Dit is te ondervangen door tegen de leiding te drukken voor of achter deze messing verlengstukjes (+- 15 cm lang)

Zijn deze verlengstukken iets speciaals of gewoon een langer verlengstuk?

Probeer het zo duidelijk mogelijk te formueren, morgen probeer ik fotos te posten.

Groeten

Thijs
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Dan wachten we even af tot morgen.
 

Thijs87

  • #3
Niet gelukt om gelijk de fotos te uploaden, maar hier zijn ze.


Foto 1, h-blok.



Foto 2, de "lange koppelingen".

Alvast bedankt.

Thijs
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
1. Om slanglengte te besparen leggen ze soms installaties aan waarbij de radiatoren 'in serie' staan. Dus de tweede radiator krijgt het water uit de eerste.
Als de radiator dicht staat en deze by-pass ook, dan blijft mogelijk nóg ergens een radiator koud.

2. Hier is een stukje buis of een koppeling verwijderd, en deze lange koppeling op de plek gezet. Op zich niets mis mee.
Mogelijk klemt deze koppeling tegen het houtje erachter, of tegen de bollingen van de achterwand. Beugelen helpt misschien.
 

Thijs87

  • #5
Bedankt. Hoe kan ik bij het hblok de vrijloop dicht zetten. Is een 2 buis systeem welke opsplitst naar 2 x 2 buis. Hblok zit op laatste radiator van syateem 1. Laatste rafiator van systeem 2 heeft geen hblok of andere vorm van bypass. (Zit wel een bypasd ventiel op 6 mtr van de cv omdat op 1 na alle rafiatoren voorzien zijn van thermostaat knoppen.

Houtje er achter had ik zelf gedaan. Hier tikt er in de buurt van deze koppeling. Na het houtje niet meer. Dus denk zelf dat er een beugel moet komen.

Groeten

Thijs
 

Marcn88

  • #6
Dan moet de middelste schroef rechtop staan dan is de bypass dicht
sls je hem overdwars zet is die 100% open
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu