Welke dimmer voor leds

Melisse

  • #1
Op dit moment 2 armaturen met totaal 6x 20 watt halogeen met een Merten halogeen dimmer zoals dat heette, type 5725 en er staat op van 20 - 500 volt en RL. Ik wil eigenlijk naar Leds toe maar zie door bomen bos niet meer, op veel sites staat geschreven welk type dimmer voor welk type lamp geschikt is maar vaak wordt er dan ook gerept over een trafo, moet ik nu kijken naar de trafo of het type lamp om te bepalen of mijn dimmer geschikt is?

Onlangs zag ik bij 123led een aanbieding met een kit van 6 dimbare ledlampen op 12 volt. Op de site hier staat een lijstje met dimmers en men biedt een dimmer aan met fase afsnijding die geschikt zou zijn. Op div andere sites zie ik weer dat het ook met fase aansnijding moet kunnen zoals bij div philips lampen, laat de lampen van 123led volgens hun nu ook uit de philips fabriek komen.

M.a.w heb ik een andere dimmer nodig of moet het kunnen, of kan het met mijn armaturen ook niet.
Dit zijn gewoon een platte plafonniere met een gewikkelde ringkern trafo en de andere is een normale gewikkelde trafo.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Gewikkelde trafo gaat met led vaak heel goed.

Je hebt nu 6x20w, daar komt 6x2watt in, dus 12watt belasting dat is te laag voor die dimmer deze wil voor goede werking graag 20watt minimaal.Ik zou het gewoon proberen soms gaat het toch goed.
 

Melisse

  • #3
Leds zijn 4,6 watt dus das dan beter nietwaar
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ja dat is dimmertechnisch veel beter, dan zou het moeten werken.

een ledvervanger is normaal ca 10% van het originele vermogen.Jij krijgt dus een behoorlijke extra opbrengst van licht tov halogeen.

Houd er rekening mee dat led anders dimt dan gloei(halogeen)lampen!

Een gloeilamp geeft nl niet alleen minder licht bij dimmen maar ook de kleur veranderd van koud(wit) naar warm(rood) bij led is dat normaal niet zo dus een koude ledlamp blijft dezelfde kleur licht afstralen alleen minder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu