Click waste afvoerplug monteren op opbouwkom

Thuishobbyist

  • #1
Bij een opbouwkom ben ik een clickwaste aan het monteren. De set ziet er zo uit:


In het blad heb ik een gat gezaagd zodat het onderste deel erdoorheen past en de rand op het blad leunt. Onder mijn kom zit er nu een soort van ring. Moet ik de plug zo monteren of moet ook deze ring helemaal door het blad? De kom 'zweeft' nu namelijk op de ring. Zie hieronder:


Als dit zo hoort, moet ik aansluiting van de ring naar de tafel dan dichtkitten? Ik kan mij voorstellen dat daar wel eens water naar beneden kan lekken.

Bij gebrek aan een handleiding vraag ik mij ook af waar ik de witte ring (nummer 1) moet plaatsen. Hoort dit onder de kom of op de kom te zitten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De witte ring hoort IN de kom, de zwarte rubber ring en de 'moer' in dit geval onder het blad. Dus niets tussen kom en blad. Eventueel een beetje siliconenkit, zodat de kom niet makkelijk draait.

Is je plug wel lang genoeg om door kom en blad te gaan? Vaak ben je dan een extra lange uitvoering nodig...
 

Thuishobbyist

  • #3
Ik neem aan dat je bedoelt dat de doorzichtige rubber op de onderkant van de kom moet komen te zitten? Anders is het hout namelijk bloot tussen beide rubberen delen. Klopt dat?

Maw: gat groter maken, zodat de rubber vanaf de onderkant aan de kom vastgedraaid kan worden.
 

Thuishobbyist

  • #4
Nu ik je reactie nog een keer rustig doorneem, begrijp ik je pas echt. Ik ga kijken of ik het blad en de kom met de clickwaste kan klemmen en de schroef daarvoor dus lang genoeg is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Het gat moet je inderdaad groter maken, zodat de afvoer door het blad heen valt, en de kom vast op het blad komt te staan.
De kom moet je vast kitten op het blad.

De afvoer ook op de kom vastzetten, en niet aan het blad.
De doorzichtige ring komt onder op de kom te zitten, en de witte in de kom.

Zorg ook dat je de sifon ook op de afvoer kunt schroeven.
Anders moet je het gat zo groot maken, dat je er bij kunt om de sifon op de afvoer te kunnen schroeven, of anders heb je een langere versie nodig van de afvoer, want die zijn er ook met een langere schacht.
 

Thuishobbyist

  • #6
Zojuist heb ik inderdaad geconstateerd dat het plaatsen van de rubber onder het blad (oplossing van Hessie) niet gaat werken. Het bovenste deel van de clickplug is namelijk niet lang genoeg, waardoor het hout van het blad zichtbaar is tussen beide delen van de clickplug.

Ik zal daarom jouw advies aanhouden om het gat groter te maken en de kom vast te zetten op het blad.

Nu het volgende nog:
1. Op de onderzijde van de kom zitten 2 gaten, kan ik deze nog gebruiken voor de montage of is vastkitten van de kom met sanitairkit dé manier?


2. In een handleiding die ik online heb gevonden, wordt aangeraden de rand van de kom naar het blad af te kitten. Hier ga ik echter nooit bij kunnen komen. Ik kan me voorstellen dat hier water gaat komen en blijft liggen - is er hier nog een oplossing voor?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
1: Ik ken deze kommen zo niet.
Maar als die gaten er in zitten voor de bevestiging, dan moet er een bevestigings set bij zitten.
Dat kun je ook terugvinden in de gebruiksaanwijzing die je hebt.

2:
De kit breng je aan aan de onderkant van de kom, en druk dan de kom op het blad.
Zorg dat er geen kit uitpuilt naast de kom.

Ja en dat schoonmaken, onder de kom zal moeilijk worden.
Maar dat heb je met dit soort was kommen, daar kun je niets aan doen, dan niet teveel knoeien, en elke keer schoonmaken na gebruik.

Mooi is niet altijd makkelijk of practies. :wink:
 

Zookeeper

  • #8
De berichten hieronder zijn al van een paar jaar geleden dus ik hoop dat er nog iemand reageert!
Wij hebben dezelfde waskomplug voor opbouw-waskom en hebben ook problemen met installatie. Als ik het goed lees, moet de hele plug (vanaf de doorzichtige rubberen ring naar onder) door het blad heen vallen en moet de plastic afvoer van onderen op de plug worden geschroefd. Mijn vraag is: in dat geval kun je toch de hele waskom met plug en afvoer omhoog en omlaag bewegen? Er zit dan namelijk helemaal niets tussen geklemd. Bovendien, als we het op deze manier monteren en de plastic ring van de afvoer willen vastdraaien, dan beweegt de hele waskom automatisch omhoog... Kan iemand ons helpen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
De waskom moet je met kit vast zetten op het blad.
Dan kan na het uitharden van de kit, de kom niet meer verschuiven.
 

Zookeeper

  • #10
Bedankt Peter om zo snel te reageren! Ik was bang dat de andere berichten van te lang geleden waren. Super!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu