Bovenaansluiting verticale radiator

Spiral

  • #1
Goedendag,

Wij zijn van plan om de radson faro https://www.radson.com/nl/producten/verticale-designradiatoren/faro-v.htm te plaatsen. Nu willen wij de radiator, die op de 1e verdieping komt, aansluiten aan de bovenkant. De bestaande cv leiding loopt al via het plafond op de eerste verdieping.

Bij het plaatsen van een faro verticaal staat beschreven dat er minimaal 3m waterkolom moet zijn. Betekent dit een waterdruk van minimaal 300 millibar die de cv-pomp moet leveren? Zo nee, wat betekent het dan.

Maakt het qua vermogen en rendement uit als de cv leiding, in onze situatie, aan de bovenkant of aan de onderkant aangesloten wordt. Onder aansluiten betekend voor mij de leiding vanaf het plafond naar beneden verlengen en daar aansluiten.

Mijn laatste vraag is als er bij een boven aansluiting ook een stromingsbuis moet worden geplaatst?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Als je op de link kijkt welke jij hebt bijgevoegd en dan bij de soorten aansluitingen zie je dat bij een boven aansluiting slechts 1 + word weergegeven, dus maw sclechtse aansluiting mogelijk.

Aan te raden is om de aansluitingen aan de onderzijde te houden om een betere doorstroming over de radiator te krijgen.

Stijgbuis kan er bij dit type niet in gemonteerd worden.

dus onder aansluiten.

john
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Bovenaansluiting is volgens de fabrikant gewoon mogelijk. De beste aansluitmogelijkheden worden met ++ aangegeven en de overige met +. Oftewel "zeer goed" en "goed".

Dat bovenaansluiting slechts een + krijgt, betekent niet dat dit moet worden afgeraden. Fabrikant geeft immers gewoon aan dat het goed is. Wellicht niet de allerbeste methode, maar ook niet meer dan dat.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Op uw vraag van 3 meter;

De fabrikant van de radiator vereist een pomp opvoerhoogte van ten minste 3 meter.( de gemiddelde opvoerhoogte van pompen is 5 meter)
Heeft niets met de hoogte van de installatie te maken omdat het een gesloten systeem is.

Tevens dient aan de radiator 150 liter water te worden aangeboden (dat moet beschikbaar zijn) vanuit de installatie. ( dat zou goed inregelen kunnen betekenen)
Het water wat door een installatie stroomt verdeeld zich over alle installatie delen, er moet wel voldoende beschikbaar (over) zijn voor de nieuwe radiator.

Vr Gr en succes ermee
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Mn22

wel een gehoord dat warmwater stijgt?
Wat doet dan de radiator word deze geheel warm of half?

denk dat je het antwoord zelf wel in kunt vullen.

John
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
John,

Jij denkt dat een fabrikant een aansluitwijze aanduidt als zijnde "goed", dus bruikbaar, wanneer dit leidt tot een half warme radiator?

Ga er maar rustig vanuit van niet, aangezien de fabrikant niet zit te wachten op klachten. Het ontwerp van genoemde radiator zal dusdanig zijn dat bovenaansluiting gewoon goed werkt.

Kun je zelf ook wel bedenken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Dan sluit jij hem van boven aan.

Sluit ik hem lekker onder aan, rara waarom staat er dan bij de bovenaansluiting geen ++?

Om de reden die in het bericht eerder omschreven staat.
werkt wel hoor maar nooit optimaal. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu