Blaasvorming EPDM dakbedekking

Klusfish

  • #1
Er is aanzienlijk blaasvorming ontstaan in de EPDM dakbedekking van onze nieuwe uitbouw.
(De EPDM dakbedekking zijn volledig verkleefd op PIR isolatieplaten.)

Volgens mij is zulke blaasvorming niet goed. Er is waarschijnlijk vochtopsluiting. Dit heeft ook negatieve invloed op de leeftijd van de EPDM dakbedekking.

Klopt dat? Zijn er nog andere potentiële problemen?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
En ik weet zeker dat dit voor dit type materiaal normaal is.
Er is geen vocht opsluiting. Er zijn geen potentiele problemen. Gaat de temperatuur naar beneden zal dit materiaal een stuk gladder liggen.

Blaasvorming is nog een kreet uit de tijd van de ouderwetse, geblazen bitumen. Dit materiaal was niet elastisch en kon wel uitrekken, opblazen door het expanderen van lucht of vocht wat tussen de lagen is gekomen. Bij het afkoelen ging dit materiaal niet meer terug naar zijn oude vorm en er ontstond een blaas of holle ruimte.

Jouw dakbedekking zou je als een fietsband kunnen oppompen laat je de lucht er uitlopen gaat het terug naar zijn oorspronkelijke vorm net zoals je fietsband. Daarom zal er in deze dakbedekking geen blaas ontstaan.
 

Klusfish

  • #3
@Wgb, van harte bedankt voor uw snel reactie.

Ik begrip de verhaal van fietsband. Alleen waar komt lucht vandaan voor zulke "luchtbellen" in de EPDM? Als er vocht is in de lucht kan de vocht nog weg? Volgens mij is de EPDM dampdicht, klopt dat?

In de volgende link zie ik wel "Bij opsluiten van vocht ontstaat blaasvorming d1689_Wijze-van-bevestigen-zelfklevende-EPDM-stroken-op-maat.html
Verder info: in mijn geval is de dak underlayment geheel nat geweest niet lang voordat de EPDM gelegd is. Is deze iets te maken met deze situatie?

Mijn excuus voor zoveel vragen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat je ziet is thermische uitzetting van het rubber.

Het materiaal is te elastisch om te gaan blazen. Wat ik bij jouw zie zijn geen blazen, geloof me. Dit is normaal voor dit type dakbedekking. Maak in de winter nog maar eens een foto van je dak. Ik voorspel je dat jouw bedekking een stuk gladder ligt.
 

Klusfish

  • #5
Bedoelt u dat deze thermische uitzetting van de rubber zelf, niet door lucht?

Wat ik zie hier is heel ongelijk uitzetting op de dak.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb een tijdje terug EPDM op een dakkapel gelegd, superstrak, en na verloop van tijd exact hetzelfde meegemaakt. Het kan geen kwaad. Wel lijken bepaalde typen EPDM hier gevoeliger voor te zijn dan anderen.
 

Klusfish

  • #7
@Cyruse, bedankt voor uw reactie!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Inderdaad dat bedoel ik uitzetting door warmte.

Wat zou het probleem zijn als lucht ook iets toevoegt. In de avond koelt het af en krimpt de lucht weer, het materiaal komt weer gladder te liggen. Nogmaals dit materiaal en haast alle moderne dakbedekkingen zijn te elastisch om blazen te krijgen. De kracht van de warme lucht zal nooit zo hoog worden dat het materiaal door zijn vloeigrens wordt opgepompt en niet meer in zijn oorspronkelijke vorm terug komt. Bij de ouderwetse bitumen gebeurde dit wel.

@Cyruse het zou me niet verbazen als de duurdere dit verschijnsel wat minder hebben.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
@Wgb: klopt. Bij een EPDM knaller van het internet treedt dit verschijnsel sneller op dan bij het (dikkere) EPDM van de lokale EPDM boer.
 

Klusfish

  • #10
Na verder overlegging, wilt de dakdekker toch de EPDM dakbedekking vervangen.

Alleen de PIR platen daaronder wilt hij niet vervangen.

Zouden de PIR platen niet beschadigd worden om de EPDM dakbedekking te verwijderen? (EPDM is gelijmd op de PIR platen)

Is het vervangen in zulke manier verstandig? Of beter laten zo staan?

@Wgb, @Cyruse, hoe denken jullie hierover?

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Dat is toch zijn probleem en niet die van jouw, jij voert geen klus uit en je vraag is dus niet te beantwoorden via klusidee.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Wat een onzin om deze dakbedekking te vervangen. Het is zoals gezegd een eigenschap van het product, nieuw EPDM blaast ook weer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Inderdaad wat een onzin om dit te laten vervangen. Ik kan je verzekeren dat het een grote bende gaat worden. Producten die aan elkaar zijn gelijmd en die van elkaar halen ik ben heel benieuwd wat daar van overblijft.
 

Klusfish

  • #14
@Hessie, @Wgb, veel dank voor jullie reactie. Inderdaad heb ik hierover zorgen, daarom de verder vraag.

Ik laat die dan niet zo vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Inderdaad niets aan laten doen. Nogmaals voor dit materiaal is dit nou eenmaal zo en die zogenaamde experts kunnen zich laten bijscholen.
 

Klusfish

  • #16
:wink:

En ik overweg tegels of ballast op de EPDM te plaatsen. Die ziet nu in elk geval niet mooi uit. :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Dat is een goede oplosing. Letop grind weegt nogal. Met 1m3 grind is voor ongeveer 20m2 komt er ongeveer 1600kg op je dak. !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu