Airco overloop zinvol?

Red

  • #1
Aangezien mijn slaapkamer redelijk klein is (ca 3.5x3.5) en de ophang mogelijkheden beperkt blijven tot boven het hoofdeind vh bed, ben ik een beetje bang dat je van zo'n unit boven/naast je hoofd verkouden wordt. De kou valt naar beneden.

Ik vraag me af of het zinvol,is een wat grotere unit in de overloop te hangen, zodat deze alle kamers koelt, maar je niet direct in de koude wind van zo'n apparaat ligt.

Het gaat er immers vooral om dat de hitte en luchtvochtigheid er uitgaat en niet dat de regeling exact op kamer niveau nauwkeurig is.

Iemand ervaring mee?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat werkt slecht.

Je kan dan beter kiezen voor een unit die in meerdere kamers inblaast dmv een kanalenstelsel en de lucht via de overloop weer afzuigt.

Zorg wel dat je de juiste inblaas openingen kiest die de lucht langs het plafond kunnen blazen, dat geeft minder tocht en een betere verdeling van de luchtstroom, de koude lucht blijft dan nl langs het plafond plakken en zakt vanaf daar langzaam naar beneden.
Dat geld ook voor de wandunits, laat ze uitblazen langs het plafond, dat voorkomt tocht.
 
  • Like
Waarderingen: Marretje74

Baszos

  • #3
Schijnbaar heb jij dus geen airco ;)

Ik heb zelf een unit op de overloop hangen boven de trap, deze koelt mijn hele bovenverdieping perfect!

Daarbij zal het ook nog asn de situatie en indeling kunnen liggen of dit voor jou ook goed werkt.

Bas
 

Red

  • #4
@Baszos

Ik heb op Facebook van een installateur, inderdaad een wandunit boven een trapgat zien hangen, boven het laagste punt vd trap zelfs. Je zou verwachten dat de koude lucht meteen 5m naar beneden valt, maar blijkbaar ontstaat er zoveel convectie/circulatie, dat ook de lucht op de boven verdieping in beweging komt.

Blaast jouw unit de overloop op, richting kamers?

Ik ben een beetje huiverig om een wandunit zowat boven mijn hoofd op de slaapkamer te hangen. Vandaar het overloop alternatief.
 

Baszos

  • #5
Mijn unit hangt echt boven de trap, ongeveer een 15 cm onder het plafond!

Als ik de kleppen gewoon na boven stel, dan koelt die mijn gehele boven verdieping, en na enigetijd, dan is de kou zover na beneden gevallen, dat de gang beneden ook aangenaam voelt!
 

Red

  • #6
Dan laat je hem richting slaapkamers blazen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Wij hebben ook al eens tijdelijk een dergelijke oplossing toegepast. De overloop wordt dan relatief koud en de omliggende kamers worden ook enigszins gekoeld, alleen verre van optimaal.

Als je de installatie nu nieuw gaat aanleggen, zou ik er zeker voor kiezen om de unit echt in de slaapkamer te monteren. Kies voor een goed merk eb geen bouwmarktkwaliteit.
Als een en ander goed gedimensioneerd wordt zal de unit zachtjes kunnen draaien en zal ook de tocht meevallen.
 

Red

  • #8
Dan denk in dat ik genoeg weet. Wanneer het effect beperkt blijft door hem op de overloop te hangen, zul je ook nodeloos veel energie verstoken denk ik.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Dat spreekt eigenlijk vanzelf. Ten eerste moet je meer inhoud koelen en ten tweede zal de overloop ook naar een lagere temperatuur gekoeld moeten worden om op de slaapkamer de gewenste temperatuur te halen.

Misschien nog wel belangrijker, als je de unit op de slaapkamer zelf hangt, zal de temperatuur van de ruimte snel dalen na het inschakelen. Als de unit op de overloop hangt is dat wel anders.
 

Baszos

  • #10
Dat je de unit op de slaapkamer hangt, en dan sneller koel is, dat is vanzelfsprekend.

Maar je mag op mijn slaapkamer komen voelen hoe koud het word ;)
En nee, ook dat duurt geen uren ;)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Het is denk ik ook afhankelijk van de warmtelast in de slaapkamer of een unit op de overloop wel of niet goed werkt.

Wij hadden een matig geïsoleerde ruimte en als het dan goed warm was buiten, dan was de luchtcirculatie door een deur gewoon onvoldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu