Aansluiting en draden

Klusbarry

  • #21
Ronaldjes schreef:
Want je gaat vanaf de P terug naar de lamp (deze heb ik niet getekend, sorrie).
Geeft niets. Maar wellicht heb ik dit dan gemist. Nu zit er op de "p" enkel een bruine draad die ik door heb verbonden én een bruine draad van de wcd ernaast. Verder gaat er geen rechtstreeks terug naar de lamp. In dat geval zou er namelijk een bruine draad naar de lamp gaan. Of ik had nog een uitgaande draad vanaf de "p" moeten laten gaan. Dat zou in dit geval dan waarschijnlijk een zwarte schakeldraad zijn. maar dan had ik dus vier schakeldraden in de buis moeten leggen i.p.v. vier? Of klopt dit niet?

(begin me langzaam aan écht dom te voelen dat ik er nog mee loop te stoeien)

Edit: kijken of ik het nu begrijp. Vanaf mijn schakelaar lopen nu drie schakeldraden naar de centrale doos. Één sluit ik aan op de enkel gestuurde lamp met een willekeurige nul en ik ben klaar.

De twee wissel schakeldraden laat ik rechtstreeks doorlopen naar de andere schakelaar (worden namelijk al gevoed vanaf de schakelaar)en vanaf de tweede schakelaar gaat er eentje door naar de lamp met een willekeurige nul.

Klopt dat zo?
 

Ronaldjes

  • #22
Is ook lastig, praten een beetje langs mekaar heen. Maar zo zou het moeten gaan werken.
 

Klusbarry

  • #23
Bedenk me nu net... Werkt dat dan wel als de tweede schakelaar omgezet is? Als de twee schakel draden bij de ene schakelaar binnen komen en er gaat er maar een naar de lamp kan die toch alleen maar bediend worden als de eerste schakelaar aan staat?

Stel je schakelt nr 1 uit. Dan wordt en geen stroom meer doorgevoerd naar de schakelaar nr2. Als je die dan wil bedienen kan die de schakeling toch niet maken als er maar één kabel vanuit gaat? Of wel?

In ieder geval bedankt voor je moeite Ronald. Vind het erg fijn dat je de tijd neemt om deze noob dit uit te leggen (Hopelijk blijft het hierna heel lang hangen)
 

Ronaldjes

  • #24
Het is een wisselschakelaar! Deze gaat niet aan of uit. Hij wisselt van de P naar 1 van de twee andere schroefaansluitingen. Zie schema. En komt dus op de andere schakelaar op 1 van de twee schroeven binnen. Afhankelijk van hoe de schakelaar staat gaat de lamp aan of uit.
Weet niet of je de sticky ondertussen al hebt gelezen, misschien lost dat wat vraagtekens qua werking op. Ga er maar mee aan de slag en je zult trots op jezelf zijn :lol:


 

Klusbarry

  • #25
Vandaag alles afgemonteerd en de schakelaars geplaatst incl lamp. Ik sloot de nul en schakeldraad aan en als test zet ik de schakelaar om. De lamp BRAND! Ik helemaal blij dat het werkt. Klik de schakelaar weer om en de lamp gaat uit. Ik dacht nog, mooi zo, dat werkt. Toch maar even de andere kant proberen... Klik. Niets..... Klik... Nog niets. Loop terug en schakel de andere weer om. Lamp brand... Probeer de vorige weer en bij en omzetten lijkt er een klein spanningsdipje te komen maar de lamp blijft branden.

Kortom, het is half gelukt. Waar kan het fout gegaan zijn bij de dubbele schakelaar? Ik heb de twee uitgaande schakeldraden gewoon 1 op 1 doorverbonden met de draden die naar de volgende schakelaar gaan.
Heb het schema nog even nagelopen maar volgens mij heb ik het aangesloten zoals beschreven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #26
Het gaat waarschijnlijk fout omdat je aannames doet, als je draad voor draad controleerd en aansluit als op het schema werkt het of er is een schakelaar defect.
 

Klusbarry

  • #27
De draden zijn gemarkeerd voor ze de buis in gingen zodat ik ook zeker de juiste draden aan elkaar zou koppelen. Ik heb nu op de eerste schakelaar boven en onder een schakel en in het midden de fase. De twee schakeldraden doorverbonden met de gelijk gemarkeerde draden naar de volgende schakelaar. Beiden onderin gestoken en bij de L de uitgaande schakeldraad voor de lamp. De lamp gaat bij schakelaar twee wel aan en uit. Bij een blijft hij aan.

De draden lopen in die zin goed omdat ze doen wat ze moeten doen. Alleen vermoedelijk zit er iets fout bij de (aansluiting) schakelaar. Weet nu alleen niet wat.
Net nog alles nagelopen en ze zijn echt goed doorverbonden.

Heb alleen bij schakelaar twee ook zes opties om schakeldraad in te doen. Zou het daar aan kunnen liggen?
 

Klusbarry

  • #28
Misschien moet ik de vraag duidelijker stellen. Ik denk namelijk dat het verkeerd is gegaan bij het inprikken van de schakelaar.

Schakelaar 1:
Van de foto op de vorige bladzijde.
Midden boven en onder fase
Links boven schakeldraad 1
Links onder schakeldraad 2
Rechtsonder schakeldraad 3 (andere lamp dus doet er even niet toe)

Schakelaar 2:
Daar zitten ook zes ingangen maar dan anders verdeel omdat het een enkele schakelaar is. Boven twee ingangen met een "L". Onder vier ingangen met een pijltje.

Bovenin uitgaande schakeldraad naar de lamp
Links onder langs elkaar de twee schakeldraden inkomend vanaf schakelaar 1

Ik ken het schema ondertussen en de draden lopen m.i. goed. Maar ik haal er niet duidelijk uit in welke ingang welke draad moet.
 

Ronaldjes

  • #29
Een enkele schakelaar is een vage omschrijving. Ik neem aan dat je een schakelaar bedoeld met een enkele 'druktoets'. Maar dit wil niet standaard zeggen dat het een wisselschakelaar is.
Ook hier geldt, even meten of merk googlen en schemaatje zoeken. Of even een foto, doen wij het even voor je :lol: :mrgreen: :lol:
 

Klusbarry

  • #30
Het is een wisselschakelaar. Beiden Busch Jeager. Zie hieronder de foto's die ik van de huidige situatie gemaakt heb:

Schakelaar 1


Achterzijde met aansluitingen. Ik heb de schakeldraden gemarkeerd met gekleurde tape.


De voorzijde

Schakelaar 2
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #31
Schakelaar 2, zitten de 2 zwarte draden op dezelfde pool. Dat is de fout.
 

Ronaldjes

  • #32
Het fijne vakman! Je hebt geen zes aansluitingen maar drie. Zoals je op het schema kunt zien heb je Een P en twee wisselcontacten. Deze zijn allemaal dubbel uitgevoerd. Op dit moment heb je aan de onderzijde van de tweede schakelaar beide draden onder hetzelfde contact/klem zitten. Je moet 1 van de draden sowieso naar de andere pijl verplaatsen. En dan opnieuw proberen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #33
Gelieve geen quotes te gebruiken als de tekst er net boven staat en foto's uploaden via klusidee a.u.b.
 

Klusbarry

  • #34
Jeeej! Dat was het. :)
Ik kan de aansluiting in de schakelaar nog steeds niet rijmen net het schema maar het werkt eindelijk. Jullie allemaal hartelijk dank voor het meedenken of liever gezegd oplossen van het probleem.

Enne... Fijne vakman. Daar zijn jullie toch voor? ;)
 

Ronaldjes

  • #35
Mooi man! Top!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu