Geen elektra in schuurtje

Donnerwetter

  • #1
De wandkontaktdoos in het tuinschuurtje geeft geen stroom meer. Ik heb de boel al onderzocht met behulp van een lange kabel een een multimeter naar een werkend stopkontakt in de woonkamer. Hieruit bleek: De bruine ( fazedraad ) is goed.
De groen-gele ( aarde ) is goed. Het ligt dus aan de blauwe ( nuldraad ) Vreemd is dat ik nergens een breuk of los kontakt kan ontdekken. Mijn oplossing zou zijn om de aarde als nuldraad te gebruiken, door de aard-draad met de nuldraad te verbinden. Ik heb al gemeten dat ik zo weer spanning heb, maar voordat ik tot een definitieve doorverbinding besluit, wilde ik nog bij deze informeren of dit nog risico's met zich meedraagt. Het gaat hier om een gewone wandkontaktdoos met randaarde en niet een met aardlekschakeling, zoals in schuurtjes enz. gebruikelijk.
 

Ronaldjes

  • #2
Blijf versteld staan van de creativiteit van sommige mensen. :shock:
het zoeken van het probleem is je al goed gelukt.

Het moet toch mogelijk zijn om de kabel vanaf het betreffende stopcontact te volgen en op elke plek waar mogelijk te meten of de nul aanwezig is. Ipv rare constructies in de installatie aan te leggen!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voor de duidelijkheid: dit moet u beslist niet gaan doen. Het is (volgens de Nederlandse regels) verboden omdat:
- alles aan die randaarde, dus ook de buitenkant van een koelkast oid, onder spanning komt als de nul ergens onderbroken zou zijn. Helemaal omdat u geen aardlekschakelaar heeft, is dit een levensgevaarlijke situatie.
- Ergens is dus een defect in een verbinding of kabel. Wie weet wat dit nog aan risico's betekent.
- Iedereen die er aan gaat werken uit gaat van geelgroen = aarde = veilig om aan te komen.
- Als u de installatie ooit nog gaat verbouwen en wel een aardlekschakelaar monteert, schakelt die af.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Mocht je overgaan op klassieke nulling houd er dan rekening mee dat elk geaard en vereffend punt een dodelijke spanning kan gaan voeren! Dus douchen kan spannend worden,een kraan openen dodelijk. Jouw installatie is hier niet op gemaakt.
DOE DIT DUS NOOIT!!!

Ergens in een lasdoos is waarschijnlijk de lasdop van de nul aan het verbranden, of het is een eigen groep met een defecte haf wipschakelaar in de meterkast.
 

Donnerwetter

  • #5
Nog ter verduidelijking: Alles heb ik gemeten in de verbindingsdoos helemaal bij de vloer van het schuurtje, daar waar alles uit de grond komt. Blauw is " dood " Nu had ik in eerste instantie vermeld, dat ik de aarde even aan de blauwe zou verbinden, maar nu lijkt het met beter de blauwe geheel los te gooien. Daarna wordt de ene pool de bruine ( fazedraad ) en de andere pool de geel groene ( aarde )
Ik heb geen rand ge-aarde apparaten in de schuur, dus dat speelt geen rol. Het stopcontact wordt slechts gebruikt voor verlichting, dubbel geisoleerde grasmaaier en dubbel geisoleerd klein elektrisch gereedschap.
Vreemd blijft wel het feit dat de blauwe nuldraad zomaar overleden is. Het gaat hier niet om iets dat zelf aangelegd is . maar degelijk spul van de bouwer van het huis, dikke kabels met omhulsel, geheel volgens de normen. Als bovengenoemde oplossing niet zou voldoen, ben ik verplicht de hele tuin uit te graven op zoek nnar een eventuele breuk.
Ik heb wel eens gedacht dat grondverzakking de oorzaak zou zijn ( Bij ons nogal heftig ) maar en de genoemde verbindingsdoos zitten de kabels nog in een krul en niet als snaren gespannen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Wat wil je graag horen? Dat het een prima plan is?
Dat kan je vergeten, problemen moet je oplossen en niet met kunst en vliegwerk omzijlen, je idee levert een zeer groot veiligheids risico op.

Draden in een kabel trek je niet strak zoals zou gebeuren in een buis maar je trekt een kabel gewoon stuk, als je nu nu al onderbroken is door een verzakking dan zullen fase en aarde ook niet meer de juiste diameter hebben, dat word gewoon de kabel opgraven en vervangen, repareren heeft weinig zin, de bedrading is inwendig over een bepaalde lengte dunner geworden.
 

Ronaldjes

  • #7
De kabel komt toch ook ergens de woning binnen. Misschien wel rechtstreeks in de meterkast via de kruipruimte. Of acher een wcd in de woonkamer, daar zul je naar moeten zoeken om daar te kunnen meten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Als het om een los ingegraven intallatiekabel gaat, is deze soieso van een onjuist type. Er hoort dan een stalen aardmantel aanwezig te zijn en geen groen/gele aarddraad. Als er nog een mantelbuis omheen zit zou je hem relatief makkelijk moeten kunnen vervangen.
 

Donnerwetter

  • #9
Even in de meterkast gekeken. Helemaal vergeten dat ik 20 jaar geleden een aftakking in de leiding gemaakt had. In de lasdoos was een blauwe draad losgeraakt, een die richting schuurtje gaat.
Dat ik daar niet meteen aan gedacht heb. Een geval van tunnelvisie.
Normaal begin ik bij het repareren van radio's en computers aan de goede kant: Is de stroom wel aangesloten? Voeding O.K. enz.
Ik ga diep door het stof. :oops: Bloglezers! jullie hebben terecht hoofdschuddend mijn ideen aan de kaak gesteld. Voor de zekerheid heb ik ook een opgerold tentje uit de meterkast verwijderd, die belemmerde al jaren het zicht op de lasdoos die mede daardoor in de vergetelheid geraakt was. De kast is nu leeg, zoals het hoort.
 

Ronaldjes

  • #10
Mooi man, goed bezig! Ook top dat je ons op de hoogte stelt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu