Puntcorrosie op waterleiding

Chesini

  • #1
Hallo,
Heeft iemand een idee wat de oorzaak kan zijn van een puntcorrosie op een gegalvaniseerde waterleiding? Alle leidingen zijn in gegalvaniseerd staal. De dakgoten zijn echter van koper en we gebruiken het regenwater. Kan het dat koperdeeltjes een aanleiding kunnen zijn tot puntcorrosie ?
 

Poster

  • #2
Hallo

hier spreekt men van "verzinkt staal met sterk verzuurd regenwater" ??

Dit gaat over vele soorten corrosie.
 

Chesini

  • #3
Ik had zelf nog niet gedacht aan de piste van verzuurd regenwater. Dat kan idd ook een oorzaak zijn. Zelf zag ik een mogelijke oorzaak in koper dakgoten, eventueel ook in een elektrische lekstroom of in de kwaliteit/samenstelling van de galvanische leidingen (onzuiverheden in het staal ea)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik neem aan dat de putjes op de buitenkant zitten ?
 

Poster

  • #5
Klopt, volgens openings post.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat kan ik ook lezen, het gaat mij erom of het aan de buitenkant van de woning, schuur etc. zit.
 

Poster

  • #7
Misschien horen we dat nog.

Maar de putjes zitten an de buitenkant van de leiding, volgens de opening.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Misschien is het verstandiger dat Jan en Poster niet op elkaar reageren, de ondertoon is op zijn zachts gezegd niet vriendelijk, en deze strijd maakt het er voor anderen niet plezieriger op om mee te doen.
 

Poster

  • #9
Ja, ik probeer vriendelijk te blijven, en de antwoorden netjes te houden, maar het is moeilijk om constant door één enkel persoon te worden aangevallen, en veelal/meestal niet terecht.

Maar ik zal u voorstel zeker in overweging nemen, misschien wordt ik met rust gelaten.

grt.
 

Chesini

  • #10
Toelichting.
De dakgoten en hun afvoer komen in een regenwaterput en via een kunststofslang gaat regenwater naar een regenwaterpomp in de kelder voor oa wasmachine. Het regenwatercircuit kan gevoed worden met leidingwater als de put leeg is. De koppeling gebeurt via kranen.

Alle gegalvaniseerde leidingen zelf zitten binnen in de woning.

De puntcorrosie komt duidelijk vanuit de binnenwand van de leiding en zo naar de buitenwand.

Mogelijke oorzaken oa: te zuur regenwater; combinatie koper en gegalvaniseerde leidingen - blijkbaar zijn een of een paar koperen stukken voldoende om problemen te geven; elektrische stromen oa via de aardingsaansluiting van de leidingen (het aarden is blijkbaar wel verplicht); ontkalker die te agressief water produceert - er zit nochtans nog wat kalk op de kraankoppen

Blijkbaar is de levensduur van gegalvaniseerde leidingen ook beperkt - men geeft 20, 25 max 30 jaar aan. Hier heb ik wel mijn twijfels over gezien ik woningen ken ouder dan 30 jaar waar men geen problemen heeft.
 

Poster

  • #11
Ok, van binnenuit, u stelde "op"

Ja, over de site die ik heb aangegeven wordt daar uitvoerig over gesproken, er schijnen zeer veel factoren mee te spelen,

Maar of de dakgoot de oorzaak is, geloof ik persoonlijk niet, het regenwater blijft er normaal niet zolang in, dat het een verbinding kan aangaan, of hebben de goten koperen afvoeren die in het water van de put staan.

Zowel met schepen met een bronzen schoef/galan, door het brons t/o het staal onstaat een putvorming in het omliggende staal, wat opgeheven wordt met anode's. b.v. zink/aluminium, en aarding vanaf de wal.(zomogelijk)

Misschien een aandachtspuntje.

De leidingen in koper maken, is misschien een optie.

Hoe oud zijn de leidingen ?

Grt.
 

Chesini

  • #12
De koper afvoergoten gaan niet tot in de regenwaterput, de verbinding met de regenwaterput is in pvc buis uitgevoerd. Er zit dus geen koperbuis in de put zelf.

De leidingen zijn nu 25 jaar.

Mvg
 

Poster

  • #13
Dan zijn ze wel gedateerd.
Er zijn nu ook betere/duurzamer materialen voor.

Grt.
 

Chesini

  • #14
Er zijn een aantal mogelijkheden om de zaak te stabiliseren oa: de resthardheid v/d waterverzachter verhogen (staat nu op 10 Franse graden); geen regenwater meer gebruiken; een doseerpomp met fosfaat (geeft een beschermfilm in de buizen); een epoxylaag op de binnenkant v/d buizen zetten (gespecialiseerde firma).

De zaak helemaal oplossen kan blijkbaar enkel door de gegalvaniseerde buizen te vervangen door kunststofbuizen.

De kost v/d oplossingen varieert van laag naar hoog. Sowieso is er geen mirakeloplossing blijkbaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Goedkoop en goed zelf te doen is tyleen leidingen leggen.
De koppelingen zijn met de hand (eventueel waterpomptang)aan te draaien, u bent geen knelgereedschap etc. nodig.
 

Poster

  • #16
Als u tyleen gebruikt, controleer of het KIWA merk erop staat, en er wordt aangeraden/geadviseerd om alleen koud water er mee te transporteren.

Verder goed toepasbaar.

Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Voor regenwater is geen Kiwa keur vereist.

Ik las dat de verbinding met de gewone waterleiding via kranen gebeurt, voor zover ik weet, tenzij de regels veranderd zijn, mag er geen koppeling tussen regenwatersysteem en gewone waterleiding zitten, de systemen moeten uit oogpunt van veiligheid gescheiden blijven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu