Vloerverwarming 3 verdelers???

Pigion

  • #1
De huidige 43 kW cv-ketel loopt op zijn laatste benen en is bovendien veel te groot. Ik wil eigenlijk over naar 8 een 8 kW warmtepomp. Er ligt al 50 m2 en ook 3 x 80 m in de wand in de achterkamer (Z-vorm).
Voor deze 3 x 80 m moet een 2e verdeler komen. Op deze 2e verdeler komen ook nog de vvw voor de open centrale hal/trapopgang, keuken, achterkamer en study. Aangezien de warmtepomp op een 35 - 30 C moet lopen voor een goede COP, is er eigenlijk geen noodzaak voor een open verdeler met aparte temperatuurregeling. Bij de bestaande ketel moet dat wel om te hoge temperatuur van het naar de vloerverwarming (onder parket) te voorkomen.
Dan moet er ook boven nog een verdeler komen voor 3 slaapkamers en een badkamer.
Dat maakt totaal 3 verdelers en 3 circulatiepompen, die 24 uur per dag lopen!
Hoe kan ik dat anders aanpakken?
Pigion
 

Bernhard

  • #2
De bestaande ketel is 5x te groot?
De WP een buffervat laten opwarmen. De 3 zones elk met een eigen pomp. De pompen schakelen dmv ruimtethermostaat. Het temp. traject van 35-30grd vereist 2x zoveel flow dan een standaard VV. Het is dan goed om de lengte van de circuits veel kleiner te maken, 0,5x dan bij de standaard VV. mvgr bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Kun je niet alle verdelers verwijderen, en vervangen voor verdeelbalken zonder pomp. Vervolgens deze verdelers koppelen met voldoende dikke buis, en dan met 1 pomp sturen. Of zelfs met de pomp van de warmtepomp.

Temperatuurregeling per ruimte is dan nog steeds mogelijk, doormiddel van het sluiten van groepen (via thermostaten)
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Het is nog steeds een groot misverstand, dat de huidige pompen veel energie consumeren. Momenteel mogen alleen nog maar energiezuinige label A pompen worden toegepast.
(Koop geen andere meer!!!)
Deze pompen verbruiken wanneer ze geen water moeten rondpompen bijna geen energie.
let dus goed op welke pomp u aanschaft.
Ik zou sowieso voor iedere etage een verdeler nemen en zeker niet alles op 1 verdeler aansluiten
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Als je een warmtepomp hebt, moet je geen verdelers meer gaan toepassen. Tenminste niet van het mengende type. De temperatuur die de pomp levert, kan rechtstreeks de vloer in. Zou je gaan mengen, dan moet de warmtepomp heter water maken voor dezelfde vloertemperatuur, en vliegt je COP naar beneden.
 

Pigion

  • #6
Ik weet dat de het water van de warmtepomp direct naar de vloer kan. Echter 1 verdeler zit er al omdat tot nu toe er een gasketel het systeem voedt.
Bovendien kan de pomp van de warmtepomp geen 16 registers voeden.
- Moet ik dan naar actieve verdelers gaan?
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu