Koperen gasleiding vervangen door plastic, moet dat?

DuurtLang

  • #1
Wij zijn ons huis aan het klusen, en nu hebben zowel de loodgieter als de man die de badkamer verder af komt maken gezegd dat de koperen gasleiding naar de CV-installatie op zolder vervangen moeten worden door een plastic slang.
Nou heb ik in veel verschillende huizen gewoond, (bijna) allemaal van woningbouwverenigingen dus ik mag aannemen geklust door professionals, en ik heb nog nooit anders meegemaakt dan dat je je gasfornuis met een rubber slangetje aansloot op een koperen buis.

Is vervangen van een koperen leiding door plastic een gevolg van voortschrijdend inzicht? Of willen de heren gewoon wat extra verdienen?

Een van de argumenten was dat de druk te hoog is en er daarom een smallere plastic slang gebruikt moet worden. Maar in een smallere slang wordt de druk nog hoger. Plastic zou 50 jr meegaan, dat geloof ik eerlijk gezegd ook niet.

Enige argument dat een beetje hout lijkt te snijden is dat de leiding weggewerkt zal worden in een soort goot, en dat ALS er een lek optreedt het gas nergens heen kan en zich ophoopt in de goot.
Nou hebben wij een klein kind en wil ik geen risico's nemen met dit soort dingen, maar als de goot OPEN is aan de bovenkant, dan zie ik het probleem niet. Aardgas heeft een soortelijke dichtheid van 0.83kg/m3, lucht is 1.3kg/m3, dus het gas zal naar boven gaan. En daar ga je het ruiken, en dan doe je een raam open.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Hoe oud is de koperen leiding nu?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Koper is een prima geaccepteerd materiaal.
Voordeel van kunststof is dat je het met mantelbuis kan krijgen op lengtes, wat bijvoorbeeld in kruipruimtes veel makkelijker werkt, omdat deze mantelbuis uit een stuk moet zijn.
In een koof hoeft een gasleiding volgens mij niet voorzien te zijn van een mantel, en ik zie dan ook geen meerwaarde in kunststof.
 

DuurtLang

  • #4
Bedankt voor de antwoorden!
Er zitten wel knelkoppelingen op, moeten die vervangen worden door lassen?

@Obelix2
Het huis is uit 1955, de CV-installatie was uit 2008. Ik heb eigenlijk geen idee hoe oude de leiding is of zou kunnen zijn (gebruiken ze in 1955 aardgas?).
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Lekker laten zitten drukverhogende is broodje aap
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Als u de koperen gasleiding in een gesloten koof gaat wegwerken mogen er geen verbindingen gemaakt zijn (leiding uit een stuk)
Als de leiding koof toegankelijk blijft mag er een leiding met koppelingen in aanwezig zijn.

Het is maar wat er van gemaakt wordt.

Die plastic leiding zo als u het noemt is een aluminium met kunststof beklede leiding met of zonder mantelslang.

De leiding diameter heeft in uw geval niets met de druk te maken.

Vr Gr en succes ermee
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Dicht is dicht, simpel zat.
Mocht je toch de keuze maken voor vervanging, zorg er dan voor dat ze minimaal een 26mm leiding trekken. Dit ivm het vermogen van de (toekomstige) ketel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu