CV zonder expansievat mogelijk?

Frank60

  • #21
Dlabfrol,

Hoeveel volume in het expansievat ben je kwijt na op druk brengen?
Ik denk dat men in praktijk vaak extra reserve neemt en er van uitgaat dat de boel wel eens (per ongeluk) tot 90 graden gestookt zou kunnen worden.

Zo lang je een 3bar overstort op de afvoer hebt aangesloten denk ik niet dat je waterschade krijgt, toch?
 

Dlapfrol

  • #22
De formule komt van de fabrikant die al 60 jaar ervaring heeft met het produceren van expansievaten, die weten dus niet waar ze het over hebben? Goed om te weten..

Kom gewoon met argumenten, toon me waar ik fout zit in m'n berekening, daar heb ik tenminste wat aan.

@Frank; al zou het zo zijn dat de CV aanvoer opeens 90 graden gaat spuwen, dan geldt dat alleen maar voor 25 liter (van de 115) omdat de vv verdelers zelf ook op 40 graden staan.
Daarnaast zit er trouwens al een reserve in de formule gebakken (de 1,25) en zit er een boel marge in de 4 liter t.o.v. de berekende 2,16l.
En de overstort hebben we inderdaad ook nog.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #23
Gewoon doen. Allemaal geen probleem.
Die hele expansie vaten zijn gewoon onzin. Een verkooppraatjes eigenlijk. Nergens voor nodig.
Dlapfrol schreef:
Graag hoor ik dan van de heren experts wat er niet goed is aan mijn berekening:
Schijnbaar ben Jij de expert, dus waarom stel je de vraag hier? Wij zijn allemaal maar amateurs die maar wat doen. Gewoon willekeurig een vat aan de installatie hangen, zonder erover na te denken. We hebben er al helemaal niet voor op school gezeten, of het in de praktijk geleerd.

Slotje?

Groeten b
 

Frank60

  • #24
Waarom een slotje in plaats van een berekening die aantoont dat Dlapfrol fout zit? Desnoods een beredenering of 20 verhalen van vaten van 4 liter die niet werkten.

Maar één van de drie moet fout zijn:
- de berekening van Dlapfrol
- de rekenmethode van de fabrikant
- de ervaring van de reageerders hier

Ze kunnen niet alle drie waar zijn.
Een ervaringsdeskundige kan vertellen "wat",
maar een expert moet kunnen vertellen "hoe en waarom".
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #25
Waarom zo'n weerstand?
Ts heeft een duidelijke berekening die aan lijkt te geven dat hij een 5L vatje kan gebruiken.
Als de berekening van TS klopt wat is er dan op tegen?

Als TS een fout maakt geef dan even duidelijk aan waar.

Ts is overtuigt van de noodzaak van zo'n vat, alleen de inhoud is een discussie.
En waarom een standaard van van 18L als een 5L voldoende is?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #26
Exacte water inhoud van een flexibele leiding uitrekenen is lastig ? rekening gehouden met uitzetting van de slang ? berekende inhoud is bij een drukloze slang ? wat is de inhoud bij 2 bar ? ik kan ook niet geloven dat de inhoud van de ketel/pompen , vvw verdelers,leidingwerk... zo weinig is . je hebt over litertje in dit geval is een klein vergissing en je zit ernaast , tevens zal elke lucht belletje wat uit het systeem verdwijnt uit ervoor zorgen dat installatie van druk afraakt.
persoonlijk plaats ik nooit kleinere expansievaten dan 12L.
 

Tillyhond

  • #27
Wat een onzinnige discussie, Ketelleverancier schrijft het gewoon voor.
 

Dlapfrol

  • #28
De vraag om aan te tonen waar ik fout zit, was een eerlijke vraag, niet een retorische vraag uit misplaatste arrogantie.

Ik ben ab-so-luut geen cv expert, ik volg gewoon de instructies van de fabrikant om een bruto vat inhoud te berekenen, ik kan een fout in de berekening hebben gemaakt of in bepaalde aannames die zijn gedaan en dus zou ik het fijn vinden als een expert daar iets goed onderbouwds over zegt of kritische vragen over stelt (zoals Mobel).

@Mobel; berekende inhoud is inderdaad van een drukloze slang; 16mm doorsnee met 2 mm wand, dan hou je dus netto 12mm doorsnee over. De formule om de inhoud van een cilinder(slang) te bereken is; Pi x (straal x straal) x hoogte(lengte)
Dat is dan (3,14 x (0,6cm x 0,6cm) x 80000cm) / 1000 (om cm3 te converteren naar liter) = 90,432l
Hoeveel een slang uitzet bij 2 bar en 40 graden zou ik niet weten (en een goede vraag), maar stel dat het 2mm is, dan gaat de eindberekening naar 2,77l, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

De inhoud van de paneelradiator heb ik opgezocht en ruim gezet op 10l

De rest van het leidingwerk is erg kort; CV op zolder, 3m slang naar doorgang plafond en vervolgens een recht lijn naar VV verdeler op 1e verdieping en vv verdeler op bg met een hele kleine aftakking naar paneelradiator badkamer. Als ik dat leidingwerk uitreken kom ik op 4 liter.
Dit betekent dat je 11 liter overhoudt voor ketel, pomp en vv verdelers, dit is een aanname van mij geweest, maar ik laat me graag corrigeren.

Als je trouwens kijkt naar de formule zie je dat een liter inhoud meer of minder voor het eindresultaat weinig verschil maakt omdat het percentage volumevermeerdering (0,75% in mijn geval) er overheen gaat.
De totale inhoud zou 212 liter kunnen zijn voordat ik aan de grens van 4 liter kom.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #29
Tillyhond schreef:
Wat een onzinnige discussie, Ketelleverancier schrijft het gewoon voor.
Nee dus, de fabrikant schrijft een expantievat voor, dat klopt maar niet de inhoud van het vat, En dat is nu de discussie TS is al overtuigt van de noodzaak ervan.
 

Dlapfrol

  • #30
Voor de archieven; het 4 liter expansievat hangt er nu een jaar probleemloos en de druk blijft mooi constant.

Waarom dit zo'n weerstand opriep bij de 'experts' is mij een raadsel, maar goed.
 

Frank60

  • #31
Dat het weerstand oproept is niet zo gek, want eigenlijk vertel je als leek aan ervaren installateurs dat ze het 'verkeerd' doen en dat is niet leuk, want zij hebben op school en van collega's geleerd dat het zo moet.

Ik denk dat ze leren een slag om de arm te houden en daar nóg eens een slag om de arm aan toe te voegen. Want voor je het weet heeft men extra verwarming naar zolder, garage en tuinhuisje aangelegd zonder het expansievat aan te passen.

En dat er wat afgeknoeid wordt door slechte collega's en idiote klussers kun je hier zien: https://www.installatie.nl/categorie/installatiefouten/
 

Frank60

  • #32
P.S. In je berekeningen zit al een marge, maar eigenlijk zou je een rampscenario moeten berekenen; bij vliegtuigongelukken zie je meestal een reeks van fouten en als er één voorkomen was dan was de ramp niet gebeurd.

Dus bv. dat het systeem gevuld is met een te hoge aanvangsdruk, de ketel 90 graden gaat leveren, de vv-verdeler stuk is en 90 graden doorlaat, de pomp op hol slaat en de overstort niet opengaat. Zoiets dus :lol:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #33
@Dlapfrol,
Ik ben benieuwd, of uw ketel ook warmwater creeert voor de douche e.d.
Er is nu gerekend met een aanvoer temp van 40 graden voor cv. Echter zal een combi ketel op warmwater stand op gestookt worden tot 80-90 graden aanvoer temp.

Dit zijn uitzettingen, die het 4 liter vaatje simpel weg niet aan kan.

Na berekenen kom je bij 80 graden op een uitzetting uit van 6,6 liter (met een voordruk van 0,5bar in het vat).
Berekent via de flexcon website.

Helaas komt het geregeld voor dat wij als monteur naar een drukverlies oorzaak moeten gaan zoeken, terwijl er met de verkeerde (lees te kleine) matterialen is gewerkt.

Dus is het vaatje enkelt en alleen voor de vvw bedoeld die gescheiden is aangelegd, dan kan het gewoon.
Is het vat voor een combiketel die tevens warmwater voor de douche maakt, is het vat te klein.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu