CV leidingen vervangen

Admin010

  • #1
Beste Leden,

Ik wil ten behoeven van vloer verwarming cv leidingen van 22mm staal gedeeltelijk doortrekken en ik zag dat het beste is om met Henco flexbuis te werken, maar ik zie dat Henco andere maten hanteert. Aangezien het hoofdverwarming van 5 tot 6 groepen wordt, welke maat moet ik nemen?
Henco 20mm(binnendiameter 16mm) of Henco 26mm (binnenmaat 20mm).

Ik heb aan verschillende bedrijven gevraagd en uitspraken hier over zijn erg verschillend, een zegt 20mm is geen probleem de ander zegt dat ik 26mm moet nemen.

Wat denken jullie hierover?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Advies mijnerzijds is altijd de leidingen zo dik mogelijk. In dit geval dus de 26mm. Dit om e.v.t. Weerstanden tot aan de vloerverwarming op te heffen.
Normaliter werkt het het mooist om het leidingwerk van boven naar beneden in 22mm uit te voeren, en van deze leiding de radiatoren en vvw af te takken met 15 mm. Zo krijg je de mooiste verdeling en zijn de e.v.t. Weerstanden makkelijker weg te regeln.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Overigens is het helemaal geen probleem om gewone 22 mm buis te gebruiken om de verdeler aan te sluiten.
 

Admin010

  • #4
Bedankt voor de reacties.
Ik denk dat het ook inderdaad beter is om 26mm flex te gebruiken.

Ik heb overigens voor flex gekozen omdat het door de kruipruimte heen gaan en staal zou kunnen roesten in de vochtige ruimtes.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Admin010 schreef:
.....het beste is om met Henco flexbuis te werken, maar ik zie dat Henco andere maten hanteert.....
Ik wil je er wel op wijzen dat juist dat verschil in afmetingen een probleem kan zijn.
Er zijn veel installateurs, die nooit verder op dit merk aansluiten, juist vanwege die maatverschillen. Is duurder gereedschap voor nodig en je beperkt jezelf in de mogelijkheden. Misschien wel lekker goedkoop, maar wij raden het in ieder geval niet aan.
M.i. dus zeker niet "het beste"
 

Admin010

  • #6
Bedankt voor uw reactie, ik zal het na vragen over de koppelingen, maar dit ga ik zeker niet zelf doen en ik wil het door een erkend loodgieter laten doen.
 

Soprano74

  • #7
Waarom eigenlijk flex-buis? Je kunt toch gewoon koper 22 mm pakken en door de kruipruimte leggen? Dit vervolgens solderen met tin-zilver, wat hittebestendig is to circa +175 celcius. Is uiteindelijk veel duurzamer. Wel dikke buisisolatie nemen uiteraard.

Ik zit met het probleem om een vervelende convectorput te verwijderen en maar weer een radiator te gaan plaatsen. Ook door de kruipruimte, maar ik ga geen flexibel gebruiken, zie ik de nut niet van in. Let wel: koppelingen van de bekende flexbuis fabrikanten hebben een belabberde doorlaatdiameter. Ook een van de redenen om bij renovatie niet voor flexibel te gaan.

En zeg zelf, een koperen pijp buigen is toch altijd wel een uitdaging en leuker?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Soprano74 schreef:
in. Let wel: koppelingen van de bekende flexbuis fabrikanten hebben een belabberde doorlaatdiameter.
Kolder. Er zijn denk ik meer merken dan jij kent. Er zijn merken waar de doorlaat weinig tot niet vernauwd.
En waarom kunststof? Omdat het ten eerste 30 maal sneller werkt, en als je het goed aanlegd je geen sokken of knieën nodig hebt. Dan heb je nog het kosten plaatje. Haal eens 20 meter koper 22, en haal 20 meter kunststof 25.
En de duurzaamheid? Als jij denkt dat het kunststof van tegenwoordig minder lang meegaat als koper, zou ik me er ongekend in gaan verdiepen.
Kortom, indien het niet in het zicht zit, ben ik een voorstander van de kunststof leidingen.
Groeten b
 

Soprano74

  • #9
Boudewijn,

Pak een schuifmaat en meet de doorlaat van een Uponorkoppelingen op. Voor een 16mm koppeling heb je slechts 8 a 9 mm doorlaat als ik me niet vergis. De drukval over deze koppelingen is niet te verwaarlozen. Veel van dit soort koppelingen gebruiken een tule die in de buis wordt geduwd, welke de doorlaat beperken.

Een betere keus is het TECEflex systeem, waarbij je de slang eerst moet optrompen en dan de koppeling moet insteken. De doorlaat van TECE koppelingen is daardoor wat beter.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #10
Soprano74 je hoeft het niet aan mij uit te leggen.
Er zijn meer merken met een grote doorlaat als tece.
Maar als je werkt zonder of weinig koppelingen, dan is er met geen een gerenomeerd merk slang een probleem.
Groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu